Etelä-Savon asukkaita hellitään poikkeuksellisen hyvällä liikuntatyöllä

Etelä-Savossa ollaan onnistuttu siinä, mistä monin paikoin Suomea vain unelmoidaan. Niille pienille paikkakunnille, joissa on järjestetty säännöllisiä liikuntaharjoituksia viimeksi vuosikausia sitten, on saatu synnytettyä jälleen pientä liikuntatoimintaa.

DSC00219 (3)

(Tuomas Anttonen (oik.) jatkaa Juho Liukkosen tekemää liikuntatyötä.)

Asialla on ollut #Liikkuvamaaseutu-niminen hanke, jonka idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan viedä liikuntamahdollisuuksia sinne, mistä ne ovat hävinneet. Jujuna on, ettei ihmisten tarvitsisi matkata suurempiin kaupunkeihin liikunnan perässä, vaan liikunta tulisi ihmisten luo. Samantyyppistä työtä ollaan tehty Savonlinnan seudulla Hyvinvoinnin virtaa kyliin ja yhdistyksiin -nimisessä hankkeessa.

- Ajelin talvella lossimatkan taakse Puumalan perukoille vetämään lumikenkäsafaria. Moni safariin osallistunut kyläläinen kyseli, että miten ihmeessä jaksat ajaa tänne. Vastasin, että teidän takia, tähänhän tämä koko juttu tiivistyy, muistelee #Liikkuvamaaseutu-hanketta puolentoista vuoden ajan vetänyt Juho Liukkonen.

- Tärkeintä on saada ihmiset yhteen ja liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti. Puhun mielellään toppahousuliikunnasta, joka on hyvin arkista tekemistä, kuvaa Liukkosen työtä hankkeessa jatkava Tuomas Anttonen.

Hankkeiden järjestämät tapahtumapäivät sisältävät liikuntaa laidasta laitaan. Välineistö kulkee hankevetäjien matkassa kahdessa peräkärryssä, jotka on nimetty sportti- ja voimavaunuiksi. Sporttivaunu sisältää pihapeli- ja liikuntavälineitä haavipallosta hulavanteisiin ja voimavaunun kuomun alta paljastuu puolestaan perinteiset punttisalivälineet.IMG 0759

(Voimavaunun kesävarustus)

IMG 3202
(Sporttivaunun talvivarustusta)

Pienempien paikkakuntien liikunnan siunaus ja kohtalo on se, että vastuu toiminnan järjestämisestä on yksittäisten aktiivien harteilla. Liikuntakerhojen ja kokonaisten urheiluseurojen kohtalona on usein loppua paikkakunnalta kokonaan puuhaihmisten siirryttyä syrjään. #Liikkuvamaaseutu-hanke pyrkii myös vastaamaan tähän ongelmaan.IMG 0054
- Olemme kannustaneet ja kouluttaneet ihmisiä jatkamaan toimintaa, ettei liikkuminen loppuisi hankkeen loputtua. Meillä on ollut kymmeniä liikuntapäiviä eri puolilla ja kaikki niistä ovat yhtä tärkeitä. Mukana on ollut ihmisiä vauvasta vaariin, Liukkonen sanoo

IMG 0336

(Ei pelkkää urheilua. #Liikkuvamaaseutu-hanke järjesti Kangasniemellä pilkkikisat.)

Koulutustyö on myös kantanut hedelmää. Muutamilla paikkakunnilla kokoontuu viikoittain sauvakävely- tai muita liikkujaporukoita, jotka on saatettu yhteen hankkeen järjestämän tapahtuman avulla.

Liukkonen on myös yllättynyt nuorten innostuttua toiminnasta Kangasniemellä ja Mäntyharjussa. Paikkakuntien nuoret saivat suunnitella itse omat liikuntapäivänsä viime talvena. Lajikokeilupäiviin vailkoitui mukaan muun muassa jousiammuntaa, salibandya, mäenlaskua ja kaupunkisotaa.

- Oli yllättävää kuinka mukavasti nuoret lähtivät ideoimaan oma päiväänsä. Toki siihen piti käyttää hyväksi hieman nykyaikaista tekniikkaa, jonka avulla nuoret äänestivät omia suosikkilajejaan.

Vaikka Liukkonen on pyörittänyt liikuntatapahtumia viimeisen reilun vuoden ajan, häntä ei tunneta alueella niinkään hankeihmisenä, vaan jääpalloa pelaavana ammattiurheilijana. Mikkelin Kamppareiden entisen keskikenttäpelaajan tie vie kesällä kohti Ruotsin Vänersborgia, jossa hän pelaa seuraavat kaksi kautta paikallisen IFK Vänersbogin riveissä.

#Liikkuvamaaseutu-hankeen tuore vetäjä Tuomas Anttonen on puolestaan tuttu mikkeliläisille liikkujille Mikkelin alueen harrasteliigojen aktiivina sekä juniorivalmentajana.

IMG 0103

#Liikkuvamaaseutu-hanke
Tavoitteena elävöittää maaseudun asukkaiden arkea, lisätä liikettä ja liikuntaa
Liikuttaa ihmisiä Veej'jakaja ry:n, eli Pieksämäen, Puumalan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Hirvensalmen ja entisen Mikkelin maalaiskunnan alueella

Hyvinvoinnin virtaa kyliin ja yhdistyksiin
Kannustaa nuoria mukaan seuratoimintaan ja pyrkii saamaan siten virtaa yhdistysten toimintaan
Toimii Piällysmies ry:n, eli Punkaharjun, Kerimäen, Savonrannan, Enonkosken ja Heinäveden alueilla