Hei me lanitetaan!

Kuvateksti: Joulukuun lopussa Haapakoskella järjestetyssä lanitapahtumassa oli rento meininki. Vasemmalta oikealle kuvassa ovat Jani Koponen, Sami Juntunen, Jussi Suhonen ja Aatu Suhonen.

 

Teksti: Tiina Judén, kuva: Juuso Suhonen

Pieksämäen Haapakosken kyläyhdistyksen seurantalolla oli joulukuun viimeisenä viikonloppuna rento meininki. Meneillään oli lanit.

Lanitapahtumassa yksitoista nuorta miestä oli kokoontunut samaan tilaan viettämään viikonloppua pelien ja tietokoneiden yhdistämänä. Tämä on modernia kylätoimintaa!

-Muutama tyttökin oli tapahtumasta kiinnostunut, mutta eivät vielä tällä kertaa kuitenkaan lähteneet mukaan, kertoo tapahtuman järjestelyistä veljensä Aatu Suhosen kanssa vastannut Juuso Suhonen.

Lanien ajatuksena on, että kaikki tuovat mukanaan omat koneet. Nuoret istuvat piirissä ja pelaavat yhdessä. Tilassa on oltava internetyhteys ja lähiverkko, jossa kaikki ovat yhteydessä keskenään.

– Ideana on, että ollaan porukassa ja valvotaan yö. Yleensä pelataan niitä pelejä, mitä ihmisiltä löytyy ja mistä mukana olijat ovat kiinnostuneita, Suhonen selittää.

Tyypillistä lanittamisessa on, että pelaajat tuntevat toisensa. Haapakosken kylän lanitapahtumassa nuorimmat olivat 17- ja vanhimmat 27-vuotiaita.

 

”Mukavahan se on isännyyksien kanssa aina pelejä pellailla.” Sami Juntunen

”Vieläkin aivan yhtä hauskaa, kuin nuorempana, jos ei vielä hauskempaa.” Jussi Suhonen

”Tapahtumasta suuri kiitos kaikille paikalle saapuneille, sekä Veej’jakaja ry:lle järjestämästään tuesta. Aatu Suhonen

 

Nuorison oma Leader-hanke voi olla vaikka lanittamista. 11 nuorta miestä kokoontui lanittamaan Haapakosken seurantalolle.

 

Lanit, limut ja sipsit

Lanitapahtuma sai alkunsa siitä, kun nuoret keksivät hakea Nuoriso Leader -rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä.

– Olisiko ollut kyläyhdistyksessä toimivan tutun kautta. Kehittämistapaamisessa tuli esiin, että nuoretkin voivat hakea maaseudulle kehittämisrahaa, Suhonen muistelee.

Nuoret miettivät ensin pesäpalloa ja muita lajeja, mutta sitten keksittiin nuorten suosima lanitapahtuma. Ajatuksena on, että hankituilla laitteilla voidaan kokoontua tulevaisuudessakin pelaamaan ja kylähenkisesti, jopa vähän isommalla ryhmällä.

Vanhan seurantalon lattialla oli patjoja, pöydillä lojui sipsipusseja ja limuja. Tieto tapahtumasta oli kulkenut suusta suuhun ja kyläyhdistyksen kautta.

Juuso Suhonen kertoo, että he ovat kaveriporukalla lanittaneet ennenkin.

-Silloin on käytetty omia reitittimiä. Ei ole ollut riittävästi johtoja ja sulakkeet ovat palaneet. Nyt kaikki hankinnat oli mietitty tarkemmin.

Suhosen veljekset ovat molemmat töissä teknisessä tuessa, joten homma hoitui ammattimaisesti.

 

Mitä projektista opittiin

Tietoverkkopuoli toimi Haapakoskella erittäin hyvin. Nyt siihen oli laitettu muutama satanen rahaa ja  vältytty sulakkeiden palamiselta ja tuskastumiselta.

Nukkumispuolta taas ei oltu suunniteltu riittävästi.

-Ajateltiin vain, että kaikki tuovat makuupussit. Lattialla nukkuminen oli kuitenkin melko epämukavaa ja erillinen tila olisi hyvä järjestää seuraavalla kerralla. Pelaamisen äänet ja hälinä rajoittavat nukkumista, Suhonen toteaa.

Nuorisohankkeessa Leader-rahoituksessa perinteisesti käytettävä Hyrrä ohitetaan ja hakemuksen voi tehdä  nettilomakkeella. Haapakosken kylän nuoret pitivät hakemusprosessia erittäin helppona ja

jopa yllätyivät siitä.

-Ehdottomasti voisin suositella hakemaan Leader-rahaa.

Lanitapahtuman budjetti oli tilavuokrineen ja laitteineen 700 euroa, josta Leader-yhdistys maksoi 500 euroa Leader-tukea.

-Ostimme ruokatarjoiluja ja verkkoinfrastruktuuria, kytkimiä ja johtoja. Tarvittiin myös 4G-antenni ja 4G-reititin.

-Pidän tällaista kohtuu helppona tapahtumana järjestää. Ajatuksena se on sellainen, mitä suosittelisin muillekin pienille kylille. Laneilla saa aktivoitua nuoria aika hyvin.

Lanit voi innostaa nuoria tekemään muutakin yhteistyötä kylän hyväksi, verkostoitua ja suunnitella tulevaisuutta.

Lanit tulee englanninkielisestä sanasta LAN-party (Local Area Network)

 

FAKTA:

Hae Leader-rahaa nuorten toimintaan!

MIHIN

-Toimintaan, jossa nuorten rooli on aktiivinen.

-Nuorten suunnittelema, toteuttama ja arvioima toiminta.

-Tapahtuman järjestäminen (tila-ym.kustannukset, esiintyjät/asiantuntijat, järjestyksenvalvonta jne.)

-Tiede- tai taideprojektin toteuttaminen.

-Yhteisen kokoontumispaikan tai yhteisen tilan viihtyvyyden parantaminen tai kunnostaminen.

-Yhteisten harrastus- tai liikuntavälineiden hankinta.

KENELLE

-Nuorisorahaa voi hakea nuorten ryhmä, jossa on vähintään kolme 10-25-vuotiasta henkilöä. Vähintään yhden ryhmän jäsenistä tulee olla täyttänyt 18 vuotta. Nuori yrittäjä voi hakea tukea yksinkin.

PALJONKO

Tuen määrä voi olla 100-500 euroa.

MITEN

Tukea voi hakea lomakkeella, joka löytyy www.veejjakaja.fi -sivuilta. Haku on jatkuva, ja saapuneet hakemukset käsitellään kahden viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Hanke on toteutettava kuuden kuukauden kuluessa rahoituspäätöksestä. Tuesta 70 % maksetaan ennakkona ja loput 30 % raportoinnin jälkeen. Nuorisorahaa voi hakea vuoden 2020 loppuun saakka. Vuosittain palkitaan paras Nuoriso Leader -hanke 200 euron stipendillä.

 

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja