Koikkalan kylä Juvalta on Etelä-Savon vuoden 2015 kylä

Järvi-Suomen kylät ry ja Etelä-Savon maakuntahallitus ovat 18.5. nimenneet Juvan Koikkalan kylän Etelä-Savon vuoden 2015 kyläksi. Kunniamaininnan saa Puumalan Veskansan kylät.

 

Järvi-Suomen kylät ry:n tiedote 18.5.2015

Koikkala osuuskaupan-avajaiset-2013Koikkala on suuri ja keskeinen kylä Etelä-Juvalla Saimaan läheisyydessä. Reilun 500 asukkaan ja noin 300 kesäasukkaan kylästä on matkaa Juvan keskustaan noin 25 kilometriä, Puumalaan noin 30 kilometriä ja Mikkeliin 70 kilometriä. Koikkalan kylämaisema on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kylämaisemaksi, ja siihen kuuluvat näkymät Luonterille ja Etelä-Savon korkeimmalle kohoumalle, Neitvuorelle. Koikkalassa toimiva kyläyhdistys edustaa koko Etelä-Juvaa, kaikkia Etelä-Juvan kyliä sekä kyläläisiä.

Koikkalaa kuvataan kyläksi, jossa kyläläiset ovat silmin nähden - ja erityisesti otteistaan, puheistaan ja toimistaan päätellen - ”kotonaan kylässä”. Kylä toimii pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti, uutta luoden, tulevaisuuteen positiivisesti, rohkeasti ja avoimin mielin suhtautuen. Yhteiskunnan muutoksiin sopeutuen omalla, erinomaisella tavallaan.

Koikkalassa on kartoitettu kylätoiminta-alueen palvelutarpeet, ja keskusteltu kyläyhteisön kehityshaasteista ja etsitty niihin ratkaisuja. Kylää on kehitetty monipuolisesti ja luotu uusia palveluja entisten lisäksi. Siellä on idätetty ja pistetty kasvuun jotakin perinteisistä ideoista poikkeavia ajatuksia ja uusia toimintamalleja.
Uusista ideoista on syntynyt mm. Koikkalan kyläosuuskunta, joka perustettiin perustamaan kauppa kylälle. Lähipalvelujen tuotteistaminen toteutuu kyläosuuskunnan tuottamissa palveluissa, esimerkkeinä asiointi-, kauppakassi- ja kotiapupalvelut. Talkootyö kukoistaa, ja sillä voimalla hankittiin ja remontoitiin sopiva kylätalo eri-ikäisten kyläläisten tarpeisiin.

Yhteisöllisyyttä hellitään Koikkalassa niin arjessa kuin perinteisessä kyläjuhlassa ja kuululla kylätorilla, kesälauantaisin tuoreiden leivonnaisten ja käsitöiden ympärillä. Kylän nuoret ovat tarttuneet myös moneen toimeen, tuoreimpana näyttönä kesäkahvila. Kyläyhdistys toimii primus motorina ja yhteistyössä kylän muiden seurojen kanssa. Kunnon kylässä on tietysti toimiva koulu, oma kyläkirkko ja kiinteät kanavat niin kunnalliseen kuin maakunnalliseenkin vaikuttamiseen. Yritteliäiden kyläläisten yhteistyö siivittää positiivista kehitystä.

Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin eteläsavolaisten kylien monipuolista toimintaa ja kasvavaa merkitystä nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa sekä lisätä kylätoiminnan tunnettuutta. Tavoitteena on löytää esimerkkejä aktiivisista kylistä ja tuloksellisesta kylätoiminnasta.

Saariston liikuntapäivä 11.8.2013 Sari EssayahVuoden kylän palkitsemisen yhteydessä Järvi-Suomen kylät ry myöntää kunniamaininnan Puumalan Veskansan kylille. Puumalan eteläisessä saaristossa sijaitsevan, vireän ja omaleimaisen kyläryppään identiteetti ja ryhmähenki on vahva mutta avoin. Kylillä tapahtuu paljon niin ympärivuotisten asukkaiden kuin vapaa-ajan asukkaidenkin toimeliaisuuden ansiosta. Vilkas matkailutoiminta hyödyttää myös ympärivuotisia asukkaita. Kyläyhdistyksen, kunnan, yritysten ja yksittäisten ihmisten pyyteettömällä ja innostuneella yhteistyöllä on saatu paljon aikaan jopa pienellä budjetilla. Kylän kehitystä on vauhditettu myös valtakunnallisilla pilottihankkeilla kuten Kylämatkailuhankkeeella ja sosiaalisen median pilotoinnilla, samoin kuin omilla hankkeilla kuten ilmoitustaulujen rakentamisella ja kauaskantoisemmalla ulkoilureittihankkeella. Yhteistyö valokuitu-internetyhteyden hankinnassa ja esimerkiksi suosittujen saaristolais- ja ulkoilupäivien järjestämisessä on ollut laajaa ja esimerkillistä.

Etelä-Savon vuoden kylä on nimetty vuodesta 1989 lähtien. Koikkala ilmoitetaan Etelä-Savon ehdokkaana mukaan myös valtakunnallisen Vuoden kylän valintaan. Viime vuonna Etelä-Savon vuoden kyläksi valittiin Pieksämäen Paltanen ja valtakunnallisen Vuoden kylän nimityksen sai Iitin Vuolenkoski.

Maakunnan Vuoden kylä 2015 –palkinto luovutettiin maanantaina 18.5. Mikkelissä.

Lisätietoja:
Koikkalan kyläyhdistys ry:
puheenjohtaja Tuula Pesonen, puh. 040 7245 477, varapuheenjohtaja Ilkka Pekonen puh. 0440 130 236, sihteeri Johanna Purhonen puh. 040 7472 755 0440 130 236.
www.koikkala.fi
www.facebook.com/koikkala
https://youtu.be/9Oht4LU-e18
https://picasaweb.google.com/107575972311393528544/KoikkalanKuvagalleria#

Puumalan Veskansan kylät ry:
puheenjohtaja Olavi Kietäväinen, puh. 0500 242 573.
www.veskansankylat.fi
www.facebook.com/PuumalanVeskansanKylat

Järvi-Suomen kylät ry:

Etelä-Savon kyläasiamies Tuula Eloranta, puh. 045 1274 086.
www.jarvi-suomenkylat.com
www.facebook.com/pages/J%C3%A4rvi-Suomen-kyl%C3%A4t-J%C3%A4sky/1403249033252011?fref=ts