Nuorten ja maaseudun EMMA-hanke toivoo jatkoa

Emma-hankkeen myötä nuoret ovat päässeet tutustumisretkille maatila- ja maaseutuyrityksiin sekä maaseudun oppilaitoksiin ja saaneet tietoa mahdollisuuksista työllistyä maaseudulla.

 

Emma logoEmma – maalla ruoho on vihreämpää -hanke on päättymässä elokuun lopussa, mutta sille toivottaisiin jatkoa. Hankkeessa on etsitty keinoja nuorten ja maaseudun yhdistämiseen.

– Toivomme, että Emma-vierailut jatkuisivat tulevaisuudessakin, vaikka hanke ei jatkuisikaan. Koulut ovat halukkaita jatkamaan, koska retket ovat hyvä tapa esitellä maaseudun eri ammatteja ja tehdä ne nuorille houkutteleviksi. Toiveena on, että Emma-hanke saisi vielä jatkoa, hankkeen projektipäällikkö Marita Mattila kommentoi.

Hanketta on toteutettu yhteistyössä yhdeksän eteläsavolaisen yläkoulun kanssa. Nuoret, koulujen opettajat ja opinto-ohjaajat ovat hankkeen aikana saaneet tietoa maaseutuammatteihin kouluttautumisesta, työllistymismahdollisuuksista ja maaseutuyrittäjyydestä. Hankkeessa on kiinnitetty huomiota myös maaseutuammattien tuntemuksen ja arvostuksen lisäämiseen.

Vapauden laakso Roosa Piiparinen nettiEmma-hankkeen aikana kerätyn palautteen perusteella yläkouluikäisiä nuoria viehättivät maaseudun luonnonläheisyys, eläimet ja erilaiset maatilojen koneet. Maaseutualoista kiinnostuneet nuoret jäävät usein tietämättömiksi maaseudun mahdollisuuksista. Vaikka monista maaseutualan osaajista on pulaa, niin maaseudusta kiinnostuneiden nuorten on vaikea löytää paikkaansa luonnonvara-alan oppilaitoksissa ja maaseutualan töissä.

EMMA-yritysvierailupäiväEtelä-Savon yläkoulujen opettajat, opinto-ohjaajat ja rehtorit osallistuivat 23.8. Emma-hankkeen järjestämiin yritysvierailuihin maaseudulla ympäri maakuntaa. Tavoitteena oli antaa koulujen opinto-ohjaamiseen eväitä maaseudun ammatinvalintaa varten ja pitää se yhtenä vaihtoehtona muiden joukossa.


Marita Mattilan ja Anni Riikka Leskisen haastattelu Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit
Kuvia EMMA-yritysvierailupäivästä voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=36
EMMA-hankkeen sivut ja taustatietoa:
http://www.mamk.fi/emma


Lisätietoja ja yhteystiedot:

Emma-hankkeen projektipäällikkö Marita Mattila, 050 312 5094, marita.mattila@mamk.fi
Maaseutukuriirin ohjelmatiedottaja Toni Degerlund, 0440 155 992, toni.degerlund@maaseutukuriiri.fi