MaitoTaidosta johtamisen ja talousajattelun oppeja maitotiloille

MaitoTaito-hanke huipentui 10.4.2014 Mikkelin yliopistokeskuksella järjestettyyn loppuseminaariin. Päivän aikana kuultiin alan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja maitoalan tulevaisuudesta, maatilayrityksen johtamisesta ja kansainvälisyydestä.

 

MaitoTaitoMaitoTaito-hankkeen suunnittelun yksi tärkeä näkökulma oli se, että maitotilaa ajateltiin yrityksenä. Ryhdyttiin siis tietoisesti puhumaan maitoyrityksistä, suunniteltiin hankkeen toimenpiteet liiketoiminnan kautta, jolloin avainsanoiksi muodostuivat esimerkiksi johtaminen, talous, henkilöstö ja tuotanto. Hankkeen toiminnassa tämä tarkoitti, että esimerkiksi maidontuotantoon liittyviin koulutuksiin sisällytettiin talouden ja johtamisen oppisisältöjä. Siitä, että maitotiloilla olisi hyvä toimia yritystoiminnan oppien mukaisesti, on puhuttu ennenkin. Kuitenkin suuri osa maitotiloista toimii edelleen tuottajan roolissa, jolloin ajatusmalli on, että tuotetaan maitoa miettimättä, paljonko tuottaminen maksaa. Eteenpäin mennään päivä kerrallaan ilman selkeitä tavoitteita.

Ilahduttavan moni maitotilallinen ajattelee silti itsensä yrittäjänä, jolloin priorisoidaan johtaminen ja talous ja niiden jälkeen vasta tuottaminen. Tällöin tulevaisuuden suunta ja yritystoiminnan tavoitteet ovat paremmin selvillä eli tiedetään, mitä kohti ollaan menossa, tunnetaan talouden reunaehdot ja kustannusrakenne. Yritysmäinen toiminta koskee kaikenkokoisia maitoyrityksiä. Hankkeen aikana on käynyt ilmi, että maitoyrityksen koolla ei ole väliä vaan pienikin yritys voi toimia kannattavasti. Erikokoisia yrityksiä tarvitaan, ja hyvin johdettuna ne antavat toimeentuloa yrittäjille.

MaitoTaito on ylimaakunnallinen maitotiloille suunnattu hanke, jonka tavoitteena on tuottaa maidontuottajille kilpailukykyä ja tuloksia parantavia koulutuksia ja valmennuksia. Hankkeen toimijoina ovat olleet ProAgriat Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Savosta sekä ProAgria Keskusten Liitto. Hanke alkoi 2011 lopulla ja päättyy 30.6.2014.

Pekka HäkkinenPekka Häkkisen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Kuvia Maito-taito -hankkeen päätösseminaarista (7.5.2014):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.318898321600745.1073741870.151682061655706&type=1&l=4d9a52a96e


Lisätiedot:

Pekka Häkkinen, ProAgria Etelä-Savo, palvelu- ja kehityspäällikkö, 0400 381 432, pekka.hakkinen@proagria.fi