Maaseutu hyrräämään!

Miten sparrata yritys huippukuntoon maaseutuohjelman tuella? Kuinka kehittää vireää toimintaa kylällä? EU-raha on tarkoitettu kiertoon ja meidän kaikkien yhteiseen hyvään.

Maaseudun säilyminen aktiivisena ja vireänä on meidän kaikkien yhteinen etu. Se hyödyttää niin kaupunkilaisia, kesäasukkaita, mökkeilijöitä, vaeltajia, kuin maaseudun asukkaitakin.

Maaseudun yritystukia voivat hakea maatalousyrittäjien lisäksi myös muilla aloilla toimivat yritykset, yhdistykset ja yhteisöt, joiden toimintaympäristö on maaseudulla.

ELY-keskukset ja Leader-ryhmät neuvovat mielellään ja maksutta tukien hakemisessa. Etelä-Savossa Leader-ryhmiä ovat SavonLuotsi Leader  Savonlinnassa ja Veej´jakaja Mikkelissä.

Tältä sivulta löydät tiivistä tietoa erilaisista tukimuodoista. Lisätietoa saat sivun vasemmasta reunasta sekä Ruokaviraston sivuilta.

Hyrrä on maaseudun tukien sähköinen hakupalvelu. Linkki tähän Maaseutuviraston ylläpitämään palveluun löytyy sivun alaosasta.

Tertin kartanon kellari on saanut yritystukea maaseuturahastolta. Kuvassa operatiivinen johtaja Heli Pöyry näyttää kellarin säilöttyjä aarteita.

 

Yritystukimuodot

Perustamistukea voit hakea, jos olet perustamassa ensimmäistä kertaa omaa yritystä maaseudulla. Perustamistukea voit saada yrityksesi alkutaipaleella, jos sinulla on liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma.

Myös jo vähintään kolme vuotta toiminut yritys voi saada tukea uuden toimialan tai liiketoiminnan perustamistoimenpiteisiin, jos yrityksellä on ajantasainen liiketoimintasuunnitelma.

Investointitukea voi hakea investoinnin suunnitteluun, kiinteän omaisuuden rakentamiseen, hankkimiseen tai kunnostamiseen. Tukimuoto soveltuu myös koneiden, laitteiden ja tietokoneohjelmistojen hankkimiseen ja kehittämiseen. Tuen piiriin kuuluvat patenttien, käyttölupien, tekijänoikeuksien ja tavaramerkkien hankkimiseen liittyvät kustannukset.

Investoinnin toteutettavuustutkimukseen voi myös hakea tukea. Tarkoituksena on selvittää investoinnin toiminnallisia, taloudellisia ja teknisiä edellytyksiä sekä rahoitusta.

Kokeilutuki on tarkoitettu tuotteen testaukseen. Tuotteen markkinamahdollisuuksia voi kokeilla valmistamalla tai valmistuttamalla pienen koe-erän tuotetta ja kerätä ostajilta palautetta. Kokeilun tulokset auttavat suuntaamaan kehittämistyötä eteenpäin tai lopettamaan sen alkuunsa.

Yritysryhmähankkeessa ryhmä yrityksiä kehittää toimintaansa sekä yhteisillä toimenpiteillä että yrityskohtaisesti. Tuen hakijaksi eli hankkeen hallinnoijaksi tarvitaan jokin kehittämisorganisaatio.

Yritysryhmähanke on yhdistelmä hanketukea ja yritystukea.

 

Yritystukia voivat hakea

  • Vähintään 18-vuotiaat
  • Pienet tai keskisuuret yritykset
  • Maatilat
  • Luonnolliset henkilöt, osakeyhtiöt, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja osuuskunnat

 

Maaseudun kehittämisen hanketukimuodot

Yleishyödyllinen kehittämis- ja investointituki maaseudun asumisviihtyvyyden, vetovoimaisuuden ja toiminnallisuuden parantamiseen.

Koulutus- ja tiedonvälitystuki kilpailukyvyn parantamiseksi ja korkealaatuisten tuotteiden ja onnistuneiden investointien varmistamiseksi, ammattiosaamisen kehittymisen ja säilymisen kautta.

Yhteistyöhanketukea voi saada hankkeeseen, jonka kaksi tai useampi toimijaa toteuttaa yhdessä. Yhteistyö voi olla yritysten välistä yhteistyötä, yritysten ja kehittäjätahojen välistä yhteistyötä tai kehittämis- ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä.

Yhteistyöllä voidaan esimerkiksi kehittää uusia tuotteita, menetelmiä, prosesseja ja markkinointia maataloudessa, elintarvikealalla ja metsätaloudessa sekä maaseudun pienissä yrityksissä.

 

Wanha kauppiastalo Enonkoskella kaipaisi hanketukea kunnostukseen. Eläköön Enonkoski ry on vuokrannut talon. Joulunaikaan siellä pidetään joulumyyjäisiä.

 

Hanketukia voivat hakea:

  • Yksityis- ja julkisoikeudelliset yhteisöt ja säätiöt, kylä- ja kulttuuriyhdistykset, 4H-yhdistykset, ympäristöjärjestöt, maamiesseurat, osuuskunnat sekä muut yleishyödylliset yhdistykset
  • Kunnat, kuntayhtymät ja oppilaitokset, valtion virastot ja laitokset, seurakunnat ja muut uskonnolliset yhdyskunnat

Ota rohkeasti yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan tai toimintaryhmän toimihenkilöön – hän auttaa tarvittaessa rahoituksen hakemisessa!

Hyrrä

Hyrrä on maaseudun tukien sähköinen hakupalvelu.

Laita hyrrä pyörimään ja klikkaa alla olevaa logoa!

 

Tutustu hankkeisiin selaamalla alla olevaa kuvaa tai linkkiä.

https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/ 

Piirroskuva kannettavasta tietokoneesta

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja