Hevosenlanta hyötykäyttöön

Veikan kartanon hevosyrittäjä ja kartanonherra Vesa Kukkamo kertoo, miksi tämä lahjakas kilpahevonen on kuntoutuksessa.

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Veikan kartanossa hevoset ovat aina olleet tärkeä osa tilan toimintaa. Mikkelin Rämälän perinnealueen vanha ratsutila toimii nyt Stall Blombacken hevoskeskuksen arvokkaana kotipaikkana, mutta sillä on hevosperinteitä jo 1500-luvulta saakka.

Kartanotilan omistajat ovat vaihtuneet tiheään tahtiin, mutta hevoset ovat pysyneet. Nykyään tilan toiminta keskittyy uusiin liikeideoihin, kuten hevosten kuntoutukseen, kimppahevosiin, luomuviljelyyn ja metsätalouteen. Veikan viehättävässä kartanomiljöössä toimiva hevosyritys ja sen nuori yrittäjäpariskunta Kaisa Tupamäki-Kukkamo ja Vesa Kukkamo tarjoavat alan tuoreimpaan asiantuntemukseen sekä johtaviin menetelmiin ja -teknologioihin perustuvia hoito-ohjelmia urheilu- ja harrastehevosten kokonaisvaltaiseen kuntoutukseen.

Siksi Veikan kartano oli loistava paikka pitää seminaaria HELMET:istä. Helmet eli ”hevosenlanta menestystarinaksi” on hallituksen kärkihanke, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Hanketta toteuttaa Envitecpolis Oy ja se etsii ratkaisuja ja toimintamalleja hevosenlannan hyödyntämiseksi ja tallien lantahuollon helpottamiseksi yhdessä tallien, hevosalanyrittäjien ja koko lannan käsittelyketjun kanssa.

Tavoitteena on saada hevosenlanta entistä paremmin hyötykäyttöön ravinteina ja energiana. Samalla pyritään synnyttämään uutta liiketoimintaa.

Veikan kartanolla lanta toistaiseksi välivarastoidaan ja viedään pois yhteistyökumppanin toimesta. Kuiviketta kuluu isäntä Vesa Kukkamon mukaan noin 600-800 kg vuodessa.

-Lantaimuri auttaa pitämään tallin ilman hyvänä. Se tyhjennetään kuukauden välein, Kukkamo kertoo tallikierroksella.

HELMET-seminaarissa esiteltiin kuitenkin monia uudenlaisia vaihtoehtoja lannan hyödyntämiselle.

Pilttuusta ruokapöytään -hankkeen myötä Kiteellä on kehitelty Hevoshelpiä, joka maatuu nopeasti. Se on haketettua järviruokoa, johon lisätään hevosenlannasta jalostettuja ravinteita. Näin tuotteesta tulee hajua sitova ja puutarhassa maatuva. Erityisesti typen käsittely on hankkeessa mukana olevan yrityksen omaa osaamisaluetta.

Hevoshelpi ei ole vielä myynnissä, mutta sitä käytetään jo nyt kasvualustana. Multa ja kuivike ovat jo kauppatavaraa.

Hevoshelpi on luontoystävällinen tuote, sillä järvistä poistettava järviruoko vähentää rehevöitymistä ja puhdistaa samalla vesistöjä. Hankkeen yhteistyöyrityksenä toimii Kiteen Mato ja Multa oy ja yrittäjä Aimo Turunen. Hankeasiantuntijana toimii Johanna Kaksonen.

Hevoshelpi on nyt koekäytössä ja kokeilemaan otetaan uusia toimijoita, kuten hevostalliyrityksiä. Kiteen Mato ja Multa tarjoaa kuivikkeen ja hakee hevosenlannan pois. Tutkimuksen alla on, miten kukin tästä hyötyy. Tarkoitus olisi, että hevostalliyritys saisi pienen korvauksen lannasta ja pääsisi kätevästi eroon siitä.

Helmet-, Maanosaaja-, Ravinnepiika- ja YSKE-hankkeen yhteistyössä järjestämän tilaisuuden aikana kerrottiin myös maahan upotettavista Talli-Jussi-kompostoreista ja rumpukompostoreista, joilla hevosenlanta voidaan kompostoida itse. Envitecpoliksen projektineuvoja Jasmin Lehtinen esitteli näiden lisäksi myös nestekiertoisia lämmöntalteenottojärjestelmiä.

Vesijuoksu on hyvää terapiaa kuntoutettavalle hevoselle.

 

Seminaariväki pääsi tutustumaan Veikan kartanon hevostalleihin ja sen kuntoutuslaitteisiin. Kuntoutusta tarvitsevia hevosia pyritään kuntouttamaan ratsastamalla ja ajamalla kartanon omilla mailla, jolloin säikähtämisen vaaraa ei ole.

-Täällä pyritään kuntouttamaan onnellisia hevosia. Yksi tapa on vesijuoksu, toinen esimerkiksi hevossauna, jossa on infrapunalämmitteinen kuivakylmähoito, sanoo Kaisa Tupamäki-Kukkamo.

Tupamäki-Kukkamo painottaa, että heidän työnsä on keskustelua ja yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa. Potilaskertomukset ja diagnoosit ovat heille erittäin tärkeitä.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja