Eteläsavolaiset ammattikeittiöt tarjoavat lähiruokaa

Eteläsavolaiset julkiset ammattikeittiöt viettävät Yrittäjän päivää tarjoamalla lähiruokaa.

 

L hiruoka kasviksetEteläsavolaiset julkiset keittiöt Mikkelissä, Juvalla, Rantasalmella ja Savonlinnassa tarjoavat 5.9.2013 lounaaksi lähiruokaa. Tarjottavien noin 19 000 ruoka-annoksen raaka-aineiden hankintahinnasta keskimäärin 80 prosenttia jää alueelle ja loppu 20 prosenttiakin kotimaahan.

- Lähiruoan hankinta pieniltä paikallisilta tuottajilta ammattikeittiöihin vaatii ensisijaisesti tahtoa ja halua, koska useinkaan näitä tuotteita ei löydy tukkujen valikoimista. Hankintalaki ja osatarjousten tekeminen kyllä mahdollistavat lähiruoan käytön ja sitä voidaan perustella muun muassa tuoreudella ja lyhyillä toimitusketjuilla, sanoo Mikkelin kaupungin ruokapalveluiden laadusta ja kehittämisestä vastaava kehityssuunnittelija Mia Hassinen.

Lähiruoka syntyy alueen jalostajien ja alkutuottajien toimesta

Etelä-Savossa toimii yhteensä 130 elintarvikevalmistajaa. Suuri osa on leipomoita, mutta maakunnasta löytyy valikoimaa lihan ja kalanjalostuksesta aina vihannes- ja marjatuotteiden valmistajiin. Etelä-Savo on vahvaa alkutuotantoaluetta. Maatiloja on noin 3 000. Maidon ja lihantuotannon lisäksi alueella tuotetaan runsaasti marjoja ja avomaanvihanneksia. Etelä-Savossa tuotetaan esimerkiksi koko maan kiinankaalista 63 prosenttia, parsakaalista 27 prosenttia ja rapeakeräsalaatista (jäävuorisalaatista) 43 prosenttia.
Paikallisista raaka-aineista ja alueen elintarvikevalmistajien toimesta on 5.9. lounaaksi syntynyt seuraavanlaisia tarjottavia koululaisille, päiväkotilapsille, vanhuksille ja kuntien henkilöstölle:

Mikkeli
- kasvissosekeitto (mm. luomuporkkanat Haukivuorelta, peruna Jäppilästä ja yrtit Rahulasta)
- järvikalamureke (valmistaja Juvalta)
- parsakaalipastavuoka (parsakaali Haukivuorelta, valmistaja Juvalta)
- salaatit ja raasteet (porkkanat Ristiinasta ja Haukivuorelta, jäävuorisalaatti Juvalta, kurkku Pertunmaalta)
- mustikkakukko (mustikat Mikkelistä)

Rantasalmi
- perunavelli (perunat Rantasalmelta)
- savukalaa (muikut Puruvedeltä tai Pihlajavedeltä)
- salaatti (tomaatit ja kurkut Rantasalmelta)

Juva
- uunimuikut (muikut Puulalta)
- järvikalamureke (kala Savonlinnan seudulta)
- salaatti (kaali ja porkkana Juvalta)

Savonlinna
- järvikalapihvi (hauki, lahna, säyne ja särki Etelä-Savon alueelta, valmistaja Savonlinnassa)
- perunasose (peruna Punkaharjulta)
- raasteet (kaali Savonlinnasta, valmistaja Punkaharjulta)

Lisäksi kaikilla paikkakunnilla tarjotaan oman alueen leipomoissa leivottua leipää.

Elintarvikeyrittäjyydellä ja julkiskeittiöiden hankinnoilla vahvistamaan aluetaloutta

Etelä-Savossa julkisia keittiöitä on noin reilut 700, joissa valmistetaan noin 25 milj. annosta vuodessa. Esimerkkinä Etelä-Savosta Mikkelin kaupungin elintarvikehankinnat olivat viime vuonna yhteensä 2,1 miljoonaa euroa, josta lähituotteiden osuus oli noin 20 prosenttia.
- Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimuksen mukaan vuonna 2010 Etelä-Savon maakunnan julkiset keittiöt ostivat noin 10 prosenttia elintarvikkeista omasta maakunnasta, kun määrä koko maassa on keskimäärin 20 prosenttia. Eniten omasta maakunnasta ostettiin hedelmiä, kasviksia ja marjoja sekä leipomotuotteita. Tutkimuksessa todetaan, että jokainen paikallisiin tuotteisiin panostettu satatuhatta euroa lisää maakunnan työllisyyttä liki 2 henkilötyövuodella, kun huomioidaan myös kerroinvaikutukset, kertoo projektipäällikkö Hanna-Maija Väisänen Ruralia-instituutista.

Hallituksen lähiruokaohjelma velvoittaa

Hallituksen lähiruokaohjelma julkaistiin toukokuussa 2013 ja vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on mm. kasvattaa lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteereitä.
Lähiruokaohjelma on valtioneuvoston periaatepäätös ja se sitoo eri hallinnonaloja. Lähiruoan käyttö ammattikeittiöissä antaa lisäarvoa myös niiden valikoimiin.

Vain lähellä tuotettu, jalostettu, myyty ja kulutettu on virallisesti lähiruokaa

Hallituksen lähiruokaohjelma määrittelee lähiruoaksi ruoan, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen Viljaaraaka-aineista ja joka myydään ja kulutetaan omalla alueella.
- Määritelmän mukaisesti lähiruoan tarjoaminen edellyttää, että alueella on erittäin vahvaa ja monipuolista elintarvikkeiden alkutuotantoa ja jalostusta. Lähiruokaa ei pystytä tuottamaan, mikäli jotain raaka-ainetta ei ole saatavissa alueelta riittävästi tai alueella ei ole raaka-aineelle jalostajaa. Esimerkiksi Etelä-Savossa tuotettu leipävilja ei riitä alueen leipomoiden tarpeisiin, toteaa projektipäällikkö Riitta Kaipainen Ruralia-instituutin Lähivalinta-hankkeesta.

Lisätietoja
Julkisen sektorin keittöt:
Savonlinna: ruokapalvelupäällikkö Helena Vaahtoluoto puh. 044 417 4711, Karpalon aluekeittiön ruokapalveluesimies Tiina Laamanen 044 4174739, Kerimäen aluekeittiön ruokapalveluesimies Tiina Silvennoinen puh. 044 4175145.
Juva: Juvan koulukeskuksessa ruokapalveluesimies Päivi Tiainen, puh. 0400 368 190, ja Juvakodilla ruokapalvelupäällikkö Annikki Tarvainen. puh. 0400 135 023.
Rantasalmi: ruokapalveluesimies Ritva Wilkman, puh. 040 1965 654.
ESEDU: ruokapalvelupäällikkö Virpi Rönkkö, puh. 044 711 5820.
Mikkeli: kehityssuunnittelija Mia Hassinen, p. 044 794 2262,

Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti:

projektipäällikkö Hanna-Maija Väisänen, puh.044 3001216, hanna-maija.vaisanen@helsinki.fi
projektipäällikkö Riitta Kaipainen, puh. 044 3084569, riitta.kaipainen@helsinki.fi

Määttä Susanna, Väisänen Hanna-Maija ja Törmä Hannu:
Julkisten keittiöiden paikallisten elintarvikeostojen aluetaloudelliset vaikutukset – Tarkastelussa Etelä-Savon maakunta Raportteja
101. 32 s. 2013 http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja101.pdf

www.mmm.fi/lahiruoka (hallituksen lähiruokaohjelma)