Kulttuurista voimaa maaseudulle: Valamo-trilogia Karvion teatterissa

Paikalliskulttuurista voimavara Heinävedelle –kehittämishanke synnytti Valamo-trilogian Karvion kesäteatterille. Hankkeen aikana luotiin Valamo-trilogian ensimmäisen osan käsikirjoitus sekä toteutettiin tuotantoon liittyvät valmistavat työt: kudottiin verkostoja ja yhteistyökuvioita kulttuuritoimialan sisällä ja järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Hankkeen aikana suunniteltiin lavastus, puvustus sekä tarpeisto. Lisäksi luotiin tulevan tuotannon graafinen ilme esitteineen sekä Valamo-trilogian nettisivut. Trilogian tuottaja Vesa Kervinen toivottaa yleisön tervetulleeksi Karvion teatteriin.

 

Valamo-trilogia 2014Heinävedellä toteutettu hanke on oiva esimerkki kulttuurin positiivisesta vaikutuksesta alueellisesti, minkä mahdollistivat Leader-rahoitus ja innokkaiden ihmisten mukanaolo. Valamo-trilogia on kolmiosainen teatteriprojekti, jossa paikallishistorian avulla tuodaan esille kansakunnan murroskohtia ja kerätään arvokasta ja ainutlaatuista historiatietoa ortodoksisen luostarin ja pienen luterilaisen kylän kohtaamisesta aina 1940-luvulta alkaen. Ensimmäisen osan, Isän varjon, kantaesitys nähtiin kesällä 2012, ja sitä esitettiin yhteensä 34 kertaa Karvion teatterissa. Esityksen näki yli 9400 katsojaa. Tänä kesänä (2014) kantaesityksensä saa trilogian toinen osa Poika munkkilan polulla.

Paikalliskulttuurista voimavara Heinävedelle -hanke käynnistyi keväällä 2011. Sopivan esityspaikan ja muun siihen liittyvän tarpeiston hankinta, aikalaishaastattelujen tekeminen ja muu pohjatyö loivat hyvän ja toimivan perustan, josta voitiin lähteä liikkeelle varsinaisen tuotannon kanssa.
– Saimme kaiken avun ja hyvän asiakaspalvelun rahoittajataholta, siitä kiitos kaikille. Sinällään kulttuurituotantoihin liittyvät asiat ovat varmasti monelle uusi asia ja sen huomasimme myös tämän projektin alkuvaiheessa. Esimerkiksi tekijänoikeusasiat saattoivat olla joillekin täysin tuntemattomia, kertoo Valamo-trilogian tuottaja Vesa Kervinen.

Yhdessä kulttuurin asialla

Valamo-trilogia 2014 munkitYhteistyötä tehtiin monien vapaaehtoisten kanssa: kyläyhdistyksen, Eläkeliiton paikallisyhdistyksen ja monien muiden innostuneiden kanssa. Valamon luostari on ollut alusta asti suurena tukena ja yhteistyötä kehitetään edelleen luostarin suuntaan. Soisalo-opiston väki koulutti esiintyjiä ilmaisutaidossa, lavastuksessa ja puvustuksessa. Matkailuyritykset loivat omia oheistuotepakettejaan teatteriin liittyen ja esimerkiksi Kuopion Puijo-laivan teatteriristeilyt olivat suosittuja.
– Tärkeintä ovat ne innokkaat teatterintekijät ja muut talkoolaiset, jotka vuodesta toiseen jaksavat aloittaa uusia tuotantoja rakentaen lavasteita, ommellen pukuja ja toteuttaen itseään teatterin aina niin ihmeellisessä maailmassa. Unohtaa ei sovi tietenkään niitä tuhansia katsojia, jotka alun jälkeen ovat mahdollistaneet toiminnan jatkumisen, iloitsee tuottaja Vesa Kervinen.

Viime talvena Heinäveden Teatteriyhdistys ry veti Vesa Kervisen johdolla pienen esiselvityshankkeen, joka keskittyi tuottamiseen maaseudulla yleisesti. Tähän yhdistys sai myös Leader-rahoituksen. Hanke ei liittynyt Valamo-trilogian tuotantoon vaan tuottamiseen laajemmin.
– Vuosien varrella on tullut huomatuksi, että on olemassa tiettyjä hyviä yhtäläisyyksiä ja myös haasteita, jotka toistuvat erityyppisissä tapahtumissa ja eri paikkakunnilla. Kävimme läpi muutamia Itä-Suomen haja-asutusalueilla olevia tai olleita tapahtumia ja haimme niistä hyviä käytäntöjä sekä varoittavia karikoita, Vesa Kervinen kommentoi.

FAKTALAATIKKO:
Paikalliskulttuurista voimavara Heinävedelle
Toteuttaja: Heinäveden Teatteriyhdistys ry
Toteutusalue: Heinävesi
Toteutusaika: 1.4.2011–12.6.2012
Budjetti: 55 000 e (saatu tuki)
Rahoittaja: Maaseuturahasto ja Piällysmies ry
Tavoite: Paikalliskulttuuriin perustuvan kulttuurisisällön nostaminen vetovoimaiseksi kulttuurimatkailutuotteeksi.

Vesa Kervisen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Valamo-trilogian kotisivut:
www.valamotrilogia.fi

Lisätiedot:
Vesa Kervinen, Valamo-trilogia, tuottaja, 041 310 0810, info@valamotrilogia.fi