Maaseudun tietoliikennehankkeiden jäädytys hämmästyttää

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan parhaillaan Manner-Suomen maaseudun uutta kehittämisohjelmaa nykyisen päättyessä vuodenvaihteessa.

 

Marianne Selkäinaho– Tulevan ohjelmakauden valmistelussa on hurja vauhti, vaikka EY yrittääkin hiukan jarruttaa meitä. Ohjelma on tarkoitus saada syyskuun loppuun mennessä sellaiseen kuntoon, että se voidaan laittaa päättäjien käsittelyyn. Ohjelmaluonnos oli nähtävillä kesän aikana ja saimme paljon hyviä kommentteja ja kehittämisajatuksia eri alueilta, maa- ja metsätalousministeriön maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho kertoo.

Vuonna 2014 alkavalla uudella ohjelmakaudella muun muassa ilmastonmuutos, ympäristön tila, uudet teknologiat ja yhteiskunnalliset muutokset luovat uusia tarpeita ja mahdollisuuksia maaseudun kehittämiselle. Pieni takaisku Brysselin suunnalta on kuitenkin tullut laajakaistojen rakentamisen osalta.
– Maaseuturahastosta on aiemmin pystynyt kaikkina kausina rahoittamaan tietoliikennehankkeita. Meillä ne on nähty tosi tärkeiksi. Hämmästyimme, kun komissio oli sitä mieltä, että Suomessa ei tarvitsisi niitä rakentaa. Olemme laatineet kirjelmiä ja virallisia kannanottoja komissioon, että edes kyläverkkohankkeita saataisiin rahoittaa tulevallakin ohjelmakaudella, Selkäinaho kommentoi.


Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maaseudun kehittäjät tapasivat toisensa 22.8. ValamonMaaseudun kehittäjät Valamossa luostarissa. Päivän aikana alueiden ELY-keskukset esittelivät tulevan ohjelmakauden kehittämissuunnitelmaluonnoksensa sekä arvioivat nykyistä kautta.
– Eri maakunnissa ja alueilla on saatu tosi hyvää työtä aikaiseksi. On saatu aktivoitua ihmisiä, mikä on tärkein tehtävä tässä vaiheessa. On tärkeää, että saadaan ihmiset tietoisiksi siitä, mitä tuleva ohjelmakausi tarjoaa sekä oppimaan käyttämään näitä välineitä, Selkäinaho korostaa.


Tulevan ohjelmakauden virallista käynnistymistä joudutaan odottamaan, koska asioiden hyväksyminen vie aikaa EY-komissiossa.
– Brysselistä ei ole saatu vielä lopullisia hyväksyttyjä asetuksia, ja käsittely siellä kestää kauan. Odotamme, että ne hyväksytään marras-joulukuussa. Sen jälkeen voidaan lähettää ohjelmat komissioon hyväksyttäväksi. Uskoakseni ei ole toiveita, että ohjelma lähtisi käyntiin heti tammikuun alusta 2014. Kannattaa seurata maaseutu.fi-sivustoa, koska sinne päivitetään tietoa asioiden edistymisestä, Marianne Selkäinaho toteaa lopuksi.

Marianne Selkäinahon haastattelu Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit
Kuvia Maaseudun kehittäjien tapaamisesta Valamossa voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:

http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=35
Ohjelman tavoitteisiin voi tutustua 23.5. järjestetyn esittelytilaisuuden taltioinnissa:
http://www.seminaarit.net/avaa/maaseutu2020
Lisää tulevasta ohjelmakaudesta ja aikatauluista:
http://www.maaseutu.fi/fi/index/maaseudunkehittamisohjelmat/ohjelmakausi.html

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Maaseutukuriirin ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi