Musiikkipäivät Kulttuurikarusellissa
Teksti: Tiina Judén
Joroisten Musiikkipäivien ohjelmiston suunnittelu on loppusuoralla ja se julkaistaan lähiaikoina.
Heinäkuussa 2019 tullaan kuulemaan useita kymmeniä korkeatasoisia taiteilijoita ja artisteja yhteensä kuuden kunnan alueella.
Musiikki soi ensi kesänä Joroisten lisäksi Juvalla, Leppävirralla, Pieksämäellä, Rantasalmella ja Varkaudessa. Musiikkikonsertit vaihtelevat klassisesta jazziin ja poppiin. Tähtiesiintyjinä mainittakoon muun muassa Waltteri Torikka, joka esiintyy Savonlinna-jousikvartetin kanssa Leppävirran kirkossa ja toisen kerran iltakonsertissa Järvisydämen tunnelmallisessa viinikellarissa. Juvan kirkossa taas kuullaan sopraano Karita Mattilaa ja pianisti Ville Matvejeffia.
Joroisten Musiikkipäivät on nyt myös osa Kulttuurikaruselli-hanketta yhdessä Rantasalmen Puhallinorkesterin ja Juvan Lukioteatteriyhdistyksen kanssa. Hanketta rahoittaa Rajupusu Leader ry ja Euroopan maaseuturahasto. Tarkoituksena on kehittää kunkin yhdistyksen kulttuuritoimintaa ja tehdä yhteistyötä kahden hanketyöntekijän kesken sesonkien ja tarpeen mukaan. Väline- ja tilavaihtoa on suunniteltu, samoin markkinoinnin synergiaetuja.
Festivaalipäällikkö tasapainoilee etätyön ja autoilun välillä
Toisena Kulttuurikarusellin osa-aikaisena hanketyöntekijänä on vastikään aloittanut Joroisten Musiikkipäivien festivaalipäällikkö Karin Keitel ja toisena Rantasalmen Puhallinorkesterin ja Juvan Lukioteatterin työntekijä Heikki Pola.
Karin Keitel luotsaa Joroisten Musiikkipäiviä ja Kulttuurikarusellia Heinävedeltä käsin, suoraan järven rannalta. Osittainen etätyö mahdollistaa maaseudulla pitkätkin työmatkat. Toisaalta usean kunnan alueella olevat konsertit ja niiden järjestelyt tarkoittavat myös paljon kilometrejä festivaalipäällikön auton matkamittariin.
-Puhelimessa voi hoitaa paljon asioita, mutta työ tulee olemaan myös paljon liikkumista paikasta toiseen, Keitel sanoo.
Kulttuurikaruselli-hanke kestää vuoden 2020 loppuun saakka. Hanketyöntekijän ja festivaalipäällikön tehtävä on määräaikainen.
-Olen opettanut keramiikkaa kansalaisopistolla jo yli 20 vuotta ja rakastan opetustyötä. Parasta rentoutumista ja pään tyhjennystä on se, kun voin laittaa kädet saveen. Se on myös hyvää vastapainoa musiikkipäivien järjestelylle, joka tulee olemaan tosi hektistä. Toinen henkireikäni on kuorolaulu, Keitel sanoo.
Keraamikko ja kulttuurituottaja
Keitelillä on myös yrittäjätaustaa reilun kahdenkymmen vuoden ajalta. Viimeisimpänä hän piti pientä keramiikkaliike Inkariikkaa Heinäveden vanhan apteekin tiloissa neljä vuotta. Liikkeen yhteydessä oli myös taiteilijan omat tuotantotilat. Keraamikon menestyneimpiä tuotteita ovat olleet ”savupesät”, jotka ovat ampiaispesän näköisiä taideastioita hyttyssavukarkoitteelle.
-Niitä meni kaupaksi niin paljon, kuin ehdin tehdä. Oman myymäläni lisäksi niitä myytiin noin 20 jälleenmyyntipaikassa ympäri Suomen.
Savupesä -keramiikka-astia sai alkunsa Vahvat pesät -yhteisnäyttelystä huovuttajan kanssa.
-Kehittelin sen symbolisena käsitteenä kotiteemaan Maaningalla, jossa järjestin joka kesä keramiikkanäyttelyn vuodesta 1995 alkaen. Tuon aikaisen näyttelytilan piipussa majaili ampiaisia ja siitä se idea savupesään lähti.
Keitel kertoo myyneensä sadoittain noita sympaattisia saviastioita.
Kulttuurihankkeen vetäjäksi Keiteliä siivittivät myös meneillään olevat Humakin kulttuurituottajan opinnot, joihon liittyvän kehittämistehtävän tuloksia hän hyödyntää nyt Kulttuurikaruselli-hankkeessa.
-Tein muun muassa tuotantokäsikirjan ja erilaisia excel-pohjia, joita käytän nyt työssäni festivaalipäällikkönä ja hanketyöntekijänä, Keitel iloitsee.
Keitel on palkittu muun muassa Heinäveden kunnan vuoden 2013 kulttuuripalkinnolla.
Kolme kovaa toimijaa
Se, miten uusi Kulttuurikaruselli-hanke tulee näkymään kulttuurin suurkuluttajille, jää nähtäväksi. Todennäköisesti se vahvistaa kulttuuritoimijoiden verkostoitumista ja tuo matkailun kehittämisen myötä lisää kesäasukkaita alueelle.
Kulttuurikarusellissa on kolme kovaa toimijaa. Yksi näistä on Juvan Lukioteatteri, jonka tämänvuotisen Kaarihallin Irma -näytelmän näki n. 1500 henkilöä. Kaikki näytökset olivat loppuunmyytyjä. Rantasalmen teatteri ja Puhallinorkesteri sekä Juvan Lukioteatteri linkittyvät jo nyt tiiviisti yhteen.
Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys täyttää tänä vuonna 40 vuotta 25.päivä huhtikuuta. Samana päivänä klo 18 julkaistaan Rantasalmen kirjastossa yhdistyksen historiikki, jonka on kirjoittanut nykyinen puheenjohtaja Petteri Koskikallio.
Rantasalmen Nuorisoteatterin kauden 2018–2019 tilausteos Tunteellinen kone juhlistaa teatterin 25-vuotisjuhlavuotta. Tunteellinen kone on suosittuun kotimaiseen rock- ja pop-musiikkiin kirjoitettu täysin uusi musikaalikomedia. Tarina kertoo keinoälystä, hajamielisestä professorista lapsineen, tosi-tv:stä ja tosirakkauden kaipuusta. Upean musiikin ja näyttävien tanssinumeroiden siivittämä tarina kertoo myös meidän jokaisen tarpeesta ilmaista itseämme ja elää oman näköistä elämää.
Musikaalissa mukana mm. Juha Tapion, Erinin, Ellinooran, Anssi Kelan ja Neljä Ruusua -yhtyeen suurimpia hittejä.
Tunteellinen kone -musikaalin ensi-illat 17.- ja 18.4. Rantasalmen Tornado-salissa. Lisätietoja esityksistä ja lipuista: https://tornis.net/tapahtuma/tunteellinen-kone.
Joroisten Musiikkipäivät 19.-28.7.2019.