Peltojen latomaisemille halutaan kunnianpalautus - Mäntyharjussa latokierros

Suomen ja Etelä-Savon peltojen pellot ovat täynnä enemmän tai vähemmän rapistuneita latoja.

Mäntyharjulainen Heikki Koljonen on tehnyt vuosia töitä kansallisen perinnemaiseman hyväksi. Nyt Koljonen kiertää luennoimassa aiheesta kotikuntansa kylillä. Ja luentopaikkoina ovat tietenkin ladot.

Kyläkierroksessa on vielä jäljellä neljä luentotilaisuutta. Ne järjestetään Mäntyharjun Toivolassa, Pankalahdessa ja Römmiläntien varressa. Luentosarja on osa Suomi100-juhlavuotta.

Lato


Tilaisuuksien ajankohdat ja tarkemmat ohjelmat ovat seuraavat:

Toivolan kylä ja Mikkasen ladot –yleisötilaisuus
Su 18.6.2017 klo 13-15.30

Ladot Suomea rakentamassa -kyläkierros jatkuu vierailulla Iso-Mikkasen tilalle. Heikki Koljonen avaa tilaisuuden ja pitää lyhyen alustuksen ladoista. Professori Martti Jaatinen kertoo yksityiskohtia Toivolan historiasta ja mm. Venäjän tarkka-ampujakomppanian ja vankilan toiminnasta sekä kylällä toimineen Pölhön suvun vaiheista. Tilaisuudessa voit tutustua Pitäjänuutisten kokoamaan Mäntyharjun ladoista kertovaan valokuvanäyttelyyn, jonka Pitäjänuutiset on koonnut oman 60-vuotisjuhlavuotensa aikana 2016. Salla Wahlman kertoo Kotien vanhat tekstiilit Mäntyharjun seudulla -keruutyön vaiheista ja paikalliset kylätoimijat kylänsä historiasta. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!
Vapaa pääsy. Tilaisuudessa on maksua vastaan kahvitarjoilu. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osoite: Tuustaipaleentie 398, Tuustaipale.


Pankalahti. Siirtolaisuus ja kyläyhteisö
Su 23.7.2017 klo 13-15.30

Ladot Suomea rakentamassa –kyläkierroksen kolmas luento on Pankalahdella. Tilaisuuden pohjustavat Heikki Koljonen ja Martti Mörsky. Karjalanliiton kunniapuheenjohtaja Markku Laukkanen kertoo siirtolaisten asuttamisesta Suomessa. Oopperalaulaja Jukka Mörsky laulaa. Mukana on paikallista runonlausuntaa. Vapaa pääsy. Maksua vastaan on kahvitarjoilu.
Osoite: Termosen lato, Pankalahdentie 279, Pankalahti, josta siirrytään Mörskyn tilalle, Pankalahdentie 359, karjalaisten muistomerkin kautta.


Perinnemaisemat ja Kallalahden kylän historiaa –yleisötilaisuus
Pe 11.8.2017 klo 15-17.30

Ladot Suomea rakentamassa –kyläkierroksen neljäs ja viimeinen luento on Survaanniemellä, Römmilän talossa. Heikki Koljonen pohjustaa tilaisuuden. Maisema- ja ympäristöasiantuntija Saara Ryhänen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savosta kertoo perinnemaisemista. Eeva Oehlandt valottaa seudun historiaa Römmilän talon näkökulmasta ja nykyinen isäntä Karri Eerikäinen kertoo lyhyesti tilan tulevaisuuden suunnitelmista. Vapaa pääsy. Maksua vastaan on kahvitarjoilu.
Osoite: Römmiläntie 105 (Vannekiventie > Römmiläntie).