Kipinää ja Roihua yritysmaailmaan Etelä-Savoon
TEKSTI JA KUVAT: TIINA JUDÉN
Roihu-hanke iskee kipinää ja roihua Etelä-Savon yritysmaailmaan. Roihua koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskus ja sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.
Paloa yrittämiseen on sytyttämässä projektipäällikkö Johanna Koponen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskuksesta. Hän aloitti työt huikean miljoonaprojektin vetäjänä toukokuun puolessa välissä. Hankkeen alussa aikaa on mennyt rekrytointeihin ja suunnitteluun sekä verkostojen rakentamiseen. Silti jo toissa viikolla Pieksämäellä pidettiin omistajanvaihdoskoulutus, jossa pyrittiin tekemään yrityksestä houkutteleva ostokohde. Kiinnostuneita oli 23 henkilöä. Tapahtuman yhteydessä kartoitettiin jatkoa ja syventävän koulutuksen tarvetta.
Kipinää isketään uusiin yrittäjiin Pieksämäellä ja Mikkelissä
Viime maanantaina Pieksämäellä alkoi myös Kipinä-valmennus alkavalle yrittäjälle tai yrittäjyyttä pohtivalle.
-Mukaan ilmoittautui 16 osallistujaa, joka on mielestäni todella hyvä määrä. Mikkelissä tällä viikolla alkavaan Kipinään osallistuu 13 henkilöä, Koponen kertoo.
Kipinä on innostava ja käytännönläheinen koulutuskokonaisuus, jossa pääsee oppimaan ja kehittämään yritystä tai yritysideaa yhdessä toisten yrittäjien kanssa.
Valmennus on maksuton ja se täyttää starttirahaan vaadittavan yrittäjyysvalmennuksen kriteerit. Plussana koulutukseen sisältyy myös kaksi tunnin pituista henkilökohtaista sparrausta, jotka keskittyvät kunkin osallistujan omaan liiketoimintasuunnitelmaan ja henkilökohtaisesti valittaviin teemoihin.
Pieksämäellä Roihu-hankkeen tiimoilta aloitti elokuun alussa aluepäällikkönä kokenut yrittäjä ja kouluttaja Tapu Holttinen.
Holttisella on 20 vuoden kokemus yrittäjyydestä ja hän käyttääkin kirjainyhdistelmää JOY kuvatessaan mallia, jolla lähestyy kehittämistä. J on johtaminen, O oppiminen ja Y on yrittäjyys.
Pieksämäellä painotetaan onnistunutta omistajanvaihdoksen läpivientiä, Savonlinnassa taas kasvua ja kansainvälistymistä. Tammikuussa olisi tarkoitus aloittaa Start up -valmennus Savonlinnassa, jonne haetaan myös uutta koordinaattoria.
Johanna Koponen on tuoreen projektinsa äärellä laittanut jo bensaa roihuihin kesän aikana, sillä Roihu-hanke on ollut mukana isolla ponnistuksella muun muassa Yrittäjän päivän Syke-tapahtumassa Saimaa-Stadiumilla. Lisäksi Roihu on ollut ahkerasti tien päällä ”Roihu on the road”-kiertueen merkeissä.
Roihu tarjosi yhteistyössä Yrittäjäksi – nuorille tukea yrittämisen alkuun -hankkeen kanssa 260:lle henkilölle myös mahdollisuuden osallistua Nordic Business Forumin live-striimaukseen.
-Se oli onnistunut kokeilu. Barack Obaman lisäksi ihmisiä kiinnostivat myös muut kiinnostavat puheenvuorot, Koponen kertaa.
Nuoret yrittäjiksi
Opettajien yrittäjyysvalmennus on osa hanketta ja Esedu on mahdollistanut opiskelijoilleen jo kahdeksan vuoden ajan NY ja Pop Up -yritysten kokeiluja. Esedussa on vahvaa Nuori yrittäjyys -ohjelman kehittämistä. Vuosina 2010-2018 siellä on toiminut huikeat 161 NY-yritystä, joista kalenterivuonna 2018 on perustettu 18 uutta NY-yritystä hieronta-, metsä-, ravintola-, pintakäsittely- ja kauneuspuolelle.
Samiedussakin aloitettiin nyt Roihun kautta aktiivinen NY-toiminta.
-Opiskelija voi siis perustaa niin sanotun harjoitusyrityksen. Tämä tehdään yleensä toisena opintovuonna ja se on 15 opintopisteen arvoinen tutkinnon osa, Koponen kertoo.
NY-yrityksen liikevaihto saa olla korkeintaan 10 000 euroa tuon vuoden aikana.
-Tämä on hieno vaihtoehto opiskelijoille, sillä he saavat oppilaitoksen tuen, Koponen lisää.
Yleensä NY-yritykset toimivat noin 2-4 hengen tiimeissä, joissa jokaisella on oma vastuualueensa, kuten esimerkiksi markkinointi, tuotteet, myynti ja talous.
-Myös yhden hengen NY-yritykset ovat olleet suosittuja viime aikoina, sanoo Koponen, jolla on itselläänkin kokemusta oppilaitostyöstä.
Tavoitteena olisi vahvistaa nuorten yrittäjyyspolun jatkumista oppilaitoksesta toiseen ja luoda NY-, start up -toimintaa ja todellista yrittämistä siitä eteenpäin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskus toimii tänä syksynä GEW-viikon pääkoordinaattorina Suomessa, ja mukana ovat kaikki kampukset. Global Entrepreneurship Week (GEW) eli kansainvälinen yrittäjyysviikko on ympäri maailmaa vuosittain toteutettava tapahtuma, jota vietetään 12. päivä marraskuuta alkavalla viikolla. Kaikilla Xamk:in kampuksilla järjestetään erilaisia tapahtumia, jotka pitävät sisällään tietoiskuja, kilpailuja, työpajoja, yrittäjyyteen liittyviä infoja ja inspiroivia puheenvuoroja.
Yrittäjien some- ja digitaidot kuntoon
Roihu käynnistää myös maksuttoman Yrittäjien digitaidot -valmennusohjelman Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Ohjelmat ovat neljästä eri illasta koostuvia iltavalmennuksia, joissa käsitellään sosiaalista mediaa yrittäjän apuna, kuvankäsittelyä, sisällöntuotantoa sosiaalisiin medioihin sekä pilvipalveluiden hyödyntämistä.
Kouluttajana kaikissa neljässä iltavalmennusohjelmassa toimii TKI-asiantuntija Olavi Nieminen. Koulutuksiin on otettava mukaan oma tabletti tai kannettava tietokone. Lisätietoja koulutuksista ja ilmoittautumisesta voi tiedustella Johanna Koposelta.
Maaseutukuriiri-viestintähanke on mukana kunkin alueen yhdessä iltavalmennuksessa. Verkkosivuiltamme voi koulutusten jälkeen lukea yrittäjien kokemuksia eri osa-alueiden koulutuksista.