Etelä-Savon ainoa luomukanala liikkuu peräkärryn päällä

Heikki Mustalampi perusti Haukivuorelle maamme toisen mobiilikanalan, jota voi siirrellä paikasta toiseen kanojen tarpeen mukaan. Mobiili-termi ei tässä yhteydessä liity matkapuhelimiin, vaan se tarkoittaa liikuteltavaa kokonaisuutta. Viidennen sukupolven maaseutuyrittäjä Mustalampi aloitti toiminnan perintötilansa pelloilla.

 

KanatKanat pääsevät vapaasti käyskentelemään niille varatulla peltotilkulla Vertin tilalla Haukivuorella. Ne vaikuttavat onnellisilta. Mobiilikanala on tilan isännän, Heikki Mustalammen, oma luomus, jonka perustamiseen on otettu mallia Yhdysvalloista asti. Peräkärryn päälle rakennettua kanalaa on helppo siirrellä tarvittaessa paikasta toiseen.
– Ajatus mobiilikanalasta lähti ihan omasta mielenkiinnosta free range –kanojen kasvatusta kohtaan. Se perustuu laiduntamiseen. Halusin, että kanojen laiduntamislohko vaihtelee, kasvilajit vaihtelevat ja kanoilla on oikeasti hyvät mahdollisuudet poimia eri kasveja ja tonkia eri ötököitä, kertoo Heikki Mustalampi innoissaan.

Kanoja on nyt 29, mutta myöhemmin määrää on tarkoitus nostaa muutamaan sataan. Kanojen lisäksi tilalla kasvatetaan Hereford-emolehmiä, ja ohessa on myös pieni omenatarha, sipulin ja viljan viljelyä. Ensi kesänä on tarkoitus hankkia lampaita. Toiminnan perusidea niin kasvien kuin eläintenkin suhteen on luonnonmukaisuus.
– Mielestäni on tärkeää, että saan tehdä asioita, joista itse tykkään. Saan kehittää ja toteuttaa itseäni. Yrittäjänä talous ja raha totta kai merkitsevät myös, mutta niiden rinnalla on hyvä huomioida muitakin arvoja, Vertin tilan isäntä painottaa.

Kolmekymppinen Heikki Mustalampi on kauppatieteiden kandi, ja hän on asunut myös pääkaupunkiseudulla ja ulkomailla. Paluu juurille maaseutuyrittäjäksi oli silti helppo päätös.
– Olen ollut siinä onnellisessa tilanteessa, että on ollut mahdollisuus valita. En ole kokenut tilan jatkamista ikinä velvoitteeksi. Kun palaset alkoivat loksahdella kohdilleen, niin vaimon kanssa todettiin, että nyt on hyvä hetki muuttaa tänne takaisin, Mustalampi kertoo.

Liikkuva kanala on harvinaisuus

Aulis Lassila ja Heikki MustalampiSaadakseen tilalleen luomustatuksen täytyy läpäistä tietyt kriteerit, jotka luomutarkastaja tarkastaa. Mustalammen tilalla luomutarkastuksen kävi suorittamassa Aulis Lassila, joka ei ollut aiemmin juuri törmännyt mobiilikanaloihin.
– En tiedä kuin yhden vastaavan tapauksen Hämeestä, jossa kanala liikkuu laitumella eri lohkoille. Tietenkin pihakanoja on maatiloilla paljonkin ja niiden elämä on periaatteessa aika samantyyppistä, pihamaalta kaivetaan ja kuopsutetaan sitä mitä löytyy. Tuotantomuotoisina näitä ei montaa Suomessa vielä ole. Heikki (Mustalampi) on edelläkävijä, Lassila kehuu vuolaasti.

Mustalampi on tällä hetkellä ainoa luomukanalayrittäjä Etelä-Savossa.
– Olen aidosti tyytyväinen siitä, että meillä entisestään monipuolistuu luomutuotanto kaikilla eri sektoreilla, iloitsee Etelä-Savon ELY-keskuksen luonnonmukaisen tuotannon asiantuntija Marja Pulkkinen.

Luomuun siirtymisen vaikeus saattaa piillä liiassa byrokratiassa. Mustalammen luomutilallakin joudutaan pyörittelemään papereita tavallista enemmän.
– Yhteistyö eri tahojen välillä on todella tärkeää: yrittäjien, neuvojien, tarkastajien ja viranomaisten välinen keskustelu auttaa. Se, että jokainen tietää missä mennään, on meidän kaikkien etu, Pulkkinen korostaa.

Heikki MustalampiHeikki Mustalammen, Aulis Lassilan ja Marja Pulkkisen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Painokelpoisia kuvia Vertin tilan mobiilikanalasta ja muusta toiminnasta:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=54

Vertin tilan kotisivut:
http://www.vertti.fi/

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi
Heikki Mustalampi, 045 630 8024, heikki.mustalampi@vertti.fi
Asiantuntija Marja Pulkkinen, 029 502 4073, marja.pulkkinen@ely-keskus.fi