Pyöräillen ympäri Puumalaa

Kevyenliikenteen lautta Norppa II rantautuu. Kuva: Nestorinranta/Akylbek Boshkojev

 

Teksti: Tiina Judén

Saimaan Lintusalo on yksi Puumalan kauneimpia paikkoja. Jo kauan sitten Puumalan Master Planissä oli suunnitelma Lietveden ympäri kulkevasta rengastiestä, aivan kuten Turussa. Suunnitelmaan liittyi myös kevyenliikenteen lauttayhteys saarien välillä.

Nyt pyöräilijöitä kuljettaa kevyenliikenteen lautta ja Puumalan saaristoreitti avataan jälleen 15. päivä kesäkuuta. Tuo viime kesänä suuren suosion saanut maisemareitti on 60 kilometriä pitkä rengastie polkupyöräilijöille ja moottoripyöräilijöille. Reitti kulkee epäilemättä Saimaan kauneimmissa maisemissa, läpi saarien, siltojen ja harjujen. Matkan varrella on mukavia majoituspaikkoja.

Hurissalon ja Lintusalon saarien välillä pyöräilijöitä kuljettaa Norppa II.  Lintusalossa laituri on osoitteessa Nestorinranta, Lintusalontoe 1661 A ja Hurissalossa aluksen laituri sijaitsee Kivisalmessa, Hurissalontie 390.

Lautta voi ottaa kyytiin kerrallaan 20 matkustajaa pyörineen. Yhteysmatka kestää noin 40-60 minuuttia sääolosuhteista riippuen. Lautta on maksullinen ja paikka suositellaan varattavan etukäteen. Norppa II liikennöi elokuun loppuun saakka.

Lietvesi on Lintusalon lisäksi yksi Puumalan kauneimpia alueita niin pyöräillen, kuin autoillen. Kuva: Nestorinranta/Jevgeni Jepryntsev

 

Saimaa Coop tuo Puumalaan sähköpyörät

Parhaillaan Puumalassa on käynnistynyt myös Saimaa Coop -niminen osuuskunta, joka suunnittelee monenlaista yhteistyötä eri toimijoiden ja yrittäjien välillä. Tarkoituksena on lisätä yhteistä hyvää, jopa työpaikkoja Puumalan seudulle. Kiinnostuneet voivat liittyä mukaan osuuskuntaan ottamalla yhteyttä osuuskunnan perustajajäseneen ja hallituksen jäseneen, Sanna Korhoseen.

Pyöräilytrendiin liittyen kiinnostavin ajankohtainen yhteistyökuvio on sähköpyörien vuokraaminen Puumalan matkailuyrittäjien kautta matkailijoiden käyttöön.

Osuuskunta huoltaa ja hallinnoi pyörät, mutta matkailuyritykset vuokraavat niitä.

-Tätä varten rakennetaan vuokrausverkosto ja varauspohjamalli, jolla pyritään pitämään pyörät mahdollisimman paljon liikenteessä, Korhonen kertoo.

Yhteistyökumppaniksi on valittu Tunturi ja paikalliseksi yhteistyökumppaniksi Carlsson-tavaratalo. Sähköpyöräringissä ovat tänä kesänä mukana Sahanlahti Resort, Okkolan lomamökit, OpasTiina, Hanhiniitty, Saimazar ja Nestorinranta.

Puumalassa aletaan toteuttaa tänä kesänä myös Norpparisteilyjä sataprosenttisesti sähköllä kulkevalla  ekopaatilla. Risteilyistä vastaa LakelandGTE ja risteilyt lähtevät Sahanlahdesta ja Puumalan satamasta.

Nestorinrannan yrittäjä Riitta Viialainen suunnittelee myyntiin tulevaa matkamuistoa Nestori-nukkea. Kuva: Tiina Judén

 

Nestorinranta majoittaa ja kuljettaa

Nestori Reposen synnyinseudulla, Saimaan saaressa, Lintusalossa on paikka nimeltä Nestorinranta. Nestorinrannan yrittäjä Riitta Viialainen on Helsingistä Puumalaan muuttanut toimittaja, joka aloitti matkailuyrittäjänä kahdeksan vuotta sitten. Aluksi he kuljettivat miehensä Matti Viialaisen kanssa pyöräilijöitä veneellä saarelta toiselle.

-Teemme sitä kyllä nykyäänkin venetaksi -palveluna, mutta Norppa-pyörälautta on helpottanut liikkumista saaristossa, Riitta Viialainen toteaa.

Kahvila Nestori on rakennettu vanhaan kivinavettaan. Kuva: Tiina Judén

 

Tanssittu koskaan ei Nestorin häitä

Nestorinranta on Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen kotitila, jossa pidetään tänäkin päivänä kesälampaita ja kanoja. Maaseuturahaston tukemalla hankkeella Nestorinrannan Norppa-sataman yhteyteen on tulossa myös tilaussauna, jonka toivotaan houkuttelevan jopa veneregattoja.

-Nestorinranta sijaitsee syväväylän varrella ja täällä voi nähdä usein myös norppia, Viialainen iloitsee. Siitähän Juha Vainion laulun tarina vanhoista pojista viiksekkäistä tulee – Lintusalon Nestori Reposesta, huuliharpusta ja norpasta. Tosin täällä Lintusalossa asunut oikea Nestori osasi soittaa myös viulua ja haitaria.

Nestorinranta Oy:n toimitusjohtaja Riitta Viialainen kertoo, että Saimaan matkailun noste näkyy heillä jatkuvana kasvuna joka vuosi.

– Meiltä löytyy majoitusvaihtoehtoja monenlaiselle matkailijalle. On sähkötön mökki ja aittamajoitusta, huoneita sekä viimeisen päälle varusteltu huvila Villa Hauki. Nestorin maja -vuokramökillä taas voi virittäytyä laulun tapahtumiin, sillä siellä oikea Nestori kohtasi norpan.

Nestorinrannassa on myös ihastuttava kesäkeittiö, joka muuttuu heinäkuussa lettukioskiksi. Kesän sesonkikuukautena heinäkuussa entiseen kivinavettaan rakennetusta kahvila Nestorista saa myös lounasta päivittäin. Aamiaisvieraat saavat nauttia myös tilan tuoreista kananmunista.

Suunnitteilla ja oikeastaan jo tekeillä on myös Nestori-nukke, Maija-nukke ja norppamaskotti, joista kehitellään Nestorinrannan omia matkamuistoja.

Kuvassa Lintusalon kevyenliikenteen satama huhtikuun 12. päivänä 2018. Kuva: Tiina Judén

 

Metsästä voimaa -polkuja ja geopark-kohteita

Nestorinrannasta ei puutu lomailijan näkökulmasta juuri mitään. Läheltä löytyy muun muassa mielen rauhoittamiseen rakennetut Metso-hyvinvointipolut. Ne soveltuvat kaikenikäisille ja -kuntoisille matkailijoille, sillä lyhyin niistä on vain kilometrin pituinen metsäpolku.

-Metsäpolulta näkee järvelle, mutta se ei varsinaisesti mene rantaan. Sitten on erikseen 1,5 kilometriä pitkä puropolku, joka vie hiekkarantaan, entiseen lasten uimapaikkaan. Siellä on myös lepokiviä. Puronvartta pääsee sitten nousemaan upealle näköalakalliolle, josta näkee pitkälle.

Viialainen kertoo vielä kaksi kilometriä pitkästä niemipolusta, joka johtaa hieman ruman nimen saaneeseen, mutta kauniiseen Paskoniemeen.

Puumalan kunta on mukana Saimaa geopark-hankkeessa. Puumalan geopark-kohteet  löydät tästä linkistä: Saimaa Geopark.

Geoparkien tavoitteena on alueiden kestävä taloudellinen kehittäminen. Geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Saimaa Geopark -taulut tulevat tänä kesänä kohteisiin.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja