Eurooppa investoi

 

Mikkeliläisen ykkösravintola Vileen näkemys eteläsavolaisesta lähiruuasta; metsäsieni-cocottelle ja yrttisalaatti. 

 

Eurooppa investoi voimakkaasti maaseutuun. Eurooppalaisissa lehdissä hypetetään Suomea. Suomi ja Kanada on vastikään luokiteltu maailman turvallisimmiksi ja tasa-arvoisimmiksi matkailumaiksi. Tuore arktisista marjoista kertova artikkeli löytyy Le Figaro -lehdestä otsikolla ”En Finlande, des baies à croquer”.

EU:n hankerahalla käynnistetään uusia start-up yrityksiä maaseudulla. Näistä osaa kannustetaan vientiin erilaisin toimenpitein. Esimerkiksi uusi Horisontti 2020 antaa EU-tukea tutkimukseen ja innovointiin. Team Finland taas kokoaa yhteen kaikki valtiorahoitteiset kansainvälistymispalvelut ja ohjaa yrityksesi maailmalle. Uusi Suomi.fi -sivusto antaa arvokasta tietoa yrityksille ja kansalaisille.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma eli maaseutuohjelma pyrkii uudistamaan maataloutta ja maaseudun muuta yrittämistä.

Maaseutukuriiri on Etelä-Savon maaseutuohjelmien viestintähanke, jonka tarkoituksena on kertoa niin maaseudun asukkaille, kuin kaupunkilaisillekin, että maaseutu tuottaa hyvinvointia koko maalle. Vireä maaseutu voi osaltaan ratkaista kilpailukyky-, ilmasto- ja ympäristökysymyksiä.

Viestintähankkeen tavoitteena on lisätä tietoa maaseutuohjelman kautta tulevan EU-rahoituksen merkityksestä ja vaikutuksista koko maalle. Jopa 72 prosenttia Suomelle palautuvasta EU:n jäsenmaksusta tulee Maa- ja metsätalousministeriön hallinonalan kautta.

EU:n maaseuturahaston rahoitus on piristysruiske koko maan vihreälle kasvulle ja se saa aikaan yksityisiä investointeja. Niiden vipuvaikutus on suurempi kuin kahdeksan miljardin euron julkinen rahoitus. Suomi käyttää rahoitusmahdollisuuksia jo nyt tehokkaasti, mutta viestintähankkeen tehtävänä on lisätä tietoa mahdollisuuksista ja hankkeiden menestyksekkäistä tuloksista.

Yhteisenä tavoitteena on saada Suomi nousuun ja yritykset kasvuun. Maatalousyrittäjät ovat jo nyt löytäneet kombinaatioyrittämisen. Myös luomutuotantoon ja metsänhoidon menestyksekkääseen,  ympäristön huomioon ottavaan kehitykseen panostetaan.

Faktaa

Maaseutuviestinnän vastuut ja työnjaot

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) johtaa ohjelmaviestintää. Ministeriö viestii ohjelma-asiakirjan muutoksista, Eu:n yhteisestä maaseutupolitiikasta ja rahastojen välisestä kumppanuudesta.

Ruokavirasto vastaa yksityiskohtaisista tukiehtojen kuvauksista ja hakuohjeista. (Hankerekisterin ylläpito)

Verkostopalvelut koordinoi maaseutuohjelman viestintäverkostoa ja tuottaa materiaaleja yhteiseen käyttöön (Maaseutu.fi -sivusto)

Viestintäyhdyshenkilöt ELY-keskuksissa ja Leader-ryhmissä tekevät alueellista viestintää tuensaajille ja potentiaalisille tuensaajille. (Etelä-Savon ELY-keskus)

Hanketiedottajat toimivat yhteistyössä paikallisten maaseudun kehittäjien sekä alue- ja paikallismedioiden kanssa nostaen esiin alueensa hyviä esimerkkejä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. (Maaseutukuriiri, Etelä-Savossa)

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja