Num-Torum -korut hohtavat energiaa

Korutaiteilija Leena Hynynen näyttää vedoksia suunnittelemistaan koruista. Vanha koulu on loistava ympäristö luoda korutaidetta ja sen markkinointia.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Maaveden kylän vanhassa koulussa on noin 900 neliömetriä tilaa taiteelle.

Se on paljon. Se antaa ajatuksille siivet. Korutaiteilija Leena Hynysen ideoita siivittää vanhassa juhlasalissa soivan suomalaisen metallimusiikin voima. Suomen luonto ja Joroisten maaseutu toimivat energian ja inspiraation lähteenä. Koulun tiloissa häärii myös kolme suurta Dogo Argentino -koiraa.

Hynysen kiinnostus rikasta karhumytologiaa kohtaan antaa hänen koruilleen omaleimaisuutta ja historian havinaa. Eikä hänen tulevan korusarjansa nimi olekaan vähempää, kuin Kallohonka. Se pohjautuu suomalaiseen pakanakulttuuriin, jonka tapoihin kuului ripustaa karhujen kalloja puuhun, peijaisten jälkeen. 

-Mielestäni korutaide on vähän kuin albumi, jonka biisejä ovat korut. Logot ovat sitten bändi, Hynynen hymyilee.

Nyt tekeillä oleva uusi Kallohonka-mallisto tulee käsittämään rannekoruja, sormuksia ja riipuksia. Kallohonka idea on lähtöisin 3D-tulostetusta karhun leukaluusta. Hynynen haluaa suunnitella ensin malliston valmiiksi, jotta sen voi valokuvata kokonaisuudessaan markkinointia varten.

-Mietin hyvin tarkasti, kuinka paljon tiettyyn sarjaan hopeakoruja tarvitaan materiaalia ja minkä verran tuotanto- ja toimitusaikaa. Tarkoitus olisi lanseerata Kallohonka-korut nyt keväällä.

 

Kallohonka-korusarja perustuu karhumytologiaan. Kuva: Leena Hynynen.

 

 

Korujen viimeistely vaatii tarkkaa silmää ja kärsivällisyyttä.

 

Argentiinasta oppia korutaiteeseen

Viime vuosina korutrendeissä on ollut pinnalla rohkeus ja näyttävyys. Niitä on myös Hynysen käsistä lähtevissä koruissa. Rohkea on myös yksi kohderyhmistä: miehet, jotka pitävät raskaista koruista.

Kaiken pohjalla onkin Hynysen oma, rohkea elämänmuutos. Siihen liittyi irtisanoutuminen vakituisesta työstä tuontikaupan ja logistiikan palveluksesta sekä päätös lähteä opiskelemaan korutaidetta Argentiinaan kahdeksan vuotta sitten maaliskuussa.

-Korut ja taide ovat aina olleet tavallaan takaraivossani jo 90-luvulta lähtien, sillä olen harrastanut öljyvärimaalausta ja valokuvausta. Jo markkinointi-instituutin lopputyöni oli nimeltään ”Korun uusi olemus”.

Erityisen vaikutuksen Hynyseen teki Helsingin Design-museon nykykorunäyttely, joka edusti uutta taiteen lajia. Näyttely oli 90-luvun alussa ympäri maailmaa kiertävä Helen Drutt Collection of Contemporary Jewellery.

-Sain hyvällä tavalla jonkinlaisen ”kohtauksen”, että korut voivat olla myös esittävää taidetta ja poiketa valtavirrasta. Niitä voi tehdä mistä tahansa materiaalista ja ne voivat olla kannanottoja, Hynynen innostuu.

Päätös irtisanoutumisesta kehittyi pakollisen pysähtymisen kautta. Hynynen mursi solisluunsa modernin eteläkorealaisen taistelu- ja miekkailulajin Haedong Kumdo-treeneissä. Silloin jäi aikaa ajatella, mitä hän oikeastaan elämältään tahtookaan. Taide kutsui.

-Hain Argentiinaan kolmivuotiseen korusuunnittelu ja -markkinointikoulutukseen. Sanoin työsopimukseni irti. Laitoimme tavaramme vuokravarastoon ja parin kuukauden päästä pakkasimme jo laukkujamme ja lähdimme mieheni kanssa kohti Argentiinaa.

Myös Suomen Inarissa olisi ollut Hynyselle artesaanipohjainen vaihtoehtoinen koulutuspaikka. Värikäs ja lämmin Argentiina kutsui kuitenkin tuolloin helsinkiläispariskuntaa.

-Argentiina on hyvin taideorientoitunut paikka. Siellä tango soi ja jokaisessa kahvilassa on esillä taidetta, Hynynen kertoo.

Hynynen voitti kolme vuotta kestäneen koulutuksensa aikana kolme palkintoa opinnäytetöillään.

 

Tästä tulee galleria. Seinät on jo maalattu. Vanhassa Maaveden koulussa riittää remontoitavaa.

 

Joroisten härkää sarvista

Joroisten kunta tilasi Hynyseltä Joroisten härkä -liikelahjasarjan vuonna 2016. Tämä oli Hynysen ensimmäinen yksittäistilaus, johon kuului 40 hopeariipusta ja 100 hopeista härkäpinssiä.

Osa taiteilijan ajasta on mennyt myös vanhan koulun remontoimiseen. Nytkin valkoiseksi maalatut seinät hohtavat uutuuttaan galleriaksi suunnitellussa osassa suurta juhlasalia. Ikävä vesivahinko toi myös tekemiseen pakollista paussia, mutta antoi osaltaan taas mahdollisuutta osallistua Korutaideyhdistyksen kursseille ja seminaareihin.

Hynynen kertoo käyneensä myös kahden kuukauden pituisen hopeaseppäkurssin Meksikossa.

Num-Torum on saanut 36 prosenttia Rajupusu Leaderin investointitukea uusiin työkaluihin ja tarvikkeisiin.

-Korusepän hommaan kuuluu läjä epäonnistuneita vaha- ja hopeamalleja. Hopeat voi onneksi sulattaa ja tehdä niistä uudet versiot. Tässä työssä ei voi lannistua pienestä!

Lappeenrantalainen Korutaideyhdistyksen puheenjohtaja ja itsekin korutaiteilija Jenni Sokura sanoi sen hauskasti eräässä kirjoituksessaan: Korutaide on nykytaidetta takeawayn muodossa. Korut ovat taidetta, jota voi kantaa mukanaan.

 

Maaveden koulun kätköistä löytyy edelleen kiehtovaa historiaa. Kuvassa muun muassa kasvikirjoja ja ainesnäytteitä.

 

Kuvasarja Joroisten härän valmistamisesta:

Ennen valua tehdään vahasta piirustukset ja kaiverretaan ja työstetään vahaoriginaali. Sitten vahaoriginaali valetaan hopeasta.

 

Hopea originaali viimeistellään, hiotaan ja taas hiotaan. Teksti tehdään laserilla, kiillotetaan ja leimataan. Hopeaoriginaalista tehdään eli paistetaan 350C asteessa kumimuotti, joka toimii negatiivina.  Kumimuottiin injektoidaan sulaa vahaa, joka jäähdyttyään on yksi yhteen metallioriginaalin kanssa. Eli jos originaalissa on naarmu, niin myös se monistuu. Näitä vahoja injektoidaan haluttu kpl määrä. 

 

Valmiit vahat kiinnitetään puuhun. 

 

Puu istutetaan sylinteriin – ja upotetaan kipsimassaan. Sylinteri on menossa uuniin. Riippuen vahojen määrästä puuhun annostellaan tarvittava grammamäärä hopeaa.Puu on tullut uunista ulos hopeisena. Mallit irrotetaan puusta, pestään ja puhdistetaan eli kratsataan.  

 

Korut hiotaan ja kiillotetaan. Pinssiin juotetaan piikki kiinni. Tehdään lopullinen kiillotus, laadun tarkistus ja viimeistely käsin. Esimerkkitapauksessa tehtiin vielä oxidointi eli antiikkitummennus hopeaan. Härkäpinssit ovat valmiina pakattavaksi.

Kuvasarjan kuvat: Leena Hynynen

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja