Erämiesporukka paiski talkoita kelloon katsomatta – tuloksena komea maja

Teksti: Lasse Laitinen

Kuvat: Joel Patrikka

Katso kuvagalleria rakennushankkeen etenemisestä tästä linkistä.

Kuuntele rakennushanketta ideoineen Joel Patrikan haastattelu suoraan tästä linkistä tai sivuston Podcast-osioista.


 

11


Mikkelin Anttolan Pitkälahden Erämiehillä oli vielä muutama vuosi sitten ongelma. Idyllisellä paikalla piskuisen Ahvenlammen rannalla sijainnut vanha erämaja oli rapistumassa käsiin. Tupajumi oli nakertanut vuosikymmeniä vanhan hirsirakennuksen lahoksi ja olipa seinään kotiutunut myös oivan pesäpaikan löytänyt tikka. Sisätilat oli vallannut lepakkopesue.

2

(Tältä näytti vanha 1970-luvulla rakennettu erämaja.)

1


Nyt kolme vuotta myöhemmin Erämiesten sihteeri Joel Patrikka kiertelee tyytyväisenä tuoreen 100-neliöisen erämajan ympärillä. Takana on tuhansia tunteja talkootyötä, vasaran pauketta ja sahojen suhinaa. Hirsirakenteinen maja nousi pystyyn pääosin omalla porukalla. 75-henkisestä seurasta löytyivät tekijät niin LVI-töille kuin timpuroinnille. Uuden majan sähkötyöt ovat Janne Vauhkosen ja Patrikan itsensä käsialaa, johon heiltä löytyvät alan koulutukset.
- Talkootyötä tuli puolentoista vuoden aikana 3500 tuntia, eikä kaikkea oikeastaan edes laskettu. Talkoot ovat kaiken perusta, eikä hommat onnistu ilman niitä, Patrikka muistuttaa.

9

(Talkootunteja tuli kaikkiaan useita tuhansia tunteja.)

Lopputuloksena on komea rakennus, josta löytyvät isot kokoustilat, sauna sekä makuuparvi isommallekin porukalle. Talon erikoisuuksiin kuuluu Mikkelin vankilasta tilattu vankkatekoinen pirttikalusto.
- Kalustoon olen erittäin tyytyväinen. Se on testi-istuttu ja voin sanoa, että se kestää myös raavaammatkin erämimehet, Patrikka virnistelee.

12

Pitkälahden Erämiehet saivat projektiinsa myös Leader-tukea, joka kattoi koko projektista 50 prosenttia. Tuki haettiin Veej’jakaja ry:stä. Leader-tukien luonteeseen kuuluu, että sillä rahoitetut rakennushankkeet ovat kaiken kansan käytettävissä.

5

(Välitöinä rakennettiin laavu erämajan viereen.)

Mikkelin Anttolan keskustan läheisyydessä sijaitseva erämaja onkin erinomainen virkistyspaikka anttolalaisille sekä alueen kesäasukkaille. Majalla on mahdollista järjestää kokousten lisäksi isompiakin juhlatilaisuuksia. Esimerkiksi saunan lauteille mahtuu kerralla kymmenen pakaraparia.


IMG 9544(Mikkelin Anttolan Pitkälahden Erämiesten sihteeri Joel Patrikka on erityisen tyytyväinen uuteen majaan)

Ja on uudesta rakennuksesta hyötyä tietenkin myös Pitkälahden Erämiehille.
- Uudet hyvät tilat mahdollistavat nuorille hyvän paikan metsästysharrastuksen aloittamiselle, Patrikka kehuu.

3

(Vanhasta ja rapistuneesta majasta otettiin lopulta kaikki hyöty irti. Se tuikattiin tuleen ja paikallinen vapaapalokunta pääsi harjoittelemaan liekeillä sammutustöitä.)

Katso kuvagalleria rakennushankkeen etenemisestä tästä linkistä.

Kuuntele Joel Patrikan haastattelu suoraan tästä linkistä tai sivuston Podcast-osioista.Joel Patrikan kolme pointtia Leader-tukien hakijalle

1. Ottakaa hyvissä ajoin yhteyttä omaan Leader-yhdistykseen!
- Sieltä tulee erittäin hyvät neuvot siihen, miten asiassa edetään, Patrikka sanoo.
2. Suunnitelkaa projekti alusta pitäen hyvin!
- Rahoituksen ja tekijöiden pitää olla tiedossa hyvissä ajoin.
3. Sopikaa talkootöistä etukäteen!
- Ilman talkootyötä hommat eivät onnistu.