Etsintäkuulutus ITE Saimaalla

Etsimme Etelä-Savon itseoppineita nykykansantaiteilijoita Ilmianna naapurisi – ilmoittaudu itse! Tiedätkö omaperäisiä itseoppineita taiteentekijöitä Etelä-Savosta? Kerro vinkkisi Maaseudun Sivistysliittoon.

     

             ITE-Saimaalla JussiTukiainen teos

        ITE Saimaalla_Jussi Tukiaisen installaatio
       Jussi Tukiaisen pihamökki Kerimäellä.


MSL on kartoittanut ITE-taidetta jo lähes kahden vuosikymmenen ajan eri puolilta Suomea ja nostanut heitä esiin näyttelyissä, tapahtumissa ja julkaisuissa. Uusin kartoitus on alkamassa Etelä-Savossa.

ITE Saimaalla -kartoitushanke käynnistyy

ITE Saimaalla -hankkeen tavoitteena on löytää alueelta omaperäisiä itseoppineita taiteentekijöitä, joiden työ ansaitsee näyttävän esittelyn omassa maakunnassa ja laajemminkin.

Hanketta toteutetaan kahden Leader-yhdistyksen, Piällysmiehen ja Rajupusun, alueilla. Kahden vuoden aikana kartoitetaan ja dokumentoidaan alueen itseoppineita nykykansantaiteilijoita sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Tavoitteena on saada kootuksi tietoa arkistoihin sekä käytettäväksi näyttely- ja julkaisutoimintaan ja kulttuurimatkailun tarpeisiin.

Tiedossa on jo nyt useita ITE-taiteilijoita, joista ensimmäisiä on käyty haastattelemassa. Työn etenemistä voi seurata Facebookista ITE Saimaalla -sivulta.

Mitä on ITE-taide?

Lyhenne ITE tulee sanoista itse tehty elämä. ITE-taiteen ilmenemismuodot ovat mitä moninaisimpia. Tunnusomaista nykykansantaiteilijoille on itseoppineisuus ja omaperäinen kekseliäisyys, mikä näkyy niin aiheiden, tekniikoiden kuin materiaalienkin runsaana kirjona. Usein tekemisen tekniikoina ovat moottorisahaveisto, betoniveisto tai teosten koostaminen kierrätysmateriaaleista. Nykykansantaiteilijat eivät jäljittele tunnettuja taiteilijoita tai tyylejä. Teokset ovat yksilöllisiä ja ottavat usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Kuka on ITE-taiteilija?

Tyypillistä ITE-taiteilijoille on, että he harvoin mieltävät itsensä taiteilijoiksi tai tekemisensä taiteeksi. Ammatillista taiteen koulutusta heillä ei ole, vaan he ovat hankkineet oppinsa itse. Harrastajista he puolestaan eroavat omaperäisyydellään ja sillä, että tekevät taidetta ensisijaisesti itselleen, omaksi ilokseen, tekemisen vimmasta ja kokeilemisen innosta. He eivät välttämättä käy taidekursseja eivätkä hakeudu mukaan näyttelyihin, kuten harrastajataiteilijat.

Tee ilmianto!

Ilmoittaudu itse tai lähetä taiteilijan yhteystiedot ja valokuvia teoksista osoitteeseen:
Maaseudun Sivistysliitto
Kauppakatu 23 b A 8
80100 Joensuu
minna.tuuva@msl.fi

Lähemmin asiasta kertoo projektikoordinaattori Minna Tuuva, puh. 044 981 6211, minna.tuuva@msl.fi.

ITE Saimaalla verkossa

ja Facebookissa

ITE Saimaalla -hanke

• Rahoittajina Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry (Euroopan Maatalousrahasto). Toiminta-alueena Juva, Joroinen, Rantasalmi ja Sulkava (Rajupusu) sekä Heinävesi, Enonkoski, Savonranta, Kerimäki, Punkaharju ja Savonlinna (Piällysmies).

• Kartoittaa alueen itseoppineet nykykansantaiteilijat (ITE-taiteilijat) sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen vahvuuksia ja kiinnostavia ilmentymiä. Kartoitus tehdään vuosina 2016–2017. ITE-taiteilijoita haastatellaan ja heidän tuotantoaan dokumentoidaan kirjallisesti, valokuvin ja videoin. Kerättävää aineistoa tallennetaan Internet-pohjaiseen arkistoon ja järjestetään niin, että sitä voi hyödyntää esimerkiksi näyttelyissä, tapahtumissa, julkaisuissa, viestinnässä ja matkailupalveluissa.

• Kokoaa esittelyaineiston yleisölle avoinna olevista ITE-taiteen pihapiireistä.

• Saattaa alueen nykykansantaiteen osaksi valtakunnallista ja kansainvälistä outsider-taiteen verkostoa.