Pieksämäen Paltasen kylä Etelä-Savon Vuoden kylä 2014

Pieksämäen Paltasen kylä on Etelä-Savon Vuoden kylä 2014. Maakuntahallitus nimesi Vuoden kylän 28. huhtikuuta. Paltasta esitti vuoden kyläksi Järvi-Suomen kylät ry.

 

Etelä-Savon maakuntahallituksen kokoustiedote 28.4.2014

Laulu raikaaPaltanen on noin sadan asukkaan kylä Pieksämäen länsiosassa. Kesäaikaan kylän väkimäärä jopa kolminkertaistuu. Matkaa Pieksämäelle Paltasesta on noin 20 kilometriä. Kylää halkoo valtatie 23 eli Järvi-Suomen tie ja Pieksämäki-Jyväskylä -rautatie. Matkailijat tuntevat erityisesti Paltasen harjun, joka on suosittu levähdyspaikka kahden järven välissä.

Paltasen valintaa Järvi-Suomen kylät perustelee muun muassa sillä, että ”kylä on pieni ja pippurinen, omista juuristaan vahvasti ponnistava ja tulevaisuuttaan aktiivisesti luova”. Kiitosta saa erityisesti kyläsuunnitelma ja muun muassa sen tapa ottaa huomioon elinkaari- ja vuodenkiertoajattelu, lähipalvelut, eri-ikäisten kyläläisten tarpeet ja tapahtumien verkostoiminen.

Lisäksi Paltanen hyödyntää erinomaisesti hyvän sijaintinsa, kauniin luontonsa ja perinteet. Esimerkeiksi kelpaavat Paltasen juhannustapahtuma, Tapanintanssit, joka toinen kesä järjestettävä Intiaanikylä. Pysäkki -kylätalo on korjattu entisestä rautatieasemasta talkoovoimin oman kylän ja myös lähikylien kokoontumispaikaksi. Pysäkissä järjestetään monipuolista toimintaa ympäri vuoden.

Siht. Susanna Vauhkonen (vas.) & pj. Mervi Lintunen Paltasen kyläyhdistys 086Paltasessa kehittämistoimet lähtevät liikkeelle asukkaiden tarpeista ja monipuolisesta yhteistyöstä, valitsijat kiittävät.

Vuoden kylän valinnalla maakuntahallitus ja Järvi-Suomen kylät ry haluavat nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettuutta. Tavoitteena on löytää esimerkkejä aktiivisista kylistä ja tuloksellisesta kylätoiminnasta.

Lisätietoja:

Maakuntaliitossa antaa ohjelmapäällikkö Jyrki Kuva, puh. 040 757 6698, Järvi-Suomen kylät ry:ssä kyläasiamies Tuula Eloranta, puh. 045 1274 086, kylaasiamies.tuula.eloranta@gmail.com. Paltasen kyläyhdistyksessä puheenjohtaja Mervi Lintunen, puh. 040 960 7976, merlintu@saunalahti.fi.