Alan trendituotteet, uudet mahdollisuudet ja säädökset puhututtavat

Luonnontuotealan toimijat koolla 9.–10.10.2013 Mikkelissä.

 

TIEDOTE 3.10.2013
Helsingin yliopisto
Ruralia-instituutti

Luonnotuote
Luonnontuotealan yrittäjiä, kehittäjiä ja kouluttajia ympäri Suomea kokoontuu perinteiksi muodostuneille Luonnontuotepäiville Mikkelin Anttolanhoviin 9.-10.10.2013. Ensimmäisen päivän seminaariosuudessa käsitellään luonnontuotealan ajankohtaisia aiheita sekä alan haasteita ja mahdollisuuksia. Toisena päivänä retkeillään Etelä-Savon luonnontuotealan yrityksissä ja kohteissa. Retkeilyn vierailukohteina ovat muun muassa Idea-Rapsakka, Heikkilän Yrttitila, Ollinmäen viinitila, Punaisen Piipun Kievari ja Mikkelipuisto. Myös puutarhakirjailija ja saippuanvalmistaja Mari Mörö kertoo retkeilyllä toiminnastaan.

Luonnontuotepäivien puheenvuoroissa käsitellään muun muassa uutta tietoa luonnontuoteraaka-aineiden ominaisuuksista, luonnontuotteiden ja kauneudenhoitoalan yhteistyömahdollisuuksia sekä alaa koskevia säädöksiä. Luonnon raaka-aineita hyödyntämällä voidaan luoda uutta liiketoimintaa eri elinkeinoaloilla. Ekologisuus ja hyvinvointivaikutukset nähdään luonnontuotteiden vahvuuksina.

- Nyt esimerkiksi kampaamo- ja kosmetologipalveluissa on tunnistettu suuria mahdollisuuksia luonnontuotteille, toteaa Birgitta Partanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.
Luonnotuote2
Luonnontuotteista voidaan kehittää lukuisia innovatiivisia erikoistuotteita, mutta tähän tarvitaan lisää tutkimustietoa, tukea tuotekehitykseen ja yrittäjyyden esteiden poistamista. Säädöksiä tulisi tulkita Suomessa yhdenmukaisesti ulkomaihin verrattuna. Parhaillaan selvitellään trendikkäiden villiyrttien käyttöön liittyviä rajauksia, mikä puhututtaa kasvien parissa pitkään toiminutta luonnontuoteväkeä.

-Tiukka säätely rajoittaa luonnon raaka-aineisiin perustuvien innovatiivisten tuotteiden kehitystä, arvioi Luonnontuotealan teemaryhmän erityisasiantuntija Juha Rutanen.

Luonnontuotteiden talteenottoa ja uudenlaisia tuotantomenetelmiä kehittämällä saadaan raaka-aineita kehittyvän yrittäjyyden tarpeisiin. Esimerkiksi rääseikkömetsissä voitaisiin tuottaa pakuria, valtaisaan suosioon noussutta luontaistuoteraaka-ainetta. Luonnontuotteiden luomujärjestelmän kehittyminen puolestaan nostaa metsien raaka-aineet osaksi luomun kasvua. Suomen puhtaista metsistä arviolta noin 90 % olisi sertifioitavissa luomutuotantoalueiksi.

- Eviran kanssa uudistettavan järjestelmän ansiosta Lapin metsät olisivat liki kauttaaltaan luomusertifioinnin piirissä, toteaa vanhempi tutkija Rainer Peltola MTT:stä.

Tapahtuman järjestää Luonnontuotealan teemaryhmä yhteistyössä muun muassa Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Laadukasta liiketoimintaa luonnosta -hankkeen, LT-INNO -hankkeen ja Etelä-Savon luonnontuotealaan liittyvien toimijoiden kanssa.

LuonnetuotepäivätTapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta: http://www.luontoyrittaja.fi/docs/008-2z3-Seminaari2013_2_.pdf

Lisätietoja tapahtumasta antavat Juha Rutanen, puh. 040 5737 568 (juha.rutanen@helsinki.fi) ja Birgitta Partanen, puh. 044 538 2248 (birgitta.partanen@helsinki.fi).

www.helsinki.fi/ruralia
http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/
Ruralia-instituutti on osa Mikkelin yliopistokeskusta www.muc.fi

Ruralia-instituutti – yliopistollista maaseudun kehittämistyötä 25 vuotta!