Maaseutututkijatapaaminen 2014 pidettiin Pieksämäen Partaharjulla

Valtakunnallinen maaseutututkijatapaaminen järjestettiin tänä vuonna 28.–29.8.2014 Etelä-Savossa Pieksämäellä sijaitsevassa Partaharjun toimintakeskuksessa, jonne kokoontui lähes 90 maaseutututkijaa ja -kehittäjää ympäri maata tapaamaan toisiaan, keskustelemaan maaseudusta ja kuulemaan uusimpia tutkimusavauksia.

 

PartaharjuNyt järjestettävä maaseutututkijatapaaminen oli järjestyksessään 22. Maaseutututkijatapaamisen teemana tänä vuonna oli Tuntematon maaseutu, jota tapaamisessa tarkasteltiin monesta eri näkökulmasta. Tapaamisen ohjelma koostui kutsuesitelmistä, työryhmätyöskentelystä sekä mukavasta yhdessäolosta.

Tapaamisen kutsuesitelmöijiä olivat toimittaja, kirjailija Leif Salmén aiheella Jäähyväiset putkinotkolle, Keski-Suomen Kylät ry:n maakunnallinen kyläasiamies Sirpa Pekkarinen otsikolla Raivolla ja rakkaudella maaseudusta sekä keruutuoteneuvoja ja -tarkastaja Toini Kumpulainen esitelmällä Villikasvit – luonnon tuntematon ruoka-aitta. Esitelmien lisäksi tuntemattomaan maaseutuun tutustuttiin kuudessa työryhmässä, joissa tutkijat ja kehittäjät esittelivät tutkimuksiaan tai muita ajankohtaisia aiheita. Työryhmissä oli yhteensä yli 30 esitystä, joiden aiheet käsittelivät ruokaa, maaseudun arkea, monikulttuurisuutta, muuttuvia palveluja, paikkaperustaista politiikkaa tai paikkatiedon hyödyntämistä maaseutuun liittyvissä teemoissa. Näiden lisäksi pohdittiin maaseutualan yliopisto-opiskelun tulevaisuuden mahdollisuuksia Round Table -keskustelussa. Tapaamisen viimeisessä puheenvuorossa maa- ja metsätalousministeriön edustaja ylitarkastaja Eero Pehkonen kertoi maaseutuohjelman ajankohtaisista tutkimus- ja arviointitarpeista.

MaaseutututkijatapaaminenMaaseutututkijatapaamisen järjesti Maaseudun uusi aika -yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää maaseutututkimusta sekä tutkijoiden ja kehittäjien vuorovaikutusta osana yhteiskuntaa. Maaseudun uusi aika -yhdistys järjestää valtakunnallisen maaseutututkijatapaamisen lisäksi myös muita maaseudun kehittämiseen liittyviä seminaareja ja tilaisuuksia sekä julkaisee Maaseudun Uusi Aika -lehteä, joka on tutkijoille ja kehittäjille suunnattu kolme kertaa vuodessa ilmestyvä maaseutututkimuksen ja -politiikan aikakauslehti.

Lisätiedot:
Yhdistyksestä:

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Kumpulainen, kaisu.kumpulainen@jyu.fi, p. 0400 408509.

Maaseutututkijatapaamisesta:
Heli Siirilä, heli.siirila@gmail.com, p. 050 357 1233.

Katso myös www.mua.fi sekä www.mua.fi/toiminta/tutkijatapaaminen/