Juvan tryffelikeskuksella uusia tryffelilöytöjä

Juvan tryffelikeskuksen on löytänyt uusia kasvatettuja tryffelisieniä keskuksen koealoilta. Tarhat on perustettu vuosina 2006-2008.

 

Juvan Tryffelikeskus
TIEDOTE
22.10.2013

Tuber aestiviumTryffelit ovat mustia Kesätryffeleitä (Tuber aestivium/uncinatum). Ensimmäiset tryffelit löydettiin vuonna 2012 kahdesta eri paikasta. Tänä vuonna sienet löytyivät kolmesta eri kohteesta Etelä-Savossa, joista yksi on sama kuin edellisenä vuonna. Muut uudet löytökohteet ovat keskuksen oma viljelmä Juvalla sekä projektissa mukana oleva Tertin kartano Mikkelistä. Toistaiseksi kaikista etsityistä kohteista on tehty löytöjä.

Löytöjä olivat tekemässä saksanpaimenkoira Illi, lagotto romagnolo Saku ja kaksi muuta lagotto –koiraa. Illi –koiran emäntä Sirkka Pylkkänen tunnetaan Juvalla seurakunnan kirkkoherrana. Saku –koiran omistaja on Kirsi Saloniemi Joroisista. Koirat työskentelivät 19.-20.10. Määrät olivat vielä pieniä, yhteensä sieniä löytyi 8 kappaletta, joista isoin oli 45 grammaa painava. Tarhojen tarkastamista jatketaan lähiviikkojen aikana. Sadon odotetaan lähtevän nyt kasvamaan vuosi vuodelta. Tavoitteena on saada Suomessa jo kymmenien kilojen sato lähivuosina.

Juvan tryffelikeskus on perustettu vuonna 2007 Juvan kunnan ja Aalto -yliopiston yhteistyösopimukseen perustuen. Hanketta ovat tukeneet Rajupusu Leader ry sekä Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan Aluekehitysrahaston rahoituksella. Hankkeen tavoitteena on kehittää suomalaista tryffelinviljelymenetelmää sekä viljelyssä Tryffeli-logotarvittavaa taimien tuotantoa. Tulevaisuudessa tryffelien tuotannosta kehitetään uutta maaseudun elinkeinoa. Se antaa mahdollisuuksia varsinaisen tuotteen lisäksi esimerkiksi ruokamatkailulle ja koirien kanssa toimimiselle. Tryffelikeskuksen lähin tavoite on aloittaa taimien tuotanto suomalaisiin tarpeisiin.

Lisätietoja:
Salem Shamekh, tryffelikeskuksen johtaja, 0400 208 328
Antti Kinnunen, yritysasiamies Juvan kunta, 0400 121 261

http://www.juvatruf.fi/cms/