Valtakunnallisella kiertueella lisätään maatilojen ympäristöosaamista

Maaseutuverkoston ja TEHO Plus -hankkeen järjestämä valtakunnallinen tiedotuskierros ”Ympäristöosaaminen maatilojen toiminnan vahvuutena” on kohdistettu maakunnallisille maataloustoimijoille. Eri puolille Suomea jalkautuva, kaikkiaan 17 tilaisuuden kokonaisuus alkaa toukokuun alussa Jyväskylästä ja päättyy juhannusviikolla Seinäjoelle.

 

TEHO Plus -hankkeen lehdistötiedote

Teho plusMaaseudun kehittämisohjelman uuden rahastokauden toimenpiteet käynnistyvät kokonaisuudessaan ensi vuoden alussa. Ohjelmakauden muutos vaikuttaa myös maatalouden toimintaympäristöön. Nyt järjestettävällä tiedotuskierroksella keskustelemme uuden ohjelmakauden mahdollisuuksista. Kuulemme maakuntien edustajien kommentteja siitä, mitä mahdollisuuksia he näkevät uudessa ohjelmakaudessa.

EU:n maatalouspolitiikan tavoitteena on myös viherryttäminen. Maakunnallisissa tilaisuuksissa pohditaan maatalouden ympäristönhoitoa: mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten ympäristönhoitoa voidaan maatiloilla edistää. Viljelijäpuheenvuoroissa tuodaan esille viljelijöiden ympäristön hyväksi tekemän työn tuloksia ja toteutettujen toimien nivoutumista käytännön viljelyyn. Suomen ympäristökeskuksen puheenvuorossa kerrotaan ympäristötoimenpiteiden kustannustehokkuudesta ja vaikuttavuudesta vesiensuojelussa. TEHO Plus -hanke esittelee neuvonnan mahdollisuuksia edistää ympäristönhoitoa uudella ohjelmakaudella. Hanke välittää myös kokemuksia ravinnetaseiden hyödyntämisestä maatilan toimien suunnittelun apuna, maan kasvukunnon ylläpidosta sekä kerääjäkasvien käytöstä viljelykierrossa.

Aino Launto-Tiuttu ja Saara RyhänenMaaseutuverkostoyksikkö tuo tilaisuuksissa esiin toimenpiteitä ja tapahtumia, joita kuluvalla ohjelmakaudella on kehittämisohjelman osallisten verkostoitumisen edistämiseksi tehty. Samalla valotetaan tulevan ohjelmakauden maaseutuverkostotoimintaa. Lisäksi luvassa on mielenkiintoisia keskusteluja ja kommenttipuheenvuoroja tiedotuskiertueen eri aihealueista.

Tilaisuuksien ohjelma löytyy TEHO Plus -hankkeen www-sivuilta:

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/TEHO_Plus/Tiedotteet_ja_tapahtumat/Tiedotteet_ja_tapahtumat(16130)

Tapahtumien sisältöön voi tutustua myös Maaseutu.fi:n tapahtumakalenterissa osoitteessa www.maaseutu.fi.

Aino Launto-Tiuttun haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Kuvia Ympäristöosaaminen maatilojen toiminnan vahvuutena -tilaisuudesta 8.5.2014: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.305545642936013.1073741867.151682061655706&type=3

Lisätietoja:

projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 040 769 9055
erityisasiantuntija Silva Wilander, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 0400 383 806
verkostovalmentaja Teemu Hauhia, maaseutuverkostoyksikkö, Maaseutuvirasto, p. 040 545 4016

TEHO Plus - Maatalouden vesiensuojelun tehostaminen - hanke (2011-2014) etsii keinoja maatalouden vesistö- ja ympäristökuormituksen vähentämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi yhdessä viljelijöiden kanssa. Hankkeessa on luotu malli maatalouden ympäristöneuvonnan toteuttamiseksi. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskus, MTK-Varsinais-Suomi ja MTK-Satakunta. Hanketta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö.

Suomen maaseutuverkosto koostuu Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien keskeisistä toimijoista. Se välittää tietoa maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuuksista ja tuloksista ohjelman toimijoille, potentiaalille tuensaajille ja suurelle yleisölle. Maaseutuverkostoyksikkö toimii valtakunnallisen maaseutuverkoston aktiivisena kokoajana ja sitouttajana.