Tiedotuslehti 2014
Tiedotuslehti 2013
Yrittävä maaseutu 2016
Maavara-lehti - Avara maaseutu 2014
Kipinöistä roihuun -leirin yhteenveto (18.-19.11.2014 Kuortane)
Etelä-Savon maaseutuohjelmien viestintähanke loppuraportti 2015
Maaseudun kehittämisohjelman kehittämishankkeet Etelä-Savon maaseudun kehittämisessä -seminaari 27.5.2015 - Materiaalit
Tiedoksi: Etelä-Savon ELY-keskuksen päätös Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman hanke- ja yritystukien valintajaksot vuodelle 2016 (linkki)
Mistä tulee luopua? Eteläsavolaisten viljelijöiden ja viranomaisten esittämät Byrokratian purku – kehittämisehdotukset
Leadereille innostavia evästyksiä uudelle seitsenvuotiskaudelle
Helsingin Paasitornissa käytiin tiukkaa keskustelua, kun ministeriön ja maaseutuviraston virkamiehet kävivät läpi uuden ohjelmakauden tarkempia yksityiskohtia. Uudelle ohjelmakaudelle ei ole virallistettu vielä yhtään Leader-ryhmää, koska haku on vasta käynnissä. Hakemukset piti jättää kesäkuun 10. mennessä. Ministeriö päättää Leadereista syksyn aikana. Etelä-Savossa ollaan erittäin optimistisella mielellä kolmen nykyisen Leaderin jatkosta, ja tuskin valtakunnan tasollakaan toimintaan on tulossa kovin isoja muutoksia, vaikka Paasitornissa keskusteltiinkin tiiviisti valintakriteereistä.
Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Sihvola Helsingistä vaikutti tyytyväiseltä Leader-ryhmien uuden ohjelmakauden strategiavalmisteluihin. Hyvä uutinen Leadereiden kannalta on myös se, että niiden julkinen rahoitus kasvaa uudella ohjelmakaudella: viime kaudella summa oli 252,72 miljoonaa ja uudella kaudella rahoitus kasvaa 300 miljoonaan euroon. Myös toimintarahan määrä kasvaa 48 miljoonasta 60 miljoonaan euroon. Saadakseen virallisen Leader-statuksen alueella on oltava riittävät resurssit ryhmän toimimiseen, kuten esimerkiksi toimivat verkostot ja riittävästi henkilöstöä.
Uudella ohjelmakaudella korostetaan Leader-ryhmien ja ELY-keskusten välistä yhteistyötä. Uutta ovat myös niin sanotut Leadereiden teemahankkeet, joiden tavoitteista, toimenpiteistä ja suunnittelusta sovitaan toteuttajien kanssa. Teemahankkeet auttavat etenkin pieniä toimijoita ja helpottavat päätöksentekoprosessia Leader-ryhmässä ja ELY-keskuksessa. Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Sihvola korostaa, että jokaisen alueen ja Leader-ryhmän pitäisi löytää oma tapansa toimia paikallisena kehittäjänä nyt ja tulevaisuudessa. Maaseutuverkostoyksikön tehtävä on auttaa eri alueita Leader-työssä ja tarjota ryhmille työkaluja viestintään sekä markkinointiin.
Byrokratiaa aiotaan keventää
Helsingissä ajankohtaispäiviä juonsi Maaseutuverkostoyksikön verkostoasiamies Juha-Matti Markkola.
– Tällä hetkellä mielessä on murros. Vanha ohjelmakausi on päättymässä ja uusi alkamassa. Siihen liittyy paljon teknistä mietittävää ja pohdintaa, Markkola kommentoi kahden päivän antia Maaseutuverkostoyksikön näkökulmasta.
Eri viranomaiset ovat saaneet kansalaisilta sapiskaa liiallisesta byrokratiasta ja sitä kautta asioiden hankaluudesta. Se on suurin haaste uudelle ohjelmakaudelle.
– Meidän täytyy yhdessä huolehtia siitä, että sujuvuus paranee. Meillä kaikilla, Maaseutuvirastolla, ministeriöllä ja ELY-keskuksilla, on sama haaste: miten me asiakkaan näkökulmasta pystytään palvelun sujuvuutta parantamaan, Juha-Matti Markkola korostaa.
Helpotusta Leader-rahoituksen hakemiseen ja hakuprosessiin tuo ainakin tuleva Hyrrä-palvelu, jossa hakemukset liitteineen voi jättää sähköisesti. Sieltä on myös mahdollisuus itse seurata hakemuksen käsittelyä.
Juha-Matti Markkolan haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit
Kuvia Leader-työn ajankohtaispäiviltä (26.–27.5.2014):
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=53
Leader-työn ajankohtaispäivien ohjelma ja koulutusmateriaalit:
http://www.maaseutu.fi/fi/index/kalenteri/koulutusmateriaalit/6ibYW7xz3.html
Lisätiedot:
Juha-Matti Markkola, Maaseutuverkostoyksikkö, 040 5599 412, Juha-Matti.Markkola@mavi.fi