Kiekkoa kylille ja liikunnan riemua lapsille Leader-rahalla

Kiekkoa kylille –hanke on maakunnan rajat ylittävä hanke, jota on rahoitettu niin Etelä- kuin Pohjois-Savostakin. Jääkiekkoseurat Pieksämäen Pallo-Sepot ry, Warkis Varkaus ry ja Leppävirran Kiekko-75 toteuttavat Kiekkoa Kylille -hankkeen yhdessä maaseudun kehittämisyhdistysten Mansikka ry:n ja Veej'jakaja ry:n kanssa.

 

Kiekkoa Kylille hankkeen liikuntapäivä Vehmaskylän koulullaWarkis, PiPS ja LeKi-75 liikuttavat monipuolisesti Etelä-Savon ja Pohjois-Savon asukkaita. Seuroissa on tehty jo vuosikymmeniä työtä lasten ja nuorten liikunnan sekä terveyden edistämiseksi. Kiekkoa kylille -hankkeen avulla halutaan tehdä jääkiekon ja jääurheilun harrastaminen mahdolliseksi koko toimintaryhmien alueella ja tehostaa jo olemassa olevaa toimintaa.
– Idea hankkeeseen tuli Savon alueen jääkiekkoseuroilta. Haluttiin osallistua ja järjestää toimintaa lähialueiden kouluilla ja olla sillä tavalla tarjoamassa luisteluopetusta seuroina. Kun sopivaa mallia mietittiin, niin jostain tuli idea, voisiko Mansikka ry:ltä ja Veej’jakaja ry:ltä hakea tukea toimintaa varten, kertoo Kiekkoa kylille –projektipäällikkö Jani Jormakka.

Hankkeen taustalla on myös halu vaikuttaa lasten omaehtoiseen liikkumiseen. Lapset liikkuvat yhä vähemmän. Jääkiekkoseurat haluavat olla mukana vaikuttamassa asenteisiin tuomalla pihapelejä ja leikkejä takaisin lasten päivittäiseen toimintaan niin kouluun kuin koteihinkin.

Myös urheiluseurojen harrastajamäärät ovat alueellamme kääntyneet laskuun. Projektilla halutaan kasvattaa harrastajamääriä, jotta urheiluseurat pysyisivät hengissä ja olisivat tulevaisuudessakin kasvattamassa lapsia ja nuoria kohti liikunnallisia ja terveitä elämäntapoja.
– Yksi hankkeen idea on esitellä seuran toimintaa ja antaa kyläkoulujen oppilaille mahdollisuus. Tuodaan tieto, että jääkiekkoa pystyy harrastamaan myös kaupungin ulkopuolelta. Saataisiin sitä kautta lisää harrastajia myös meidän omiin seuroihin. Tuloksia ja vaikutukset harrastajamääriin nähdään varmaan vasta muutaman vuoden sisällä. Nyt harrastajamäärät ovat aika tasaisesti laskussa. Tavoitteena on kipinän sytyttäminen, olipa kyse sitten jääkiekosta tai jostain muusta lajista, Jormakka korostaa.

Hankkeen tavoitteet

Jani JormakkaHankkeen päätavoitteena on toimintaryhmien alueen kaupunkien ja maaseudun lasten ja nuorten liikuntamäärän lisääminen ja terveyden edistäminen. Tavoitteena on luoda Kiekkoa kylille -projektista toimintamalli, joka toimisi myös muilla alueilla Suomessa ja mahdollisesti myös kansainvälisesti.

Hankkeella halutaan luoda pysyvä toimintamalli etelä- ja pohjoissavolaisille jääkiekkoseuroille, kouluille ja päiväkodeille ja virittää toimintaa myös hankeajan jälkeen. Mukaan halutaan rekrytoida koulutoimen henkilökuntaa, lasten vanhempia ja urheiluseurojen aktiiveja, jotta toimintaa olisi mahdollista jatkaa useiden toimijoiden varassa. Tavoitteena on myös lisätä lasten innostusta peleihin, leikkeihin ja urheiluun. Hankkeen avulla halutaan myös tiivistää seurojen välistä yhteistyötä. Tavoitteena on yhteinen toimintamalli, jotta sitä olisi helppo hyödyntää muillakin alueilla.

Jani Jormakan haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:

http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Kiekkoa kylille -hanke Vehmaskylän koululla (4.2.2013): kuvia voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankissa:

http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=50

Kiekkoa kylille -hanke Vehmaskylän koululla (4.2.2013) video:

http://youtu.be/AeeG7VmpDok

Lisätiedot:

Jani Jormakka, Kiekkoa kylille -projektipäällikkö, 0440 556 709, jani.jormakka@pips.org


FAKTALAATIKKO:

Kiekkoa kylille -hanke
Toteuttajat: Warkis Varkaus ry, Pieksämäen Pallo-Sepot ry ja Leppävirran Kiekko-75
Toteutusalue: Etelä-, Keski- ja Pohjois-Savo
Toteutusaika: 1.9.2012–30.4.2014
Budjetti: 13 9000 €
Rahoittaja: Veej’jakaja ry ja Mansikka ry
Tavoite: Lisätä lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta ja innostaa heitä liikkumaan monipuolisesti koulussa, päiväkodissa ja vapaa-ajalla