Savonlinnan Putkinotko halutaan palauttaa entiseen loistoonsa - videojuttu

Teksti ja media: Lasse Laitinen

Kuuntele kunnostustyötä johtavan Eemeli Lahtisen haastattelu suoraan tästä linkistä tai podcast-osioista.

Savonlinnan Inhonlammen rannalla sijaitseva Joel Lehtosen Putkinotko huokuu historiaa. Idylliseltä tilalta avautuu näkymä Pitkälahdelta kohti kauniina kimaltelevaa Saimaata.

Kohti vettä viettävälle rinteelle voi helposti kuvitella Juutas Käkriäisen tupakkaviljelmineen tai Aapeli Muttisen tiluksiaan ihmettelemään.

Putkinotko (2)

Tällä hetkellä Putkinotkon maisemissa kaikuu kuitenkin rytmikäs vasaran pauke. Kulttuurihistoriallisesti äärimmäisen arvokasta tilaa kunnostetaan nyt rakennusten ulkopuolelta. Päärakennuksen ja ulkorakennusten vanhat pärekatot uusitaan ja pihan pusikoitunutta ulkoilmettä siistitään Lehtosen aikakauden mukaiseeksi. Suunnitelmissa on myös rakennusten kivijalkojen uusiminen.

- Katot ovat sammaloituneet ja osin läpilahonneet, eli rakennusten pelastamisen osalta eletään viimeisiä hetkiä, kertoo työmaata johtava Eemeli Lahtinen Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan tuki -yhdistyksestä.

DSC00155 (2)

Päärakennuksen suojana komeilee jo uusi pärekatto. Se on alusta loppuun eteläsavolaista käsityötä. Päreet ovat peräisin Sulkavan Kaartilankoskelta Kari Hakulisen höylältä. Ennen katolle laittamista päreitä on uitettu pihapiiriin tuoduissa ja vedellä täyteyissä ammeissa. Päreet vaativat uittamisen ennen asennusta niiden notkistamisen takia.

- Perinnekorjaaminen on oma taiteenlajinsa ja joka päivä oppii jotain uutta. Ei voi muuta kuin ihailla sitä kätten jälkeä, millaista silloin 100 vuotta sitten on tehty, Lahtinen toteaa.

Tulevien vuosien työlistalla ovat päärakennuksen ikkunat, ovet ja lattiat. Lisäksi päärakennus kuisteineen maalataan uudelleen itse tehdyllä punamultamaalilla.

C0026.MP4.01 14 27 16.Still001 (2)

Kiinteistöt ovat nykyisin Joel Lehtosen seuran omistuksessa. Työtä rahoitetaan paikallisen Leader-yhdistys Piällysmiehen kautta. Remontin kokonaiskustannukset ovat 46 000 euroa

Kolmivuotisessa kunnostustyössä eletään nyt toista vuotta. Oleellista remontissa on, että taloon ei rakenneta mitään uutta, vaan kohde entisöidään. Museovirasto valvoo työtä tarkalla silmällä.

Katso videojuttu Putkinotkon kunnostamisesta tästä linkistä.

Kuuntele kunnostustyötä johtavan Eemeli Lahtisen haastattelu suoraan tästä linkistä tai podcast-osioista.