Tiedotuslehti 2014
Tiedotuslehti 2013
Yrittävä maaseutu 2016
Maavara-lehti - Avara maaseutu 2014
Kipinöistä roihuun -leirin yhteenveto (18.-19.11.2014 Kuortane)
Etelä-Savon maaseutuohjelmien viestintähanke loppuraportti 2015
Maaseudun kehittämisohjelman kehittämishankkeet Etelä-Savon maaseudun kehittämisessä -seminaari 27.5.2015 - Materiaalit
Tiedoksi: Etelä-Savon ELY-keskuksen päätös Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman hanke- ja yritystukien valintajaksot vuodelle 2016 (linkki)
Mistä tulee luopua? Eteläsavolaisten viljelijöiden ja viranomaisten esittämät Byrokratian purku – kehittämisehdotukset
Etelä-Savo, luomun edelläkävijä ja suunnannäyttäjä?
Etelä-Savo sijoittuu hyvin maakuntien keskinäisessä luomuistumiskisassa. Kisaa johtaa Kainuu, 26,2 % peltoalasta luomutuotannossa, toisena on Pohjois-Karjala (21,2 %), kolmantena Ahvenanmaa (18,2 %) ja neljäntenä Etelä-Savo, 13,6 % peltoalasta syyskuussa 2014. Tiedot osoittavat, että kansallisen tavoitteen saavuttaminen on periaatteessa mahdollista.
Luomupeltoalan kasvattaminen ei kuitenkaan ole ainoa keino lisätä luomuisuutta. Kotimaisista luomujalosteista on suoranaista puutetta. Markkinoille tarvittaisiin tuonnin korvaajiksi kotimaisia luomujuustoja, luomujäätelöitä, luomulihatuotteita sekä luomukasvis-, luomumarja- ja luomuhedelmäjalosteita. Tilakoon kasvattaminen ei ole ainoa mahdollisuus lisätä yrityksen tuloja: jalostusasteen nosto saattaa olla varteenotettava vaihtoehto. Voikin kysyä, voisiko Etelä-Savo olla edelläkävijä luomutilajalosteiden tuottajana?
Luomuinstituutti on koordinoinut Luomuinstituutin vakiinnuttaminen -hanketta ja yhteistyössä Ruralia-instituutin, MTT:n, Pienyrityskeskuksen, ProAgria Etelä-Savon ja ketjun toimijoiden kanssa kehittänyt luomutilaverkostoa, tilojen yhteistoimintaa, luomuketjun uudenlaisia toimintamalleja ja tilavierailuja. Tulevissa hankkeissa onkin vuorossa tuotevalikoiman monipuolistaminen, jalostusasteen nosto ja julkisten ruokapalvelujen luomuistaminen. Luomuyrittäjien keskinäinen yhteistyö ja toimitusketjun uudenlaiset logistiset toimintatavat luovat uutta lisäarvoa ketjun kaikille toimijoille.
Paljon keskustellaan siitä, kumpaa meidän tulisi suosia, luomuruokaa vai lähiruokaa? Oikea vastaus on: lähellä tuotettua luomuruokaa (ks. kuvio). Luomuruoka sisältää tuoreen tutkimuksen mukaan huomattavasti enemmän ihmisen terveydelle hyödyllisiä ainesosia, antioksidantteja. Ja kukapa haluaisi saada ruoassaan torjunta-ainejäämiä tai kadmiumia, joita vallalla olevalla tuotantotavalla tuotettu ruoka saattaa sisältää! On myös hyödyllistä kierrättää euroa omassa maakunnassa ja suosia lähellä tuotettua terveellistä ja turvallista ruokavaihtoehtoa.
Meillä on Etelä-Savossa erinomaiset mahdollisuudet tehdä ratkaiseva suunnanmuutos ruoan tuotannossa kestävämpään suuntaan ja tavoitella luomutuotannon valtavirtaistumista. Luomuinstituutin asiantuntijat kumppaneineen ovat valmiita auttamaan kehityksen tiellä. Puhtaat vedet, puhdas luonto ja luomutuotanto sopivat samaan ”koriin” ja meidän eteläsavolaisten osaamisalaksi ja vahvuudeksi.
Pirjo Siiskonen
Professori, Luomuinstituutin johtaja
Lähteet:
Baranski, M. &al.: Higher antioxidant consentrations…, British Journal of Nutrition, July 15th 2014
Eviran luomutilastot 1.9.2014
Luomu Suomessa -tilasto, Pro Luomu 31.3.2014
Lisätiedot:
Luomuinstituutti – Pirjo Siiskonen, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi