Husky Safarille Ranskan Bretagnesta Kangasniemelle

Ranskalaismiehet tulivat Kangasniemelle talvilomalle ja Husky Safarille.

 

Teksti, kuva ja video: Tiina Judén

Ranskalainen Mathieu Le Maguer ystävineen on tullut Suomeen pienelle talvilomalle. Kangasniemi ja Rock and Lake on tuttu lomailupaikka.

Le Maguer on käynyt Suomessa usein ja rakastaa Suomen kesää sekä talvea. Nyt juhlitaan kaverin syntymäpäiviä Suomessa, koska kaveri on tavannut vaimonsa muutamia vuosia sitten Mikkelissä.

Nuoret miehet haluavat lomaltaan aktiviteetteja ja elämyksiä. Yksi tällainen extreme-kokemus on Husky Safari. Myös moottorikelkka-ajelu lumisella jäällä kiehtoo, samoin läskipyörällä eli Fatbikella ajo. Ovatpa he kokeilleet jo supisuomalaista avantouintiakin. Miehet ovat kotoisin Ranskan Bretagnesta, Quimperin kunnasta.

 

Kuvassa etualalla on Penelope, sinisilmäinen vetokoira, joka pitää pakkasesta. Rock and Lake järjestää Husky Safareita Etelä-Savossa Kangasniemellä.

 

Husky Safareita voi tehdä Etelä-Savossakin

Jyri ja Sarianne Pylvänäinen mahdollistavat matkailijoille talvielämyksiä koiravaljakoillaan. Pariskunnalla on 15 Huskyä ja kaksi lasta. Koiraharrastus pitää kiireisenä, sillä Huskyt pitävät pitkistä rekiajeluista pakkasella. Valjakosta pistää silmään monta paria sinisiä silmiä. Yhdet sinisilmät kuuluvat Penelope-nimiselle koiralle, joka puhkuu intoa pinkaista matkaan reki perässään.

-Koirat ovat siitä jänniä, että mitä kylmempi isännällä on, sitä innokkaammin ne taivaltavat eteenpäin, sanoo Jyri Pylvänäinen, joka on innostunut koiraharrastuksesta vaimonsa Sariannen innoittamana.

Husky Safareita järjestetään yhteistyössä Kakkaramäki Oy:n yrittäjän Pasi Romon kanssa, Rock and Lake -brändin kautta. Rock and Laken toimitusjohtajana toimii Jenni Wahteristo ja talvituotteistusta sekä  markkinointia työstää Satu Törönen ja Anastasia Potakhina.

-”Cést magnifique”, se oli upeaa, sanoo koira-ajelua kokeillut Mathieu Le Maguer.

 

Matkailutuotteiden Winterboost

Rock and Lake kehittää 16 yrityksen yhteistyöllä elämysmatkailua Kangasniemellä. Nyt meneillään on Pasi Romon vetämä talviaktiviteettien ”Winterboost”, jossa tuotteistetaan talvimatkailun elämyksiä  kansainvälisille markkinoille neljällä kielellä.

Romo kertoo, että talvikauden aktivointi on Etelä-Savossa laji, joka kehittää luonnetta. Myynnistä 90 prosenttia tulee ulkomaalaisilta asiakkailta. Parhaillaankin mökeillä on ryhmä ranskalaisia ja sveitsiläisiä.

Rock and Lake rakentaa siis erilaisia matkailutuotteita myös talvikaudelle. Yksi matkailijoiden suosikki on ollut retkiluistelu ja toinen avantouintimahdollisuus.  Lisäksi ELY:n rahoittama hanke, Hiidenniemi Farmi, on herättänyt kiinnostusta. Kotieläinpihassa perheet pääsevät tutustumaan kotieläimiin, hevosrekiajeluun ja poniratsastukseen sekä tilan töihin niin kutsutuilla paimenlomilla.

Tänä vuonna palvelutarjonta lisääntyy ja monipuolistuu noin 15 palvelutuotteella, joita voi ostaa myös Rock and Lake -verkkokaupasta majoituksen yhteydessä.  

 

Mathieu Le Maguer oli innoissaan Husky Safarista ja lumisesta säästä. Reessä miehellä oli hymy herkässä .

 

Kaksi kolmasosaa tuotosta oheispalveluista

Romo kertoo, että ei ole harvinaista, että mökin vuokrauksesta tulee yksi kolmasosaa ja oheispalveluista jo kaksi kolmasosaa tuotosta. Yksi oheistuote voi olla paketoitu Husky Safari. Se on elämys, jossa hinta ei ole oston esteenä. Eurooppalaiset kalastusmatkailijat ovat myös valmiita maksamaan kunnon kalastusveneen vuokrasta 700-1000 euroa.

-On tärkeää, että vene kulkee ja kantaa kalastusseurueen turvallisesti. Joskus matkailijalle on vaikeampaa ymmärtää sitä, että sen veneen tuominen 50 kilometrin päässä olevalle mökille voi myös maksaa 150 euroa, sillä siihen menee yrittäjällä helposti kolme tuntia aikaa ja rutkasti bensaa, Romo kertoo.

 

Läskipyörän vuokraus maksaa 40 euroa/päivä. Sillä liikkuminen onnistuu myös jäällä, merkityillä reiteillä.

 

Onko retkiluistelu jokamiehenoikeus?

Kangasniemen upea yli kolme kilometriä pitkä retkiluistelualue on herättänyt kuumaa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Monen mielestä retkiluistelun pitäisi olla jokamiehen oikeus. Mutta mikä on sitten yrittäjän oikeus? Aurata ja kuluttaa polttoainetta ja omaa aikaansa ilmaiseksi, muiden iloksi? Ei kuulosta reilulta. Jos kunta pitäisi yllä tällaista toimintaa, voisi ilmainen palvelu kuulostaa hyvältä, mutta silloinkin se maksettaisiin yhteisistä verovaroista.

-Tätä varten rakensimme tuotteen eli retkiluistelun kausikortin. Se maksaa lapsilta 22 euroa ja aikuisilta 45 euroa koko luistelukaudelta. Pitää muistaa, että yrittäjä ei voi olla hyväntekijä, vaan tällä pitää elättää itsensä, Romo napauttaa.   

Radan varressa olevan grillikodan käyttö ja polttopuut sisältyvät kausikortin hintaan. Rock and Lake vuokraa myös retkiluistimia ja karvapohjasuksia sekä potkukelkkoja. Uusinta uutta on läskipyörällä ajelu jäällä tai metsätiellä. Läskipyörän vuokra on kohtuullinen, sillä 40 eurolla polkee jo kokonaisen päivän.

Veej´jakaja ry:n rahoittamalla Digiboost-hankkeella on saatu näkyvyyttä hakuoptimoinnissa.

-Nyt eurooppalaiset turistit löytävät palvelumme paremmin, kun hakusanat ovat kohdallaan.

Rock and Lake vuokraa mökkejään ensisijaisesti oman verkkokauppansa kautta, mutta myös Airbnb:n sekä Holiday Lettingsin kautta.  Jälkimmäisten merkitys on kuitenkin vähentynyt, sillä asiakkaat etsivät majoituksen sijaan ensisijaisesti elämyksiä, tekemistä ja palveluja, ja löytävät näin useimmiten suoraan Rock and Lake -websivuille.

Näkymät omarantaisesta Kiviniemen mökistä ovat henkeäsalpaavat myös kevättalvella.

 

Alppicurling kokeiluun

Uutena tuotteena retkiluistelujäälle ollaan tuomassa tänä talvena myös alppicurling-mahdollisuus. Tämä curling-peli tuotteistetaan myös ostettavaksi suoraan verkkokaupasta.

-Elämysten perässä ollaan valmiita tulemaan samaan paikkaan toistekin, sanoo Romo.

Näin on tapahtunut myös ranskalaisseurueelle, joka on riemuissaan Suomen talvesta, ja toki myös kesästä. Nyt luminen metsä ja kevättalven luonto antavat parastaan. Moni haluaa nähdä kesällä tutuksi tulleen mökin myös talviolosuhteissa. Matkailun työllistävä vaikutus alkaa jo näkyä paikallisissa kaupoissa ja yrityksissä.

-Kyllä täytyy sanoa, että yhteistyössä on voimaa. Ei tästä yksin tulisi mitään, sanoo Romo.

Lisätietoja Rock and Lake palveluista saat: tästä.

Sivun yläreunasta pääset Husky Safari -videoon.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja