Villages on Move – liikunta maaseudun elävöittämisen keinona

Villages on Move -hankkeen tavoitteena on edistää eteläsavolaista Kyläsportti-toimintaa ja kehittää sitä kansainväliseen suuntaan. Hanketta toteutetaan yhteistyössä virolaisten kumppaneiden kanssa.

 

Mari KurttiHankkeen projektipäällikölle Mari Kurtille ovat tulleet tutuiksi Etelä-Savon kylät ja ihmiset, kun hän on pakettiautollaan ja Sportti-vaununsa kanssa vienyt liikunnaniloa kylille.
– Työ vie mukanaan, ja etenkin ne ihmiset, joita kohtaa, tuovat päiviin ja tehtäviin mielenkiintoa, mahdollisuuksia ja sopivasti haasteita, iloitsee energinen Mari Kurtti.

Liikuntahanke on järjestänyt ihan pieniä ja hieman suurempiakin tilaisuuksia, useamman sadan henkilön liikuntatapahtumia. Yhteistyötä tehdään aina muun muassa kyläseurojen, urheiluseurojen, yhdistysten, kuntien sekä ennen muuta aktiivisten osallistujien kanssa. Myös valtakunnan rajat ylittävää yhteistyötä on tehty.
– Kansainvälisellä tasolla itselleni isoin kokemus on ollut Pieksämäellä kesällä 2013 järjestetty Partaharju Camp, jossa oli mukana 25 nuorta Virosta ja Suomesta. Liikunnan kieli on kansainvälinen, kuten myös musiikin, ja leiriläiset laativat Pieksämäellä myös leirilaulun ”Camp Song”, Kurtti kertoo.

Syksyn aikana hankkeeseen on etsitty pilottikyliä, joissa voitaisiin toteuttaa erilaisia liikuntatempauksia, kylän asukkaiden omat toiveet ja tarpeet lähtökohtana. Esimerkiksi Koittilassa järjestetään 17.10. liikuntapäivä, jossa yhteistyötahoina ovat Koittilan seudun Kyläyhdistys ry, Koittilan koulu, Kangasniemen kunta ja ESLi/Villages on Move-hanke. Liikuntapäivä on jaettu kolmeen osaan: aamupäivä on tarkoitettu alakoululaisille, iltapäivä vanhuksille ja eläkeläisille ja ilta työikäisille. Päivän aikana kuullaan muun muassa terveysliikuntatietoutta ja yhteistä rupatteluaikaakin on varattu.

Lasten kerhojen ohjaajille on järjestetty koulutuksia, ja ESLin syksyn 2013 Liikuttaja-koulutus tarjoaa hyvää oppia ja tukea vertaisohjaajille. Tapahtumien palautteissa on korostunut aktiivisen toiminnan merkitys asukkaille, sekä liikunnan että etenkin yhteistyön tekemisen kannalta. Tekijöitä on usein harmillisen vähän ja aikaa rajallisesti, mutta yhteistyön ja kekseliäisyyden avulla on saatu monta hienoa asiaa toteutumaan.

Mari KurttiMaaseudulla on paljon mahdollisuuksia liikkumiseen ja entiset ja nykyiset koulut ja kylätalot tarjoavat usein myös toimivat puitteet yhteiseen tekemiseen. Kun muutama aktiivinen henkilö innostuu liikunnasta, niin hän puhaltaa myös isompaan porukkaan liikkumisen intoaan.
– Aitous koskettaa aina, tulipa hymy sitten pienistä lasten kasvoista tai yhtä iloisesti ryppyjen keskeltä tuikkivista silmistä. Odotan montaa iloista ja liikunnallista tapahtumaa, joista kylät ja kyläseurat yhteistyötahoineen voivat ammentaa energiaa myös tulevaisuudessa, projektipäällikkö Mari Kurtti toteaa.
– Kalenterissani on vielä vapaita iltoja uusille tapahtumille, vaikka viikonloput tälle vuodelle ovatkin jo varsin varattuja. Toivon ihmisten ottavan yhteyttä, mikäli he harkitsevat omalle kylälle maaseudun elävöittämistä liikunnan keinoin, Kurtti haluaa lopuksi painottaa.

Lisätiedot:
Mari Kurtti, projektipäällikkö, Etelä-Savon Liikunta ry, 0440 225 422, mari.kurtti@esliikunta.fi
www.esliikunta.fi/hanketoiminta2/villages-on-move-hanke/


Villages on Move logoIltapäivä Hurissalo-talolla -tapahtuman painokelpoisia kuvia voi ladata Maaseutukuriirin kuvapankista:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=37

Mari Kurtin ja Hurissalon kyläläisten haastattelu Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Villages on Move -hanke

Toteuttajat: Etelä-Savon Liikunta ry (ESLi)
Toteutusalue: Etelä-Savo
Toteutusaika: 1.8.2011–31.3.2014
Budjetti: 156 050 €
Rahoittaja: Veej’jakaja ry 50 %, Rajupusu Leader ry 25 % ja Piällysmies 25 %
Tavoite: Villages on move -hankkeen tavoitteena on edistää eteläsavolaista Kyläsportti -toimintaa ja kehittää sitä kansainväliseen suuntaan.