Maaseutuparlamentin kautta lasten ja nuorten ääni kuuluviin

Lasten ja nuorten maaseutuparlamentti huipentui 20.11.2014 Anttolanhovissa pidettyyn loppuseminaariin. Elo-syyskuussa järjestettiin koulukiertue seitsemällä eteläsavolaisella koululla lasten ja nuorten kuulemiseksi.

 

MaaseutuparlamenttiMaaseutuparlamentin loppuseminaariin kutsuttiin kaikkien projektissa mukana olleiden seitsemän koulun edustajat, oppilaat ja opettajia, kertomaan omat ehdotuksensa maaseudun ja oman elinympäristönsä kehittämiseksi. Lasten ja nuorten toiveita oli kuultu jo alkusyksystä koulujen teemapäivien aikana. He saivat kirjoittaa muun muassa toivomuspuuhun ajatuksiaan. Lapset ja nuoret lisäisivät enimmäkseen maaseutuympäristönsä vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia: toivottiin esimerkiksi frisbeegolfrataa ja tekonurmea kyläkoulun pihalle. Kyläkoulujen säilyminen nähtiin myös tärkeänä.

Anttolanhovin maaseutuparlamenttiin osallistuivat Parkumäen, Louhen, Kolman, Kalliolan, Peiposjärven, Rahulan ja Karvion koulut.

MaaseutuparlamenttiMaaseutuparlamentin tavoitteena oli antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus vaikuttaa maaseudun ja oman lähiympäristönsä kehittämiseen. Tarkoitus on myös luoda lasten ja nuorten ideoiden pohjalta todellisia hankkeita, joihin kunkin kylän asukkaat ja aktiiviset ihmiset voivat hakea rahoitusta Maaseuturahaston kautta.

Loppuseminaarissa koulujen neljä edustajaa ja seminaariin puheenjohtajaksi kutsuttu Nina Kovanen kirjoittivat yhteisen julkilausuman alueen päättäjille ja aikuisille.

Etelä-Savon maaseudun lapset ja nuoret haluavat, että heidän ääntään kuunnellaan. Toivomuspuun lehdet olivat hyvä tapa kertoa toiveet. Ykköstoiveiden valinta oli reilu prosessi ja yhdessä päätöksessä kuului kaikkien ääni. Tärkeää on, että lapset oppivat demokratian pelisäännöt.


Lisätietoa ja lasten ja nuorten maaseutuparlamentin materiaalit internetosoitteessa: www.maaseutukuriiri.fi/maaseutuparlamentti

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Mikkelin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Marita Mattila, 050 312 5094, marita.mattila@mamk.fi
Ohjelmatiedottaja/Maaseutukuriiri Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi

Loppuseminaarissa haastateltujen lasten ja aikuisten ajatukset voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Painokelpoisia kuvia loppuseminaarista Anttolanhovista 20.11.2014:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=63

Lasten ja nuorten loppuseminaari 20.11.2014 video:
http://youtu.be/ssjlQCSHxOE

Loppuseminaarissa toimi reportterityöryhmä, joka tuotti materiaalit. Reporttereina toimi Anttolan yhtenäiskoulun 8. luokalta: Anniina Korhonen, Eveliina Toivanen, Mari Harmoinen ja Oona Lautiainen.