Mäntyharjulle tulee toinen riksapyörä ikäihmisten ulkoilutukseen

Mäntyharjulaiset ikäihmiset pääsevät nauttimaan ensi kesänä yhä useammin kesäpäivistä viliseviä maisemia katsellen. Mäntyharjun Reissupolku luovuttaa nimittäin uuden riksapyörän paikallisen Palvelutalo Ruskahovin asukkaiden käyttöön.

Uusi pyörä luovutetaan asukkaille 22. toukokuuta kello 13 Palvelutalo Ruskahovin pihalla. Pyörä on järjestyksessään Mäntyharjun toinen. Ensimmäinen pyörä hankittiin kuntaan viime syksynä ja se on ollut käytössä Mäntypuiston Palvelutalossa. Pyörien hankinnasta on vastannut Mäntyharjun Reissupolku, joka on saanut hankintaan tukea paikalliselta Leader-yhdistys Veej'jakajalta.

Riksapyörään, tai mäntyharjulaisittain sohvapyörään, mahtuu kerrallaan kaksi kyyditettävää. Ikäihmisille pyöräkyyti tarjoaa tärkeän sosiaalisen ulkoiluhetken kaupungin ja luonnon helmassa.

– Meille riksapyörä on aivan loistava lisä ulkoilutukseen. Sen avulla saamme laajennettua ulkoilukierrosta esimerkiksi torille tai hautausmaalle, jonne meillä ei ole muuten mahdollista asiakkaita aina viedä. Mikään ei myöskään estä riksojen avulla piipahtamaan vaikka kaupassa, hehkuttaa asukaspalveluyksikön esimies Merja Pöllänen Palvelukeskus Ruskahovista.

Riksanimitys

(Ensimmäinen riksapyörä nimettin Reissu-Reiskaksi. Kuva: Mäntyharjun Reissupolku ry.)

Pyörähankkeen puuhamies Jorma Mäkinen Mäntyharjun Reissupolku ry:stä kertoo, että uusi trioBike Taxi -merkkinen riksapyörä on valmistettu pyöräilyn luvatussa maassa Tanskassa, josta on peräisin myös idea ikäihmisten kyyditsemisestä.

Suomessa riksapyörien ilosanomaa ikäihmisten kyyditsemisessä on levittänyt Pyöräliitto, jonka Pyörällä kaiken ikää -nimisen hankkeen aikana riksoja on hankittu ainakin 11 paikakkunnalle. Etelä-Savosta ainoana paikkakuntana on mukana Mäntyharju. Tänä keväänä riksapyöräliike leviää Suomessa viidelle uudelle paikkakunnalle, sillä pyöriä hankitaan Kokkolaan, Riihimäelle, Karvialle, Hyvinkäälle ja Harjavaltaan.

Lisätietoja:
Jorma Mäkinen, Mäntyharjun Reissupolku ry, puh 040-546 2778
Merja Pöllänen, Palvelukeskus Ruskahovi, puh 040 725 4263