Koirien oma uimahalli kuntouttaa ja hauskuuttaa Mikkelin Otavassa

Koirien uimahalli on varmasti suurimmalle osalle ei-lemmikki-ihmiselle täysin uusi ilmestys. Niitä on kuitenkin noussut viime vuosina ympäri Suomea kuin sieniä sateella, usean hallin vuosivauhtia.

Yksi tuoreista halleista sijaitsee Mikkelin Otavassa historiallisen koulutilan miljöössä. Huvihurtta-niminen yritys tarjoaa vuonna 1856 perustetun maanviljelyskoulun ympäristössä koirien uimalapalveluiden lisäksi karvakuonoille myös hierontaa, trimmausta, hammashoitoa, osteopatiaa sekä erilaisia kursseja koirille ja omistajalle. Huvihurtassa vierailee säännöllisesti myös Suomen huipputason kouluttajia ja luennoitsijoita.

Tarina Huvihurtan taustalla on pitkä. Kaikki alkaa hallin perustaneiden Jannen ja Riikan rakkaustarinasta. Pariskunta tapasi toisensa, kuinka ollakaan, koirakurssilla. Riikka on omistanut koko elämänsä eläinten ja koirien kanssa puuhaamiseen. Hän on menestynyt vuosien varrella niin koirien kouluttamisessa kuin niiden kanssa kilpailemisessa.

- Riikalla on ollut elämässään aina sellainen haave, että hänellä olisi oma koiraurheiluhalli, jossa voisi harrastaa. Itsellä on ollut taas ajatuksia yrittäjäksi ryhtymisestä, joten asiat loksahtivat kohdalleen, Janne Pitkänen muistelee.

C0003.00 02 00 03.Still005 (2)

Janne kertoo lähteneensä Huvihurttaan ”harrastepohjalta”. Koiran hän on toki omistanut, mutta sen syvempää alan asiantuntemusta mieheltä ei löydy.
- Kuulin koirauinnista ensimmäisen kerran puolta vuotta ennen kuin lähdimme perustamaan yritystä. Olen opiskellut asioita kantapään kautta.

Moni asiasta tietämätön kysyy koirauimalasta ensimmäistä kertaa kuullessaan saman kysymyksen: mihin ihmeeseen koirat tarvitsevat omaa uimahallia? Syitä on useita. Ensinnäkin monet koirat pelkäävät vettä ja toiset panikoivat sinne joutuessaan. Polskiminen on kuitenkin terveellinen liikkumismuoto, sillä se rentouttaa ja vahvistaa lukuisia lihaksia niveliä rasittamatta. Oma uimahalli on kätevä tapa tutustua kaikessa rauhassa märkään liikkumismuotoon.

C0003.00 01 51 12.Still001

Toinen selkeä syy uimahallien suosioon on yksinkertaisesti se, että koirien omistajat sijoittavat lemmikkeihinsä yhä enemmän rahaa. Lemmikeistä pidetään siis nykyisin yhä parempaa huolta ja heille pyritään hankkimaan virikkeitä siinä missä muillekin perheenjäsenille.

Ja parannetaanpa uimahalleissa myös koirien terveysvaivoja. Yksi Mikkelin Otavassa kuntoutettavista koirista on sekarotuinen Veikka, joka eli elämänsä ensimmäiset kuusi vuotta häkissä. Istuskelu sai aikaan sen, ettei se pystynyt enää kannattelemaan itseään takajaloillaan. Tällä hetkellä Veikka majailee Mikkelin löytöeläintalolla ja käy uimaretkellä Huvihurtan yhdeksänmetrisessä altaassa keskimäärin kerran viikossa.
- Löytöeläintalolle tullessa Veikan takajalat eivät kantaneet lainkaan. Kuntoutuksen myötä jalat toimivat taas, Pitkänen kertoo.Huvihurtan yritystoiminta alkoi vuoden 2016 helmikuussa. Sen avaamista vauhditti Veej’jakaja ry:ltä saatu rahoitus. Koirauimala ja sen ohessa tarjottavat palvelut ovat löytäneet nopeasti asiakaskuntansa Mikkelin lähiseudulta. Kilpailu on kuitenkin kovaa, sillä koirauimaloita sijaitsee niin Kuopiossa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä kuin Lahdessakin.

Pariskunnalla riittääkin visioita yrityksensä kehittämiseksi. Yksi suunnitelma on vesijuoksumaton hankkiminen koirien kuntouttamisen tukemiseksi.
- Se on akvaario, jolla nostetaan vedenpintaa. Sillä kannatellaan koiran painoa, joten sen on helpompi juosta alla olevalla matolla.
- Pyrimme myös lisäämään yhteistyötä mikkeliläisten eläinlääkäriasemien kanssa. Tarkoitus on tehdä töitä kimpassa koirien parhaaksi, Pitkänen painottaa.