Huimasti Leader-rahaa liikunta- ja harrastepaikkoihin

Kuva Perhepuisto Hui-Maan avajaisista elokuun lopussa.. Etualalla leikkivälinetoimittaja Kompanin laitetoimittaja Sauli Sivonen.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Yhdistykset ja yritykset ovat hyödyntäneet aktiivisesti maaseuturahaston tarjoamaa Leader-rahaa kylien ja maaseudun liikunta- ja harrastepaikkojen kehittämiseen.

Tällä ohjelmakaudella, vuodesta 2014 lähtien, Etelä-Savossa tähän on käytetty jo yhteensä 1 900 000 euroa ja kehitetty 67:ää erilaista harrastepaikkaa ja 26:ta liikuntapaikkaa.

Perhepuisto Hui-Maa, Joroisten keskustassa, on yksi tuoreimmista ja onnistuneimmista alueellisista esimerkeistä Leader-rahoituksen, kunta- ja yhdistysyhteistyön sekä talkootyön aikaansaannoksesta.

Hankkeen punaisena lankana on ollut elinkaaripuistoajatus, joka yhdistää sukupolvia, kyläläisiä ja naapurikuntalaisia. Perhepuisto Hui-Maa on nyt kaikkien lähiseudun asukkaiden käytössä. Katso video tästä. Puistossa käy  perheitä esimerkiksi Varkaudesta, josta on 5-tietä pitkin noin 15 minuutin ajomatka Joroisiin.

Hui-Maan rahoittajana on ollut Rajupusu Leader ry ja Joroisten Oma osuuskunta. Hankkeen toteutti Joroisten Palveluasunnot ry yhteistyössä Joroisten kunnan ja Joroisten Oma osuuskunnan kanssa. Puiston varustelu on Suomen kärkitasoa, sillä kuntoiluvälineet aikuisille ja leikkivälineet lapsille on toimittanut maailman suurin leikkivälinevalmistaja Kompan.

Puiston yhtenä tavoitteena onkin perheyhteisön vahvistaminen ja sukupolvien välisen kanssakäymisen tukeminen ja lisääminen.

Joroisissa on nyt Suomen korkein kiipeilypaikka.

 

Liikuntapaikat ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia

Valtakunnallisella tasolla maaseudulle syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastepaikkaa.

Veej´jakaja ry:n alueella yksi huomattavista hankkeista on ollut HauKarting-radan perustaminen Hirvensalmelle. Hankkeen toteuttajana oli Hirvensalmen Autourheilijat ry.  Hallin toiminnassa korostuu ekologisuus, sillä uudet karting-autot ovat sähkökäyttöisiä.

 

Kuvassa HauKartingin puuhamiehet Marko Salmikunnas ja Hirvensalmen Autourheilijat ry:n puheenjohtaja Kari Liimatainen (sähköllä käyvässä karting-autossa).

 

Piällysmies ry:n alueella Leader-rahaa käytettiin muun muassa Länsi-Punkaharjun kyläyhdistyksen toteuttamaan Harjualueen ulkoilureitin valaistukseen. Muina rahoittajina valaistushankkeessa olivat kyläyhdistys, Savonlinnan kaupunki ja alueen matkailuyritykset.

Metsähallituksen maalle, Punkaharjun luonnonsuojelualueelle valmistuneelle reitille pääsee patikoiden ja lumikenkäillen.

 

Ohjelmakaudella yli 30 miljoonaa suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia.

Leader-ryhmät toimivat asukkaiden toteuttamien liikuntapaikkojen rahoittajina yhdessä kuntien ja valtion kanssa. Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.

Leader-rahoitus, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta, on tuonut vuodesta 2014 yli 30 miljoonan euron panoksen suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Leader-rahalla ja maaseudun asukkaiden talkootyöllä on syntynyt liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita. Mikä positiivista ne ovat aina alueen asukkaiden itsensä ideoimia.

 

Eurooppa investoi maaseutuun.

 

Lisätietoja Leader-hankkeista ja rahoituksesta:

 

Piällysmies ry, projektikoordinaattori Sini Yläsaari +358 44 976 6880/ 1.10.2018 alkaen toiminnanjohtaja Teppo Leppänen, +358 50 558 0636

Veej’jakaja ry, toiminnanjohtaja Anssi Gynther +358 44 015 5222

Rajupusu Leader ry, toiminnanjohtaja Anne Vänttinen +358 40 715 7189

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja