MaitoTaito hankkeessa alkaa loppusuora

Uuden hankkeen syntysanat lausuttu.

 

MaitotaitoAika kuluu nopeasti, MaitoTaito hanketta aloiteltiin vuoden 2011 lopulla Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Nyt ollaan käynnistämässä hankkeen viimeistä talvikautta. Innostus ja uusien toimintatapojen etsiminen on leimannut koko toimintaa.
– Osallistujamäärät ovat yksi mittari kertomaan, että ollaan oltu tässä ajassa mukana. Koulutuksiin osallistujien määrä on ollut ilahduttavan suuri, keväällä ylitettiin jo 1000 osallistujan raja. Kesällä on ollut myös isoja tapahtumia mm. Juvalla pidetty konetyönäytös, jossa osallistujia 180 henkilöä, iloitsee MaitoTaito -Hankevastaava Pekka Häkkinen.

– Isot osallistujamäärät kertovat omaa kieltään. Itse tulkitsen, että Itä-Suomen maitoyrittäjät ovat innostuneita kehittämään omaa yritystoimintaansa ja me toimijat ollaan pystytty vastaamaan näihin kehittämistarpeisiin, Häkkinen jatkaa.

Hankkeen ylimaakunnallisuus on nähty myös yhtenä onnistumisen edellytyksenä. Kukin organisaatio on tuonut oman osaamisensa ja sidosryhmäsuhteet yhteiseen pöytään. Keskeistä on ollut myös hankkeen tekijäporukan innostunut ja myönteinen ote asioihin. Sidosryhmät ovat olleet merkittävässä roolissa hankkeen onnistumisen kannalta. He ovat osallistuneet ja tuoneet asiantuntemuksensa koulutusten suunnitteluun, markkinointiin ja toteutukseen. Kaikki toimenpiteet on suunniteltu ja osin toteutettu yhdessä. Laaja osaaminen on saatu muutettua käytännön toimiksi mm. BM ryhmien, koulutusten teemapäivien ym. muodossa kussakin maakunnassa lähelle asiakasta.

Tulevalla tavikaudella on toimintaa runsaasti Itä-Suomen alueella. Tulossa on mm. talouteen liittyvää koulutusta, erilaisia benchmarking ryhmiä, mm. SixSigma , Letkeät lehmät, Ideoita ja tietoa ulkomailta - valkuaiskasvien tuotanto ja käyttö, kiimamessut, ulkomaan opintomatka jne. Hankkeen käytännön toiminta loppuu huhtikuun loppuun 2014 ja päätösseminaari on 10.4.2013 Mikkelissä.
– Tämä hanke on kallistumassa siis loppua kohti. Yrittäjien palautteen perusteella kehittämistyötä tarvitaan edelleen. Me toimijat ollaan myös innostuneita maitoyritysten kehittämisestä ja nähdään että maito on tulevaisuuden ala, Pekka Häkkinen korostaa.

Hankkeessa kehitettyjä Bm ryhmiä, koulutuksia, toimintatapoja toteutetaan jatkossa osin ilman hankkeita. Uuden maitohankkeen syntysanat on myös lausuttu. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa tarkkaan millainen uudesta hankkeesta tulee mutta raameja on aloitettu luomaan niin, että hanke tulee vastaamaan tulevaisuuden maitoyrittämisen kiperiin kysymyksiin. Rahoituskauden vaihtuminen tuo omat mutkansa uuden hankkeen suunnitteluun ja käynnistämiseen, mutta todennäköisesti uusi hanke voisi käynnistyä joskus 2015 alkuvuodesta.

Sirpa Karhun ja Pekka Häkkisen haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilla:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Kuvia Maitoryhmän kokouksesta ja tutustumisesta Sirpa Karhun maitotilalle 18.10.2013:
http://www.maaseutukuriiri.fi/kuvapankki?folder=45

MaitoTaito2MaitoTaito hankkeen kotisivut:
www.proagria.fi/maitotaito

Lisätietoja ja yhteystiedot:
Pekka Häkkinen, MaitoTaito -Hankevastaava, 0400 381 432, pekka.hakkinen@proagria.fi