Kangasniemen tanssilavateatterin musiikkinäytelmät kesä kesältä suositumpia

Eteläsavolaisen Teatteriosuuskunta EStaten Tanssilavateatterin kehittäminen –hanke on valittu Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt 2014 -kilpailun 20 finalistin joukkoon. Viiden eri kilpailusarjan finalistit ovat eri puolilta Suomea, ja EState on nyt Kulttuuri–sarjassa neljän parhaan joukossa. Toiminta tapahtuu Kangasniemellä Syvälahden tanssilavalla, kesäiltaisin sulassa sovussa perinteikkäiden lavatanssien rinnalla.

 

Parhaat käytännöt 2014Parhaat käytännöt -kilpailun tarkoituksena on viestiä Suomen maaseudun kehittämisohjelmissa syntyneistä hyvistä käytännöistä ja levittää onnistuneiden toimintamallien ideoita eri puolille maata. Sarjoja on viisi: Nuoret, Yhteistyö, Kulttuuri, Ympäristö ja ilmasto sekä Elinkeinot ja yrittäjyys. Kilpailun voittajat julkistetaan lokakuun 29. päivänä Maaseutugaalassa Lahden Sibeliustalossa.

Syvälahden tanssilavalla Kangasniemellä, Mikkelin ja Jyväskylän puolivälissä, maantien numero 13 varrella, on ahkeroitu viimeiset neljä kesää kulttuurityön parissa. Kilpailun finalistien joukkoon pääseminen on jo palkinto sinänsä. Riemulla ei ainakaan ollut rajaa, kun Maaseutuverkosto julkaisi Parhaat käytännöt –kilpailun finalistit.
– Olin tavattoman onnellinen, kun sain kuulla finaalipaikasta. Toivon todella, että saisimme tunnustusta työllemme, jossa on tehty tuhatmäärin tunteja ohitse kaikkien palkkapussien, rakkaudesta kulttuuriin ja maaseudun kehittämiseen. Ei ole sattumaa, että paikka on Kangasniemen Syvälahti. Kuntaa ja kulttuuria pitää elävöittää oikeansuuntaisesti ja saada Ihmiset rakastamaan kulttuurityötä. Suuri kunnianosoitushan se on jo tässä vaiheessa, iloitsee Teatteriosuuskunta EStaten perustajajäsen ja ohjaaja Tarja Pyhähuhta.
– On hienoa, että meidät on huomioitu. Tämä on kaikille kiitos, että ollaan jo neljän joukossa. Tämä on huipputuote, minkä Leader-rahoitus on meille mahdollistanut, riemuitsee EStaten puheenjohtaja Ritva Parviainen.

Syvälahden tanssilavalla on laitettu jalalla koreasti jo vuodesta 1954 lähtien. Edellisten neljän kesän aikana perinteikkäällä tanssipaikalla on saatu nauttia myös musiikkiteatterista. Kiitos maaseudun kehittämiseen tarkoitetun Leader-tuen. Päättymässä olevan kesän esitys on toteutettu osuuskunnan ja tekijöiden omilla rahoilla, mutta kolme edellistä kesää kulttuuriprojektia on tuettu Etelä-Savon Veej’jakajan Leader-ryhmän toimesta. Tuen merkitys toiminnan aloittamiselle aikoinaan oli elintärkeä.
– Tämä ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman hankerahoitusta. Se mahdollisti laadullisen opetuksen ja lopputuloksen saavuttamisen: koreografin, musiikkikouluttajan ja muusikoiden palkkiot ja heidän kouluttamisen, Pyhähuhta painottaa.

Estate on alkuperältään mikkeliläinen teatteriosuuskunta, ja se perustettiin toteuttamaan jäsentensä taiteellisia intohimoja vuonna 2006. Sen perustajajäseniä olivat Seppo Luhtala, Anu Pekkarinen, Tarja Pyhähuhta ja Kössi Kanto.

Muistojen kotipihaSyvälahden tanssilavalla nähtiin ensimmäisenä kesänä Veikko Lavin tarina. Toisena kesänä oli Olavi Virran vuoro ja kolmantena kesänä kuultiin puolestaan Harmony Sisters –yhtyeen lauluja. Tänä kesänä katsomot ovat täyttyneet Muistojen kotipiha –musiikkinäytelmän katsojista.
– Ensimmäisenä kesänä aloitettiin hiukan varovaisesti esityksien määrässä ja meillä kävi noin 3000 katsojaa, mutta Tähti ja Meripoika -esitystä kävi katsomassa jo 4500 ihmistä. Viime kesänä Taikayö-esitystä kävi katsomassa noin 6000 henkilöä, ja tänä kesänä päästään yli 8000 katsojaan, ohjaaja Tarja Pyhähuhta kertoo.

Tanssilavateatterilla on ollut merkitystä koko Kangasniemen kunnalle.
– Olemme työllistäneet ihmisiä, antaneet työkokemuksia nuorille ja tuoneet veroeuroja kuntaan. Olemme käyttäneet ostoihimme monipuolisesti kunnan eri palveluja, Pyhähuhta korostaa.

FAKTALAATIKKO:

Syvälahti Tanssilavateatterin kehittäminen
Toteuttaja: Teatteriosuuskunta Estate
Toteutusalue: Itä-Savo, Etelä-Savo ja Keski-Suomi
Toteutusaika: 1.4.2011–8.8.2013
Budjetti: 76 500€ (saatu tuki)
Rahoittaja: Maaseuturahasto ja Veej’jakaja ry
Tavoite: Tehdä tunnetuksi tanssilavateatteria sekä opettaa ja kouluttaa maaseudun kulttuuriharrastajia

Tarja Pyhähuhdan ja Ritva Parviainen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit
Painokelpoisia kuvia Muistojen kotipiha –esityksestä 2014:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=55
Painokelpoisia kuvia Taikayö –esityksestä 2013:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=32
Teatteriosuuskunta EStaten kotisivut:
http://www.teatteriestate.fi
Parhaat käytännöt 2014 –kilpailun tietokanta:
http://pk2013.multiedition.fi/pk2013/landing

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi
Tarja Pyhähuhta, 050 554 0286, tarja.heiskanen@teatteripalvelu.inet.fi
Ritva Parviainen, 040 523 1247, r.parviainen1@luukku.com