Ceilidh-tansseja ja muinaisia linnoja
Teksti ja kuvat: Tiina Judén
Kansainvälinen nuorten Amaze Me Leader -seikkailuleiri sai tänään järjestettyyn Think Tank -tapahtumaan yllätysosanottajan, kun Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon tervehti nuorisoa sekä hankkeen järjestäjiä videolähetyksen kautta puheellaan.
Tämä oli upea osoitus siitä, että Skotlannissa maaseudun kehittäminen otetaan tosissaan. Ministeri Sturgeon totesi puheessaan, miten tärkeää on päästää nuoret vaikuttamaan ja osallistumaan maaseudun haasteisiin ja muutoksiin. Hän piti Amaze Me Leader -hanketta loistavana kokonaisuutena ja kiitti Leader-ryhmiä hyvin jatkuneesta yhteistyöstä jo seitsemän vuoden ajan.
Think Tank -tapahtuman workshopeissa nousi esiin, miten nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että seikkailuleiri on ollut upea mahdollisuus nähdä elävää historiaa, taidetta, kulttuuria ja luontoa Skotlannissa.
Muinaiset linnat, melontakilpailut, Ceilidh-tanssit ja monet muut ohjelmoidut päivät sekä pelkästään ajaminen kohteesta toiseen vasemmanpuoleisessa liikenteessä on ollut seikkailu niin suomalaisille, kuin muillekin eurooppalaisnuorille.
Nuorten konkreettisia ideoita maaseudun kehittämiseksi
Nuorten konkreettisia kehitysideoita tänään olivat muun muassa saada maaseudulle lisää ihmisiä, joilla on intohimoinen suhtautuminen historiaan. Lisäksi nuoret toivoivat lisää infopisteitä ja erilaisia kylttejä, jotta turistit löytävät hienot nähtävyydet ja kohteet.
Myös julkinen liikenne pitää heidän mielestään saada paljon paremmaksi ja toimivammaksi sekä yhtä aikaa hinnaltaan edullisemmaksi kaikkialla Euroopassa. Nuorten mielestä lapsiperheitä houkutellaan maaseudulle monin keinoin, mutta iältään 16-26-vuotiaat nuoret unohdetaan.
Joidenkin ideana olisi rakentaa vaikkapa musiikkikaupunkeja. Elokuvateattereita ja musiikkifestivaaleja pitäisi järjestää linnoihin ja raunioihin, jotta nuoretkin kiinnostuisivat niistä.
Whithornissa sijaitseva rautakauden aikainen pyöreä ”roundhouse” on upea esimerkki Leader-rahoituksella rakennetusta historiallisesta muinaistalosta. Sen pihapiirissä nuoret pääsivät itse rakentamaan roundhousen kaltaisia seiniä. Käsityöpajoissa pääsi myös kokeilemaan, kuinka työlästä kivikauden ihmisen oli murskata kauraryynit kivellä jauhoiksi, ennen rautakauden mukanaan tuomia työkaluja.
Taidetta ja kulttuuria on kaikkialla
Skotlantilaisnuorten mielestä yksi huikein yritysidea, jonka he pääsivät leirin aikana näkemään, on ollut Wigtownissa sijaitseva The Open Book -kirjakauppa, jonka yläkerrassa voi majoittua, mutta se pitää varata monta kuukautta aikaisemmin Airbnb:n kautta. Wigtown on vain noin tuhannen asukkaan kylä, jossa on 12 kirjakauppaa ja vuosittaiset kirjafestivaalit, jotka kokoavat hyvin koulutettuja ja varakkaita vierailijoita kylään ja sen lähiseuduille.
Myös taide oli läsnä joidenkin klaanien ryhmäkeskusteluissa. Rebecca Palenius Kotkasta oli sitä mieltä, että maaseutu saa usein potkua juuri tauluista, kuvista ja postikorteista.
-Itse en olisi edes koskaan tullut Skotlantiin, jollen olisi nähnyt upeita tauluja ja kuvia täältä, Palenius sanoo.
Herkko Kingin mukaan taide voi olla näkyvillä monin tavoin.
-Jos minä löydän hyvää taidetta, puen sen päälleni, hän vinkkaa.
Nuoren miehen farkkutakin selässä onkin näyttävä printti. Ryhmän jäsenistä joku huikkaa, että myös tarinat vaikuttavat taiteeseen. Toinen taas on sitä mieltä, että uskontokin on kulttuuria.