Juvan keskustan pop up -tilaa saa vuokrata kuka vain ja vieläpä pilkkahinnalla

 Teksti: Lasse Laitinen

Kuuntele Riitta Rimmin haastattelu Podcast-osioista tai suoraan tästä linkistä.

- Jos tämä tila olisi tyhjänä, niin tämä olisi surullisen näköinen kulma, kuvailee Juvan Yrittäjien puheenjohtaja Riitta Rimmi Juvan pääkadun ja Kiiverintien välistä risteystä.

Ruokakauppaa vastapäätä sijaitsevassa vaaleassa rakennuksessa on yritystoimintaa, mutta sen kunnantalon puoleinen pääty on ollut viime vuosina tyhjillään. Näky ei ole ollut mairitteleva yrittäjähenkisenä tunnetun kunnan paraatikadulla.

Riitta
- Yrittäjähallituksessa olemme miettineet ja oltu huolissamme jo pitkään mitä tyhjille tiloille pitäisi tehdä ja miten niihin saataisi uusia yrittäjiä. Idea pop up -tilasta lähti, kun kuulimme hankemahdollisuuksista ja otimme yhteyttä Leader-yhdistykseen, Rimmi muistelee.

Sittemmin popup-tilaideasta kehkeytyi I love Juva -hanke, jonka pääajatuksena on elävöittää kirkonkylän keskustaa, tehdä juvalaista yrittäjyyttä näkyväksi, toteuttaa yrittäjyyskasvatusta ja kannustaa nuoria yrittäjiksi.
Hankkeen edetessä pop up -tilan käyttö on lisääntynyt mukavasti. tuli kadun piristysruiske ja se on ollut viime aikoina kiitettävässä aikana. Osasyy huoneiston vilkkaaseen käyttöön piilee siinä, että tiloista peritään edullista päivävuokraa.

WP 20160315 08 07 31 Pro


Tilassa on pidetty muun muassa kahviloita, kirpputoreja ja erilaisia kerhoja sekä kokouksia. Yksi erikoisuus oli syyrialaisten pakolaisten tilaan ideoima kahvila joulukadun avajaisillaksi.
- Meillä on ollut tilassa myös vuokralla yrittäjä, joka lähti hiljattain pois. Hän pääsi tilasta oman yrittämisen alkuun, Rimmi kehuu.

Tilan käyttöön kunnassa ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä, mutta uusiakin ideoita kaivataan. Juvan yrittäjille suunnatusta kyselystä selvisi, että tilaa voisi käyttää enemmänkin keskinäisen yhteistyön lisäämiseksi. Tilaan on ehdotettu muun muassa yrittäjien keskinäisten ”turinailtojen” järjestämistä.

File 16.5.2017 12.07.00

(Pop up -huoneisto on tuonut yhteen muun muassa yrittäjiä ja TE-toimiston sekä ELY-keskuksen väkeä)

Rimmi ei pidä myöskään poissuljettuna, että tilassa kuultaisiin tulevaisuudessa kuntalaisten keskinäisiä keskusteluiltoja.

- Uskon, että tämä on elävöittänyt mukavasti keskustaa. Toivoisimme tilaan vieläkin runsaampaa käyttöä ja että ihmiset toisivat tilan kehittämiseksi omia ideoitaan. Yksi esimerkki on, että rakennuksen ikkunoita saa käyttää mainospaikkoina. Siinä on tarjolla hyvää mainostilaa edulliseen hintaan kunnan keskustasta.

I love Juva on Rajupusu Leader ry:n rahoittama hanke, joka kestää vuoden 2018 elokuuhun saakka. Pop up -tilan lisäksi hankkeessa tarjontaan nuorille suunnattua yrittäjäkasvatusta ja pyritään lisäämään lähiseudun yrittäjien välistä yhteistyötä. I love Juvan tarkoituksena on myös kiillottaa kuntakuvaa niin lähiseudulla kuin kauempana.

Lisätietoja: Riitta RImmi, Juvan yrittäjien puheenjohtaja, puh. 040 772 8832