Tulevalla ohjelmakaudella Hyrrätään

Hyrrä on uusi maaseudun tukien verkkopalvelu. Hyrrä opastaa hakijan tukiprosessin alusta loppuun, aina tuen hakemisesta tukieurojen saamiseen asti.

 

Mavi-Hyrrä julisteHyrrän suunnittelu aloitettiin vuonna 2011 esiselvityksellä, jolloin päädyttiin toteuttamaan yhtenäisjärjestelmä rakennetukien, yritystukien ja kehittämishankkeiden hakemista ja hallinnointia varten. Asiointi on nyt sähköistetty, ja sen kulmakivi on luotettavuus, johon sisältyy muun muassa tunnistautuminen. Tällä kaikella pyritään tekemään hankehakemuksien teko ja käsittely kaikkien kannalta mahdollisimman helpoksi.

– Kyllä me lähdetään siitä, että kaikkien elämä muuttuisi helpommaksi. Tavoitteena on se, että jatkossa saisimme mahdollisimman moni hakemus sähköisesti. Kun asia hoituu sähköisesti, niin silloinhan se ei ole kellonajasta tai viikonpäivästä kiinni. Järjestelmään pyritään myös saamaan paljon neuvontaominaisuutta eli sieltä löytyy vastauksia useimmiten kysyttyihin kysymyksiin, Hyrrän valmisteluissa ja suunnittelussa painiva Maaseutuviraston ylitarkastaja Tuija Riukulehto kertoo.

Hakijanorganisaatio valtuuttaa verohallinnon Katso-palvelun kautta edustajan, joka kirjautuu Hyrrä-järjestelmään pankkitunnuksillaan. Järjestelmään täytetään pääsääntöisesti samat asiat, kuin mitä aiemmin on toimitettu paperilomakkeilla. Sähköisen järjestelmän etuna on mahdollisuus seurata paremmin hankehakemuksen käsittelyn etenemistä. Hyrrässä annetaan hakijalle tiedoksi muun muassa käsittelyaika-arvio sekä käsittelijän nimi.

– Tarkoitus on, että kaikki hankekäsittelyyn liittyvät paperit ovat järjestelmässä. Tarkastajillakin on siten helpompi löytää tarvittaessa hankkeeseen liittyvät paperit. Kun tähän liittyy sähköinen arkistointi, niin kaikki paperit ovat varmemmassa tallessa ja myöhemminkin selattavissa. Tästä on myös asiakkaalle etua, koska järjestelmässä paperit ovat varmassa tallessa ja useaan kertaan varmennettu. Tämä ei tietysti poista sitä, etteikö asiakkaan edelleenkin pitäisi itse säilyttää kuitteja ja muita tositteita, mutta niitä ei tarvitse enää erikseen kiikuttaa minnekään ELY-keskukseen tai toimintaryhmään, Riukulehto toteaa.

Hyrrä-järjestelmä otetaan käyttöön todennäköisesti vuoden 2014 syksyllä yritystukien hakemiseen, ja rakennetukien ja hanketukien haku aukeaa vuoden 2015 alussa.

– Lopullinen aikataulu riippuu tietysti aika paljon, siitä miten Suomen tulevan ohjelmakauden ohjelma-asiakirjat hyväksytään. Lähtökohtaisesti meillä on ajatus, että puoli vuotta siitä kun hyväksyntä on tullut, pitää myös meillä olla järjestelmä käytössä. Tällä hetkellä näyttää erittäin positiiviselta ja projekti on edennyt hyvin. Voidaan sanoa jopa, että olemme hiukan edellä aikataulusta, Riukulehto kommentoi lopuksi.

Mavi-Hyrrä logoLisätietoa Hyrrästä löytyy Maaseutuviraston –sivuilta.

Tuija Riukulehdon haastattelun voi kuunnella Maaseutukuriirin kotisivuilta:
http://www.maaseutukuriiri.fi/podcastit

Lisätiedot:
Tuija Riukulehto, Maaseutuvirasto, ylitarkastaja, 0400 933 624, tuija.riukulehto@mavi.fi