Lättyä ja leijaa lentopallolähettilään voimin

Jaakko Hakulinen haluaa lentopallolähettiläänä vaikuttaa lentopallon positiiviseen nosteeseen.

TEKSTI JA KUVAT: TIINA JUDÉN

Suomen tunnetuin lentopallolähettiläs on epäilemättä ollut edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto, jonka lentopalloharrastus kesti 66 vuotta. Se kesti kaiken – niin sodan kuin rauhan ja niin laman kuin presidenttiydenkin.

Nyt Savonlinnassa polkaistiin käyntiin lentopallolähettiläs-hanke yhteistoimin Savonlinnan East Volley junior ry:n ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Suurimpana mahdollistajana hankkeelle on noin 84 000 euron Leader-rahoitus, joka tulee sekä Rajupusu Leader ry:ltä, että Piällysmies Leader ry:ltä.

Muina rahoittajina mukaan on lähtenyt ainakin alueen Osuuspankit. Lisää yhteistyökumppaneita haetaan vielä ja osa hankkeen voimaa on myös talkootyöllä tehtävä työ.

Lentopallolähettiläs on opettajaksi valmistuneen urheilijan unelmatyö, jossa voi yhdistää urheilun ja opetuksen.

Unelmatyö yhdistää lentopallon ja opetuksen

Lentopallolähettilääksi on valittu 25-vuotias Jaakko Hakulinen, joka haluaa edistää Koiviston aikaansaamaa mielikuvaa herrasmieslajista. Hakulinen toimii myös East Volleyn edustusjoukkueen pelaajavalmentajana. Hän on pelannut ykkössarjaa jo kolmessa eri joukkueessa: Enonkoskella, Jyväskylässä sekä kotipaikkakunnallaan Pielavedellä. Savonlinnassa pelataan nyt kakkosta.

Luokanopettajaksi liikunnan erikoisopinnoilla vasta valmistunut nuorimies haluaa edistää lentopallon lajinäkyvyyttä ja tehdä siitä matalankynnyksen harrastuksen mahdollisimman monelle eteläsavolaiselle niin pienissä, kuin isommissakin kunnissa ja kylissä.

-Tämä on unelmatyö, joka yhdistää urheilun, lentopallon ja opetustyön. Kouluyhteistyö ja iltapäiväkerhot tulevat näyttelemään isoa osaa työssäni, Hakulinen kertoo.

Työ ei keskity kuitenkaan pelkästään lapsiin ja nuoriin, vaan yhtä hyvin voidaan järjestää puulaakipelejä ja kuroa kasaan naisten sekä miesten sekapeliporukoita kylille, jos niin toivotaan. Tärkeintä on uuden lentopallolähettilään mielestä se, että mahdollisimman moni liikkuu.

-Haluan pitää mahdollisimman matalan kynnyksen siinä, että jokainen uskaltaa tulla kokeilemaan lentopalloa. Lentopallo ja tämä hanke sopii mielestäni hyvin Leader-toimintaan, sillä liikunnan ja lentopallon avulla voidaan aktivoida monia kyliä ja lisätä samalla ihmisten sosiaalisia taitoja, Hakulinen sanoo.

Kustannuksista lentopalloharrastus ei myöskään jää kiinni, sillä edullisimmat lentopallokengät saa 20 eurolla.

-Kotitoimistooni napsahtaa kohta 70 lentopalloa, jotka pitäisi saada pikaisesti eteenpäin iltapäiväkerhoihin tai muihin toimitiloihin, Hakulinen nauraa.

Puheenjohtaja Antti Kemppainen Savonlinnan East Volley junior ry:stä kertoo, että erillistä toimitilaa lentopallolähettiläälle on turha värvätä, sillä työ tulee enimmäkseen tapahtumaan kentällä.

Lentopallolähettiläs Jaakko Hakulinen ja East Volleyn puheenjohtaja Antti Kemppainen kertovat, että nykylentopallot ovat pehmeitä.

Pallo lentää kentillä, kouluilla ja rannoilla

Kentällä hän tarkoittaa kouluja, iltapäiväkerhoja ja nuorisotaloja. Tarkoitus on viedä lentopalloa nimenomaan Savonlinnan ulkopuolelle, maaseudulle, vaikka toki sitä edelleen pelataan myös ytimessä.

Hankkeen alkutaipaleella työ on paljolti suunnittelua, sillä selkeä vuosirunko olisi hyvä rakentaa.

-Ensimmäinen konkreettinen paikkakunta, mistä aloitamme, on kuitenkin Kerimäki, jossa on jo jossain määrin tyttöjen lentopallotoimintaa. Toiseksi mennään Rantasalmelle, Hakulinen kertoo.

Kemppaisen mukaan lentopallotoiminta on ollut 10-20 vuotta sitten vireämpää. Nyt aktiivisen lentopallolähettilään avulla pyritään virittelemään toimintaa jälleen sivukuntiinkin.

-Meillä on mahdollisuuksia rajattomasti, Hakulinen sanoo ja kiittää myös taustatukenaan olevaa toimivaa ja lentopallon saralla ansioitunutta ohjausryhmää.

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että hankkeen puolesta voitaisiin kokeilla kesäkaudella myös aikuisten Beach Volley -toimintaa maakunnassa.

-Beach Volley oli suosittua ainakin viime kesänä, kun East Volley järjesti sitä seuratoiminnan puitteissa Savonlinnassa kesä-elokuussa. Pelaajia oli yli 200, sanoo Kemppainen.

 

PIENI LENTOPALLOSANASTO

Lätty/Läpsy = Pallo puolustetaan lattian rajasta siten, että käsi kurotetaan lattian ja pallon väliin. Pallo pomppaa kämmenselästä hieman ylöspäin, jolloin pallo on vielä pelattavissa.

Leija = Aloitussyöttö, jossa pallo syötetään kierteettömänä ja saadaan pallon
lentorata epävakaaksi. Onnistuessaan leijasyöttö vaikeuttaa syötön vastaanottoa.

Juju = Iskulyönnistä muunnettu versio, jossa pallo sijoitetaan vastustajan
kenttään kevyellä sormikosketuksella. Usein käytetään myös nimitystä peippi.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja