ILONA Rantasalmen inspiraationa ovat luonto ja laadukkuus – Leader tukena yritystoiminnan kehittämisessä
Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen
Iloisen väriset kangaspakat, trikoovaatteet, käsityöt ja ompelutarvikkeet ottavat vieraat vastaan ILONA Rantasalmen myymälässä. Paikallinen yritys valmistaa laadukkaita vaatteita, asusteita ja kodintuotteita omassa ompelimossa Rantasalmen keskustassa.
ILONA Rantasalmen omistaja Anna-Leena Sarasto on toiminut yrittäjänä 16 vuotta. Pian valmistumisensa jälkeen Sarasto perusti Rantasalmelle oman yrityksen. Paikkakunnalla ei tuolloin ollut ompelimopalveluja, ja Sarasto aloitti tekemällä mittatilausvaatteita ja korjausompelua.
Yrityksen perustamisen jälkeen Sarasto on kehittänyt määrätietoisesti yrityksensä toimintaa. Hän on kouluttautunut, ideoinut uutta ja tehnyt yhteistyötä toisten yrittäjien kanssa. Yritys työllistää omistajansa lisäksi yhden osa-aikaisen työntekijän.
Leader-tukea Sarasto on hyödyntänyt kahteen otteeseen.
– Olin lukenut aiemmin toteutuneista Leader-hankkeista ja osallistunut yrittäjien aamukahveille, joissa kerrottiin mahdollisuudesta hakea tukea.
Yrityksen investointituella Sarasto hankki leikkurin ja leikkuupöydän, yhden ompelukoneen lisää sekä järjestelmäkameran ja kuvaustaustan tuotekuvauksia varten. Uudet työvälineet ovat tehostaneet työtä ja säästäneet aikaa.
– Viime viikolla leikattiin kesämekkoja. Päivässä leikkasimme 74 mekkoa. Ennen työhön olisi mennyt viikko, naurahtaa Sarasto.
Myös kaavojen digitointi eli muuttaminen sähköiseen muotoon on nopeuttanut työtä ja varmistanut, että hukkakangasta syntyy mahdollisimman vähän.
Yritysryhmähankkeella leveämmät hartiat toiminnan kehittämiseen
Samaan aikaan kun Sarasto mietti oman yrityksensä investointeja, oli ajatus yritysten yhteisestä kehittämishankkeesta itänyt Rantasalmella jo jonkin aikaa.
Neljän yrityksen yritysryhmähanke käynnistyi Leader-tuella keväällä 2021. Hankkeeseen lähti mukaan kaksi yritystä Rantasalmelta ja kaksi Sulkavalta: ILONA Rantasalmi, Lauran Ommellus, KatinUnelmat ja Kauneushoitola Anisia.
Rantasalmen kunta toimi hankkeen hallinnoijana.
Hankkeessa toteutettiin yrityksille kokonaisvaltainen yritysilmeen muutos: logot, värimaailma, fontit ja myymäläteippaukset uusittiin. Tukea markkinointiin ja viestintään yritykset saivat some- ja markkinointikoulutuksista.
Toinen suuri ponnistus hankkeessa oli yhteisen Sininen Saimaa -kuosin toteuttaminen.
– Investointi kuosiin oli iso. Pelotti, että mitä jos idea ei lähdekään liikkeelle. Hanke ratkaisi sen, että ei tarvinnut niin paljon itse sijoittaa. Kuosi olisi jäänyt toteuttamatta ilman hanketta, en olisi välttämättä itse tiennyt mistä aloittaa, toteaa Sarasto.
Projekti onnistui kuitenkin mainiosti. Rantasalmelaisen taiteilijan Katriina Kaijan suunnittelemat suloiset norpat uiskentelevat nyt muun muassa trikoovaatteissa, pussukoissa, postikorteissa, tarjottimissa ja suklaalevyjen kääreissä.
Yhteisten tavoitteiden lisäksi yrityksillä oli hankkeessa myös omia kehittämistoimenpiteitä. ILONA Rantasalmelle sellainen oli verkkokaupan rakentaminen.
– Verkkokauppa on nyt todella hyvä ja oikein tehty. Kävin samaan aikaan yrityskoulutusta, joka oli suuntautunut verkkokauppaan, mikä tukikin hyvin oman verkkokaupan avaamista, kertoo Sarasto.
Verkkokauppa on kasvattanut yrityksen myyntiä. Tuotteita myydään ympäri Suomen, erityisesti kysyntää on pääkaupunkiseudulla. Ihmiset arvostavat paikallisuutta ja kotimaista käsityötä. Ilman hanketta verkkokaupan toteuttaminen olisi tapahtunut vasta myöhemmin.
Menestyksekäs hanke ja siitä saadut opit kannustavat myös jatkossa kehittämään yrityksen toimintaa. Tulevaisuuden haaveena Sarastolla on uuden oman kuosin teettäminen. Siinä eivät seikkaile norpat, mutta se on varmaan, että luonto tulee olemaan vahvasti läsnä.
Juttu on julkaistu aiemmin SavonLuotsi Leaderin verkkosivuilla ja Maaseutu.fi-sivustolla.