Taajamamerkin takaa

Suomalainen on jo kasvissyöjä

FacebookTwitterWhatsappEmailTein tämän kirjoituksen vuoden 2019 lopulla, mutta aihe näyttäisi olevan edelleen ajankohtainen. Pienillä päivityksillä. Julkisesta, tosin varsin pääkaupunkiseutupainotteisesta mediakeskustelusta voisi päätellä, että Suomen kansalaisen ruoka-annos koostuu pelkästä maidosta ja naudanlihasta. Korona toki osoitti, että tämäkin pitää paikkaansa, kun näitä tuotteita hamstrattiin selvästi eniten pandemian tultua Suomeen. Luonnonvarakeskuksen ja Kantar TNS:n keräämien tietojen mukaan keskivertosuomalaisen ruokalautanen […]

Lue lisää

Kuka korjaa virheet?

FacebookTwitterWhatsappEmailVoisiko joku kuvitella tilannetta, jossa Suomessa palkansaajajärjestöltä kiellettäisiin osallistuminen palkka- ja työsuhdeneuvotteluihin? Varmaan voisi, mutta kuvitelmaksi se jääkin. Ja saa jäädäkin.  Maatalousyrittäjien järjestäytymisellä on Suomessa yli 100 vuoden historia. Etelä-Savossa maatiloista lähes 90 % on MTK:n jäseniä. Meillä ollaan järjestäytymisessä hieman yli valtakunnan keskiarvon. Maatilat myyvät tuotteensa pääosin teollisuudelle ja teollisuudesta merkittävä osa on osuuskuntataustaista. […]

Lue lisää

Ruokaturva alkaa omasta maasta

FacebookTwitterWhatsappEmailSuomessa käydään kovaa keskustelua koronan aiheuttamista toimenpiteistä ja niiden seurauksista. Osa keskustelijoista vaikuttaa unohtaneen, että kyseessä on globaali pandemia, joka vaikuttaa kaikkiin. Toki toisiin enemmän, toisiin vähemmän. Ei maailmassa, edes kommunistisissa kokeiluissa, mikään ole koskaan mennyt tasan. Ei myöskään Suomessa. Tällaisessa tilanteessa kenenkään elämä ei voi jatkua aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Minä joutuu […]

Lue lisää

Mikä ruoan hinnassa olisi jotain ylimääräistä?

FacebookTwitterWhatsappEmailKauppalehdessä oli juttu 10.4. otsikolla ”Ovatko kuluttajat oikeasti valmiita maksamaan ylimääräistä kotimaisesta ruoasta?” Jutussa haastateltavina olivat Keskon pääjohtaja Mikko Helander, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja ja Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä. Haastateltavat pohtivat koronakriisin vaikutusta elintarvikeketjun toimintaan sekä ruoan hintaan. Kaiken kaikkiaan anti jäi köykäiseksi vastausten osalta, mutta kysymyksiä se herätti. Tyypillinen tapa keskustella ruoan hinnasta ja […]

Lue lisää

Mörkö sängyn alla?

FacebookTwitterWhatsappEmailEn ole kovin usein elämässäni pelännyt mitään. Varmaan lapsena lapsen pelkoja, mutta niistä ei ole muistijälkiä jäänyt. Lapsuus, nuoruus ja koko elämä on pääosin kohdellut hyvin, joskus jopa erinomaisesti. Viime vuosina tosin siitäkin edestä vedellyt pitkin korvia. Nyt myönnän pelänneeni. Olen nähnyt kummallisia painajaisia, jotka ovat herättäneet keskellä yötä eikä uni ole enää tullut. Sain […]

Lue lisää

Mihin päätöksenteko Etelä-Savossa perustuu?

FacebookTwitterWhatsappEmailMikä tekee Etelä-Savon strategiset kärjet käytännön toimiksi – osa I Strategia tarkoittaa Wikipedian mukaan suunnitelmaa, jolla pyritään saavuttamaan tavoiteltu päämäärä. Etelä-Savon maakuntastrategiaa päivitetään parhaillaan, nykyisen version löytää täältä https://www.esavo.fi/maakuntastrategia. Strategiasta päättämisen jälkeen on vuorossa sen vieminen käytäntöön. Kysymys kuuluu: millä keinoilla luodaan toimintaympäristö, jotta Etelä-Savon strategian kärjet metsä, vesi ja ruoka luovat maakunnalle lisää hyvinvointia? […]

Lue lisää

Etelä-Savoa on kehitettävä kokonaisuutena

FacebookTwitterWhatsappEmailNoin vuosi sitten Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan alueella ilmestyvä Puruvesi-lehti uutisoi ”Ei mitään konkurssikuntia, vaan vahvuuksia kaupungille – Savonlinnan maaseututaajamiin tekeillä uudet kehittämissuunnitelmat”. Savonlinnan kaupungin elinkeinoasiamies Juha Turtiainen totesi silloin, että nämä entiset kuntataajamat eivät ole konkurssiin menneitä kuntia, vaan vahvuuksia Savonlinnan kaupungille ja, että taajamien hyvinvoinnilla on vaikutusta koko kaupungin tilaan. Samoin reilu vuosi […]

Lue lisää

Syöminen on hyvä teko

FacebookTwitterWhatsappEmailLihantuotantoon liittyvää keskustelua Suomessa on syytä laajentaa ja suhteuttaa kansainväliseen tilanteeseen. Erityisen tärkeää tämä on Etelä-Savon kannalta, jonka vahvuudet ovat suurelta osin maaseudulla, matkailussa, ruoassa ja ruoan raaka-aineissa. Maatalouden tuotantotavat ja olosuhteet ovat erilaiset eri puolilla maailmaa. Suomella on erityisiä vahvuuksia naudanlihan tuotannossa. Meillä on myös edellytykset viedä ja brändätä kestävää naudanlihaa maailmalle. Onko lihantuotannon […]

Lue lisää

Pää kylmänä ja sydän lämpimänä

FacebookTwitterWhatsappEmailOnko maaseutu ongelma, koska siellä halutaan asua ja kasvattaa lapsia, sinne halutaan postia, kelvolliset tiet, sähköä ja toimiva nettiyhteys? Joku saattaa tarvita jopa poliisia tai ambulanssia. Maaseudulla on myös joillekin ongelma nimeltään maatalous. Kiiltävälle paperille painetusta lifestyle -lehdestä saamme lukea, miten upea asia ruoka on. Samassa lehdessä kompetenssirajoittunut kolumnisti tekee syväanalyysin maatalouden viheliäisyydestä. Varsinkin ”tehomaatalous” […]

Lue lisää

Taajamamerkki on turhin liikennemerkki

FacebookTwitterWhatsappEmailEtelä-Savon maakunnan kasvun kärjet ovat ruoka, vesi ja metsä. Ne kaikki löytyvät maaseudulta, jota Etelä-Savo on käytännössä kauttaaltaan, paria kaupunkikorttelia lukuun ottamatta. Jakolinjat taajamamerkin eri puolille ovatkin keinotekoisia ja isolta osin henkisiä. Valistunutta kuntapäättäjää tai virkamiestä eivät rajoita ismit, ideologiat eivätkä varsinkaan puoluerajat. Maakunnan kärjet pysyvät terävinä vain, jos kaikilla päättäjillä ja virkamiehillä on tärkeimpinä […]

Lue lisää

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja