Luomumetsistä moneksi

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Suomen Metsäkeskus tekivät vuoden 2015 alussa kyselyn eteläsavolaisille metsänomistajille luomusertifioinnista ja metsien monikäytöstä. Suuren kiinnostuksen vuoksi samat toimijat ovat nyt käynnistäneet Luomumetsistä moneksi –hankkeen, jossa tiedotetaan metsien luomusertifioinnista ja selvitetään sen merkitystä metsien monikäytön, keruutuotteiden jalostuksen ja matkailun kannalta. Hankkeen toimialue on Etelä-Savo ja se kestää vuoden 2016 loppuun.

 

MetsäHankkeen kohderyhmänä ovat eteläsavolaiset yksityismetsänomistajat, kunnat, seurakunnat ja muut metsänomistajat. Toisena kohderyhmänä ovat luonnontuotteiden jalostajat sekä luonto-, matkailu- ja hyvinvointialan yrittäjät, joilla on mahdollisuus hyödyntää luomusertifiointia.

Hankkeessa järjestetään tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia metsien luomusertifioinnista ja monikäytöstä, selvitetään luomusertifioinnin taloudellista merkitystä, Etelä-Savoon parhaimmin sopivaa toimintamallia sekä eri toimialojen mahdollisuuksia hyödyntää luomumaakunnan imagoa. Mikkelin yliopistokeskuksella pidetään 3.11.2015 klo 9-10 aiheesta kaikille avoin tietoisku, jota voi seurata myös verkossa.

Lisätietoja: http://luomu.fi/tapahtuma
Hankkeen toiminnasta tiedotetaan myös sen facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/Luomumetsistä-moneksi-352005244827642/

Keruualueiden luomusertifioinnin merkityksestä, vaikutuksesta metsänhoitoon ja sen toteuttamisesta käytännössä kerromme mielellämme myös muiden järjestämissä tilaisuuksissa ja tiedotusmateriaalissa. Jos siis sinulla, organisaatiollasi, hankkeellasi tai yhdistykselläsi on tilaisuus, jossa luomukeruualueiden sertifiointi kiinnostaa, tai jos haluat asiasta infoa itsellesi tai vaikkapa liitettäväksi tiedotuskirjeisiisi tai nettisivuille, ota yhteyttä!

Tiesitkö, että lähes kaikki Suomen metsät olisi sertifioitavissa luomukeruualueiksi nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä muuttamatta? Jo nyt Suomessa on maailman suurin luomukeruualue, 11,6 miljoonaa hehtaaria. Se on 30 % maailman kaikesta luomukeruualasta ja lähes 38 % Suomen maapinta-alasta. Luomukeruuala voidaan tuplata sertifioimalla myös jo luomussa olevan pohjoisen Suomen lisäksi metsät muualla Suomessa. Luomusertifiointi on keino osoittaa jo olemassa oleva valttimme, puhtaus.

Luomumetsistä moneksi –hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätiedot:
Birgitta Partanen, projektipäällikkö, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, birgitta.partanen@helsinki.fi
Antti Heikkilä, aluejohtaja, Suomen metsäkeskus, kaakkoinen palvelualue, antti.heikkilä@metsakeskus.fi
Marja Pulkkinen, asiantuntija, luonnonmukainen tuotanto, Etelä-Savon ELY-keskus, Maaseutupalvelut -yksikkö, marja.pulkkinen@ely-keskus.fi