Luomupäivien teema tänä vuonna on Pellolta lautaselle

Valtakunnalliset Luomupäivät 2013 – pellolta lautaselle järjestetään Mikkelissä 12. - 13.11.2013.

 

Luomupaivat bannerLUOMUPÄIVÄT 2013
TIEDOTE
8.11.2013


Ohjelmassa on luentoja, työpajoja, iltaohjelmaa Saimaan Luomu ry:n 30-vuotisjuhlan merkeissä sekä käytännön toimintaan tutustuttavia retkiä.

Pellolta-päivän ohjelma tiistaina 12.11.2013 tuo keskusteluun ajankohtaisia aiheita, kuten lähiluomutuotannosta kertovan Leppäkerttu-merkin ja luomutuottajien mentor-toiminnan. Tanskalaisesta ammattikeittiöistä tarjottavan luomun voittokulusta kertoo Niels Heine Kristensen Aalborgin yliopistosta.

Tiistaina n. klo 12 luovutetaan Portaat luomuun -diplomit Mikkelin ammattikorkeakoulun kolmelle ravintolalle. Ravintolat ovat sitoutuneet käyttämään ja lisäämään luomutuotteita ruoantuotannossaan ja siirtyvät nyt Portaat luomuun -ohjelmassa seuraavalle portaalle.

RuokamatkailuLautaselle-päivä keskiviikkona alkaa aamupäivän retkiohjelmalla. Iltapäivän seminaariosuudessa keskustellaan ja yritetään löytää ratkaisuja ammattikeittiöille soveltuvien luomutuotteiden saatavuuden parantamiseen. Tällä hetkellä Suomen ammattikeittiöistä n. 50 % käyttää luomutuotteita säännöllisesti ja haluavat edelleen lisätä luomutuotteiden määrää. Nyt ammattikeittiöillä on käytössään heidän toimintaansa soveltuvat ja volyymiltään riittävät kotimaiset luomutuotteet. Jotta ammattikeittiöiden kotimaisten luomutuotteiden käytön määrä lisääntyisi, tuotannon ja jalostuksen tulisi lisääntyä voimakkaasti.

Yksi konkreettinen muutos luomun käytön edistämiseksi olisi luomumaidon D-vitaminointi. Jos luomumaitoon saataisiin D-vitamiinilisä, päiväkoti- ja kouluruokailussa tarjottaisiin mielellään luomumaitoa ja se lisäisi luomun käyttöä ja tuotantoa merkittävästi. Helsingin yliopiston elintarviketieteiden kandidaatin tekemästä luomumaidon D-vitaminointiin liittyvästä esitutkimuksesta kuullaan tuloksia ke 13.11. seminaarissa.

Iltaohjelma Saimaan Luomy ry:n 30-vuotisjuhlan merkeissä

Luomupäivien iltajuhla ti 12.11.2013 järjestetään Saimaan Luomu ry:n 30-vuotisjuhlan merkeissä Naisvuoritalossa. Tarjolla on iloista ohjelmaa sekä hyvää luomuruokaa hyvässä seurassa. Luomuruokaillallinen on koottu eteläsavolaisista ja eteläkarjalaisista luomutuotteista sekä metsän ja veden antimista.

13.11.2013 retkeillään yrityksiin

Keskiviikkona 13.11.2013 paikalliset yrittäjät avaavat yritystensä ovet opintoretkeläisille. Retkillä pääsee tutustumaan käytännössä luomuelintarvikkeiden tuotantoon ja markkinointiin.

Retki A:n kohteena Juvalla on Kruunu Herkku ja Juvan Muumaa Ay. Kruunu Herkun isossa keittiössä tehdään luomuvalmisruokaa perunasta, kasviksista ja lihasta. Yhteisnavetan 125 lehmää lypsävät luomumaitoa, pääpaino on laadukkaan elintarvikkeen tuottamisessa. Laatuun kuuluu hygienian lisäksi eläintuotannon eettinen laatu.
Timo Marttinen 040 526 5158, Kruunu Herkku
Heli Ahonen 040 845 2544, Muumaa Ay

Retki B suuntaa Haukivuorelle Kalliolan luomutilalle, missä viljellään erilaisia kaaleja. Tuotantoketju alkaa taimikasvatuksesta ja päätyy kauppakunnostukseen. Kauppakunnostus tehdään Lietlahden tilan vihannes- ja juurespakkaamolla. Kahden perheviljelmän välinen yhteistyö on oleellinen osa toimintaa.
Pekka Vauhkonen 040 090 7285, Kalliolan luomutila

Retki C:n kohteena Mikkelissä ovat Saimaan Juomatehdas ja Tuorepuoti. Tuorepuodin nettikauppa ja kivijalkakauppa ovat syntyneet ruokapiiritoiminnan kautta. Painotus on lähiruokaan ja luomutuotteisiin. Perheyritys Saimaan Juomatehtaalla on tuotevalikoimassaan mietoja luomualkoholijuomia ja pitkä kokemus niiden valmistamisesta.
Miia Taivalantti 050 340 8522, Tuorepuoti
Jussi Laukkanen 050 491 4480, Saimaan Juomatehdas

Retki D:n kohteena on Luomuinstituutin koordinaatioyksikkö. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Mikkelin toimipisteissä on tehty luomututkimusta yli 20 vuoden ajan. Pääset tutustumaan ajankohtaisiin tutkimuksiin ja kehittämishankkeisiin ja niiden tekijöihin sekä MTT:n että Ruralia-instituutin toimitiloissa.
Pirjo Siiskonen 0440 752 755, Luomuinstituutti

Luomupäivien ohjelma on liitteenä ja lisätietoja löydät Luomupäivien www-sivuilta www.luomu.fi/luomupaivat. Löydät meidät myös Facebookista!

Luomupäivät järjestävät Luomuinstituutti ja Luomuliitto ry. Yhteistyökumppaneita ovat EkoCentria, ProAgria ja Saimaan Luomu ry. Luomupäiviä rahoittavat Etelä-Savon kulttuurirahasto, Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta, Portaat Luomuun -ohjelma sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Luomupäivät järjestetään Mikkelin ammattikorkeakoulun tiloissa, Kampussali A, Patteristonkatu 3, 50100 Mikkeli (vanha kasarmialue).

Lisätietoja:
12.11. Pellolta: toiminnanjohtaja Elisa Niemi/Luomuliitto, puh. 0400 534003, elisa.niemi@luomuliitto.fi
13.11. Lautaselle: hankepäällikkö Anu Arolaakso/EkoCentria, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi
Retket ja iltaohjelma: projektisuunnittelija Brita Suokas/Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, puh. 050 318 0252, brita.suokas@helsinki.fi

Ilmoittautumiset, haastattelupyynnöt luennoitsijoille sekä muut käytännön järjestelyt: tiedottaja Sirpa Piskonen/Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, puh. 044 5906856, sirpa.piskonen@helsinki.fi

Luomupaivan logot 500pix