Nykykansantaide osana maaseudun vireyttä
Teksti ja kuvat: Tiina Judén
Vladimir Putin vieraili viime kesänä Savonlinnassa ja tapasi presidentti Sauli Niinistön muun muassa Hotelli Punkaharjun keinutuoliverannalla, jossa he keskustelivat päivän polttavista asioista.
Tänä kesänäkin presidentti Putinin voi nähdä Punkaharjulla, vieläpä yhdessä presidentti Trumpin ja Niinistön kanssa, tosin vain puisina.
ITE puusta -näyttelyn yhtenä vetonaulana on jaalalaisen puutaiteilijan Seppo Laatusen kookas veistos näistä kolmesta valtion päämiehestä. Näyttely on avattu valtakunnallisessa metsäkulttuurin erikoismuseossa, Suomen Metsämuseo Lustossa. Luston lammen ympäristöön levittäytyy lisää suurikokoisempia, ulkotiloihin soveltuvia veistoksia kesäkauden ajaksi toukokuun 15. päivästä alkaen.
Ulos sijoittuvan taiteen yksi katseenvangitsija tulee olemaan Puumalasta tulevan taiteilijan Hannu Hämäläisen puinen kuvaelma Hugo Simbergin ”Haavoittunut enkeli” -maalauksesta.
-Hämäläisen käyttämät puhtaat pastelliset karkkivärit ja raamatulliset ihmisfiguurit ovat kiinnostava valinta moottorisahaveistoksiin, sanoo näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva.
Puu ja luonto teemana
Etelä-Savo on Suomen metsäisintä aluetta ja siksi ITE Saimaalla -hanke on saanut jatkoa ITE puusta -näyttelyn muodossa. Nykykansantaiteeseen ja ITE, Itse tehty elämä -taiteeseen pääsee tutustumaan myös satelliittinäyttelyiden verkostossa, joka levittäytyy lähialueiden kyliin ja taiteilijoiden omiin pihapiireihin. Saimaan alueen kansantaiteilijoista ja ITE-taiteilijoista on tekeillä myös kirja, joka julkaistaan loppuvuonna 2018.
Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut itseoppineita taiteentekijöitä jo kahdenkymmenen vuoden ajan.
ITE Saimaalla -hankkeen myötä etsinnät kohdistuivat Etelä-Savoon, joista 73 vihjeen pohjalta haastateltiin 28 taiteilijaa ja dokumentoitiin heidän luonnoksiaan. Tästä joukosta näyttelyyn kutsuttiin mukaan 17 taiteilijaa.
Karhuihin erikoistunut Pertti Karhunen on yksi näistä taitajista. Hän on nimensä veroisesti karhutaiteilija, mutta Luston erikoisnäyttelyssä köllöttää myös hellyttävä teos ”Saimaan norppa ja kuutti kivellä”. Karhusen taideateljee Arktos sijaitsee Mikkelissä.
Raimo Vokkolainen Joroisista ammentaa taiteessaan lintuja ja villiä luontoa. Näyttelyssä esillä olevat lustotyöt on tehty lehtipuusta, joka ei halkeile helposti. Upeat maalaukset tulevat esiin kauniilla puun vuosirenkailla. Töissä on vaikutteita Kanadasta, jossa taiteilija on viipynyt kuukausien mittaisilla matkoillaan.
ITE Saimaalla kartoitustyön ja esittelyhankkeen tärkeimmät rahoittajat ovat Etelä-Savon maaseudun elinvoimaisuutta tukevat Leader-yhdistykset Piällysmies ja Rajupusu.
Marimekko -taiteilijan installaatiot herättävät ajatuksia lintumuutoksista
ITE puusta -näyttelyn lisäksi Paavo Halosen kaunis Veistoksia ja esinekoosteita -näyttely nostaa agraarin menneisyyden taiteeksi erilaisin installaatioin. Näyttelyn teokset kiinnittävät huomiota muun muassa ympäristöongelmien aiheuttamiin muutoksiin lintulajeissa, ja näyttelyn eräs kantava teema on laulujoutsenen sulka. Työt ovat sekä yksityisistä että julkisista kokoelmista.
Näyttelyn puhuttelevimpia ovat messinkinen riisa nimeltä Pakana sekä Runo-niminen teos joutsenen sulista ja ihmisen hiuksista niisipuussa.
Vierailija ei voi myöskään olla huomaamatta Luston kattoon kiinnitettyä työtä ”21 grammaa”, jossa lähes 900 koivuviilulintua lentelee katossa, näyttelyiden yllä.
Näyttely on toteutettu Keskitien Tukisäätiön ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuella sekä
yhteistyössä taidenäyttelykuraattori Liisa Heikkilä-Palon kanssa. Paavo Halonen on tunnettu myös Marimekolle suunnittelemistaan kankaista, joista yksi sisustaa Luston uudistuneen museoravintolan Nilan ruokailutilaa. Nilassa on tarjolla Hotelli Punkaharjun maankuulun keittiön maistuvia tuotoksia.
Lustosta Kantapuuhun
Lusto on kansainvälisesti korkeatasoinen retki- ja kulttuurikohde kaikenikäisille matkaajille. Perheen pienimmätkin on huomioitu monin tavoin.
-Lasten puu, karhunpesä ja Sanna Vatasen virkatut moottorisahat historiallisine nimineen ”Sulhaspoika”, ”Vähäosainen” ja ”Kulloppi” kiinnostavat lapsia ja aikuisia, vinkkaa Reetta Karhunkorva.
Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen laitoksen, Savonlinnan kampuksen, käsityönopettajaopiskelijoiden tekemien metsäaiheisten lastenkirjojen parissa aika kuluu myös kuin siivillä.
Lusto eli puun vuosirengas on loistava nimi metsäkulttuurin valtakunnalliselle erikoismuseolle ja tietokeskukselle, jonka kokonaispinta-ala on 6000 neliömetriä. Lustossa kävi viime kesänä lähes 25 prosenttia enemmän kävijöitä, kuin edellisenä vuonna. Kävijämäärä nousi miltei 40 000:een. Näyttely koostuu useasta temaattisesta osa-alueesta, jotka ovat Bioenergiaa ja innovaatioita, Koneaika, Vanha savotta, Lasten Lusto, Suomalaisten metsät ja Metsänparantajien vuosisata.
Luston näyttelyt, kokoelmat, tapahtumat, työnäytökset ja teemapäivät kertovat monipuolisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä www.lusto.fi. Lisäksi kokemusta voi jatkaa verkosta löytyvän tiedon muodossa esine-, arkisto- ja valokuvakokoelmiin tutustuen osoitteessa www.kantapuu.fi.
ITE puusta -näyttelyn taiteilijat ovat: Erik Essel, Esa Heiskanen, Taito Huotarinen, Hannu Hämäläinen, Reijo Höylä, Pertti Karhunen, Seppo Laatunen, Kaarlo Lintunen, Leo Löppönen, Ritva Nurmi, Risto Pelkonen, Marko Ruuskanen, Timo Teittinen, Jussi Tukiainen, Veikko Turtiainen, Asko Vihavainen ja Raimo Vokkolainen.