Ampujanuorille elektronisia taululaitteita harjoitteluun ja kilpailujen järjestämiseen

Perinteikäs ampumaseura Mikkelin Ampujat on perustettu 1886. Ampumaseuraan kuuluu sekä nuoria, aloittelevia ampujia että pitkään lajia harrastaneita henkilöitä ja yhteisöjä. Veej’jakaja ry myönsi seuran nuorisojaostolle Man­ner-Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­soh­jel­masta 2014 ­– 2020 tukea sisäampumaradan laitteiston modernisoimiseen.

Paavo Paukku esitteli ampumaradan laitteistoa.

– Leader-tuki mahdollisti 15 elektronisen taululaitteen hankkimisen, kertoi nuorisojaoston vetäjä Paavo Paukku.

Seuran pyrkimyksenä on pitää laitteisto Suomen Ampumaurheiluliiton vaatimusten tasolla, mikä mahdollistaa jatkossakin SM-tasoisten kilpailujen järjestämisen Mikkelissä.

– Harjoitusolosuhteista tulee uusien elektronisten taululaitteiden ansiosta autenttiset ja nyt ne mahdollistavat isompienkin kilpailujen järjestämisen.

Elektronisia taululaitteita käytettäessä pahvitaulut poistuvat ja tilalle asennetaan elektroninen taululaite luotiloukkuineen. Taululaite sisältää vain yhden mustan tähtäyspisteen. Laukauksen jälkeen ampuja pystyy tarkastelemaan luodin osumakohtaa näytöltä, joka sijaitsee hänen vieressään pöydällä. Ampujilla ei ole enää tarvetta kulkea taulujen luokse tarkastelemaan ammunnan tuloksia, tai käyttää ratakaukoputkea tulosten tarkistamiseen; tieto siirtyy reaaliaikaisesti taululaitteelta ampujan näytölle.

– Elektroniset taululaitteet lisäävät turvallisuutta ja tiedonsiirtoa. Niistä on hyötyä myös aseen kohdistamisessa.

Ampumaseura järjestää lapsille ja nuorille ampumaurheilukoulua kaksi kertaa viikossa talvikaudella. Kesäkaudella järjestetään ruutiasekoulua ulkoradalla.

– Jo noin kuusivuotias voi aloittaa ammuntaharrastuksen, mutta voimaa pitää jonkin verran löytyä aseen kannattelemiseen. Oman vanhemman läsnäolo vaaditaan nuorimmilta lapsilta ja nuorilta, koska lapsi tarvitsee apua kilpailuissa. Seuran puolesta meillä on ampumakoulussa ohjaajia paikalla opastamassa turvallisuudessa, aseiden käsittelyssä ja siinä, miten täällä toimitaan.

Nuoremmilla lapsilla on käytössään erilaisia ampumatukia, ikäluokasta riippuen. Teini-ikäiset jaksavat jo kannatella painavaa asetta omin voimin. Ampumaradalla käytettyjä aseita ovat ilmapistooli, ilmakivääri, pienoispistooli ja pienoiskivääri. Harjoitteluaseita ja ampumavarusteita on tarjolla nuorille myös ampumaseuran puolesta.

Leader-tukea nuorten harrastuksiin
Johanna Rantalainen (vas.) ja Saara Moilanen harrastavat ammuntaa.

Johanna Rantalainen, 15, on harrastanut ammuntaa kolme vuotta, Saara Moilanen, 13, kaksi vuotta. Molempien nuorten perheessä metsästetään. Heillä itsellään mielenkiinto kohdistuu ampumiseen harrastuksena.

– Tämä on mukava harrastus, jossa saa ajatukset pois muusta, kertoi Saara.

Nuoria ammunnan harrastajia on paikalla noin 20–30 illasta riippuen. Enemmistö harrastajista on poikia, mutta tytötkin ovat alkaneet löytää tiensä harrastuksen pariin.

– Tämä harrastuus kasvattaa keskittymiskykyä ja vastuullisuutta, totesi Paukku.

Ampumaseuran Leader-hankeaika ulottuu vuoden 2020 loppuun saakka. Ulkona haulikkoradalla käytettävät Compak-kiekonheittimet ovat seuraavana hankintavuorossa.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Leader-tuki mahdollisti 15 elektronisen ampumataulun hankkimisen.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja