Kangasniemeläinen Mari Jalava vie huopakorutaidetta maailmalle

Kangasniemeläisellä muotoilija-artenomi Mari Jalavalla on tämän vuoden ohjelmassa kaksi ulkomaista näyttelyä, joissa on esillä hänen huopakorutaidettaan. Hannoverissa Saksassa avautui viime viikolla Handmade in Europe -näyttely, joka on avoinna kuukauden päivät. Näyttelyssä on esillä 38 eurooppalaisen taiteilijan teoksia viidestätoista eri maasta. Suomesta on Jalavan lisäksi mukana viisi muuta taiteilijaa. Näyttely on kutsunäyttely. Jalava on mukana nyt toista kertaa, edellisen kerran hänen töitään oli siellä esillä viisi vuotta sitten.

Taiteilija Mari Jalava. Kuva: Tommi Turunen.

– Hannoverin näyttelyajan pidentämisestä on keskustelu, koska koronavirus rajoittaa ihmisten liikkumista tällä hetkellä, toteaa Jalava. Onneksi näyttelyyn pääsee nyt kuitenkin kuka tahansa tutustumaan netistä löytyvän videon avulla.

Saksan jälkeen vuorossa on Akureyrin taidemuseossa Islannissa pidettävä näyttely, joka on esillä toukokuusta syyskuuhun. Islannin näyttelyyn työ valittiin kaksivaiheisella jurytyksellä. Ensimmäisen vaiheen hän läpäisi lähettämiensä valokuvien perusteella. Toisessa vaiheessa hakijan oli suunniteltava ja valmistettava teos annetusta aiheesta. Aiheena oli ”Disappearing nature”. Islannin näyttelyssä on mukana yhteensä viisitoista käsityöläistä Suomesta.

Huopakorutaiteilija kertoo, että huopakorut kiinnostavat monissa muissakin maissa kuten Japanissa ja Amerikassa.

Kuva: Nelli Valjakka. Malli: Siiri Jalava.

Lämmin ja pehmeä materiaali sekä värien kirjo innostavat taiteilijaa

Huopakorutaiteilijan suunnittelemat ja valmistamat korut ovat veistosmaisia ja näyttäviä. Niitä on nähty muun muassa itsenäisyyspäiväjuhlissa Presidentin linnassa.

Huopakoruissa häntä viehättää monia asia.

– Materiaali on lämmintä ja pehmeää. Värit tulevat siinä esille hyvin. Lisäksi materiaali on ekologista.

Jalavan suunnittelemia huopakoruja voi käyttää joko itsenäisinä koruina tai osana asustetta.

– Minulla on oma tuoteperhe, jonka uutuudet ovat nähtävillä esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa. Asiakas voi tuoda myös oman puvun, jolloin suunnittelen juuri kyseiseen pukuun sopivan korun. Esimerkiksi Hannoverin näyttelyssä on esillä kolme taidekäsityönä valmistettua asukokonaisuutta sekä pienempiä yksittäisiä huopakoruja.

Kuva: Tomi Manninen. Malli: Siiri Jalava.

Kangas- ja käsityöliikeyrittäjä arkisin, korutaiteilija vapaa-ajalla

Jalava opiskeli vaatetusartenomiksi Kuopiossa parikymmentä vuotta sitten. Jo koulutusaikana hän perehtyi laajasti erilaisiin materiaaleihin.

– Tarkoitukseni oli keskittyä ompelemiseen, kunnes noin kymmenen vuotta sitten menin mukaan huovutuskurssille Pieksämäellä. Kurssi kolahti ponnahduslautana huopakorujen valmistamiseen.

Lopullisen silauksen uusi ura sai, kun Jalava osallistui tuotekehityskoulutukseen.

– Tuotekehityskurssille kannatti lähteä, koska siellä alkoi jalostumaan ajatus siitä, mihin kannattaisi keskittyä.

Päätyönään Jalava pyörittää Jalavilla-nimistä kangas- ja käsityöliikettä, joka sijaitsee Kangasniemen keskustassa.

Huopakoruille aikaa jää iltaisin ja viikonloppuisin.

– Yksinyrittäjälle haastavinta on töiden toteuttaminen, sillä huopakorujen tekeminen vie valtavasti aikaa; vapaa-aikaa ei juurikaan jää. Kaikki näyttelyt eivät myöskään ole myyntinäyttelyjä, joten voi vain odottaa, että työstä tulisi joskus tuloa.

Nyt meneillään oleva Hannoverin näyttely on myyntinäyttely, mistä Jalava on hyvillään.

Huopakorujen suunnittelemiseen ja valmistamiseen liittyvä tekemisen ilo on kuitenkin tyystin koukuttanut artenomin.

– Allekirjoitan, että näyttelyjen tekemiseen liittyy joskus luomisen tuskaa erilaisia materiaaleja keräillessä, kunnes saa johtavan ajatuksen näyttelyn kokoonpanosta. Aika on rajallinen, yleensä kokeiluihin ei ole varaa, joten lopputuloksen on oltava kerralla hyvä.

Kuva: Tomi Manninen. Malli: Siiri Jalava.

Luonnosta ideoita koruihin

– Huopakoru-uran alussa erityisesti meren alkuvoima ja värimaailma innoittivat minua.

Merenalaisen maailman värien kirjo vei yrittäjän mennessään. Hän kertoo, että huopatyöt ovat siten kiitollisia, että voi tehdä sekä yksivärisiä töitä että kokeiluja erilaisten värimaailmojen yhdistämiseksi.

Teosten kolmiulotteisuus on tärkeä osa huopakorutaidetta. Muotoilija kuvailee inspiraation pulppuavan Kangasniemen kauniista luonnosta, joka on täynnä lumoavia sammalmättäitä, hiljaisia polkuja ja tuulen henkäyksiä.

Huopakorutaiteen tekijä saa toimia väljillä vesillä, sillä kilpailua ei juurikaan ole.

– Muiden valmistamia huopakoruja ei ole paljoa tullut vastaan.

Jalavalle on myönnetty Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020 Leader-tukea huovutuskurssin järjestämiseen Belgiassa.

– Belgian kurssin ajankohta on ensi keväänä.

Mari Jalavan huopakoruja on myynnissä Jalavilla.fi-verkkokaupassa.

Video: Handmade in Europe -näyttely Hannoverissa

Teksti: Sofia Flygare

Kuva: Nelli Valjakka. Malli: Siiri Jalava.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja