Leader-rahaa yhteiseen hyvään

Kerisalon tulipaikka on hyvä esimerkki yhteistyöllä tehdystä urakasta ja Leader-hankerahoituksen hyödyntämisestä. Ovet ovat aina avoinna, kuten Metsästysseuran puheenjohtaja Raimo Vaskelainen näyttää.

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Leader-rahan hakeminen voi olla yhdistyksille tai yrittäjille oppimisen paikka, sanoi Joroisten kunnan elinkeinoasiamies Aarre Damski Joroisten entisellä lentokentällä toistaiseksi toimivalla kunnanvirastolla pidetyssä teemahankeillassa tiistaina 24. päivä lokakuuta.

-Positiivisesti ajatellen hakemuslomakkeita täyttäessä ja liitteitä kootessa oppii hyvänlaisia kansalaistaitoja ja byrokratiaa, Damski toteaa.

Damskin vastuualueena ovat elinkeinojen kehittäminen, pienyritysten neuvonta ja kuntamarkkinointiin liittyvät tehtävät. Tehtävänsä myötä hän on mukana myös Kasvu Open -projektissa, joka huipentuu eilen ja tänään 25.-26.10.2017 Kasvu Open Karnevaaliin Jyväskylän Paviljongissa. Myös uusi Kasvu Open kausi 2018 on polkaistu käyntiin ja mukaan voi jo hakea kehittämään yritystään.

Illan aikana puhuttiin kuitenkin Leader-rahasta ja teemahankkeista. Puheenvuoron sai Aarre Damskin lisäksi Rajupusun hankeaktivaattori Kirsi Blomberg ja Kerisalon metsästysseuran puheenjohtaja Raimo Vaskelainen.

-Leader-raha on julkista rahaa yhteiseen hyvään, sanoo Rajupusu ry:n toiminnanjohtaja Anne Vänttinen.

Uusi teemahanke avautuu

”Uudenlaiset tapahtumat” on uusin marraskuussa avautuva Rajupusun Leader- teemahanke, jossa hakuaika tulee olemaan tammikuun tai helmikuun 2018 loppuun saakka.  Teemahankkeen toteutusaika asettuu maalis-joulukuulle 2018.

Kyseinen tuki on tarkoitettu yhdistysten uudenlaisten, innovatiivisten ja kaikille avoinna olevien tapahtumien luomiseen tai jo olemassa olevien tapahtumien kehittämiseen ja yhteistyön ja verkostoitumisen lisäämiseen. Yhtenä kriteerinä on tapahtuman pitkäjänteisyys ja jatkumo.

Hankerahoitusta hamuavan yhdistyksen on siis hyvä aloittaa suunnittelu mahdollisimman pian.

Tulipaikka talkootyöllä ja Leader-rahalla

-Leader-rahan hakeminen ei ole hankalaa, kunhan on hyvä suunnitelma ja joku osaa ottaa vastuun ja päättää, mitä tehdään, sanoo Kerisalon metsästysseuran puheenjohtaja Raimo Vaskelainen.

Kerisalon Metsästysseuran, Maa – ja kotitalousseuran sekä Kerisalon Kisan yhteinen hanke uudesta tulipaikasta Kerisalon seurapirtin pihapiiriin on hyvä esimerkki Leader-rahan hyödyntämisestä ja sen positiivisista vaikutuksista kylätoimintaan.

-Kyllä se on lisännyt yhteenkuuluvuutta ja hyvää virettä, sanoo Vaskelainen.

Komea tulipaikka on avoimesti kaikkien käytettävissä, eikä sisäänpääsyyn tarvita edes avainta. Ovet ovat siis auki, kuten maalla on tapana.

Kerimäen Metsästysseuran puheenjohtaja Raimo Vaskelainen esittelee tulipaikkaa ja näyttää, että ikkunan tuolle puolelle on suunnitteilla vielä ainakin parikeinu.

Tuumasta toimeen

Ennen rakennusurakkaa otettiin tarjoukset neljältä hirsirakentajalta. Tarjouskilvan voitti Joensuun Aurinkoinen.

Tontin raivaustalkoot, pohjan tasaus ja sokkelinvalu sekä rungon pystytys tehtiin talkoilla. Talkootyön osuus tuplaantuikin projektin aikana suunnitellusta 265 tunnista noin 500 tuntiin. Vastikkeettoman työn osuudeksi laskettiin siis noin 9400 euroa ja tarvikkeiden osuudeksi 8900 euroa. Leader-avustuksen osuus tässä projektissa oli noin 6700 euroa. Yhdistysten omasta pussista urakkaan laitettiin noin 2000 euroa ja paljon yhdessä tehtyä työtä.

Leader-tuki maksetaan jälkikäteen kuittiperusteisesti. Tuen ehdoista saa lisätietoa ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja