Sano muikku
TEKSTI: TIINA JUDÉN
Itä-Suomi on kalastuksen keskus Suomessa. Iso osa Suomen muikkusaaliista tulee täältä. Meillä on yli 100 ykkösluokan kaupallista kalastajaa. ”Ykkösluokan kalastaja” tarkoittaa ammatinharjoittajaa, jolla oman saaliin arvo ylittää 10 000 euroa vuodessa.
Etelä-Savo on vahvaa aluetta myös jalostuspuolella. Yksi Suomen parhaista järvikalan jalostajista on savonlinnalainen perheyritys Erosen kala Oy. Toimintaan kuuluun niin kalastus, jalostus kuin tukkukauppa. Puruveden muikku on saanut EU:lta maantieteellisen alkuperämerkinnänkin.
Kestävää kalastusta
MSC-sertifikaatti on tunnustetuin kestävän kalastuksen sertifikaatti maailmalla. Sertifikaatin haku Itä-Suomen muikun kalastukselle on käynnissä. Esiarvioinnissa muikun trooli- ja nuottakalastus näyttää täyttävän vaatimukset ja sille on suositeltu täysarvioinnin hankkimista. Vuoden päästä sertifikaatti pitäisi olla muikun kalastuksella.
Isoista kauppaketjuista esimerkiksi Lidl on asettanut tavoitteekseen, että vuoteen 2020 mennessä kaikki heidän myymänsä kalatuotteet olisivat tällä sertifikaatilla varustettuja. Säilykkeet ja pakasteet ovat jo suurelta osin.
-Kerimäen Kalatalo Oy on hyvä esimerkki kaupallisten kalastajien ja kalanjalostajan perustamasta osakeyhtiöstä. Kalastajat toimittavat kalat kalataloon ja siellä henkilökunta perkaa ja pakkaa ne. Muikku on ykköskala tällä alueella, sanoo Pekka Sahama Itä-Suomen Kalatalousryhmästä.
Savonlinnan kaupunki rakennutti laitoksen EU:n kalatalouden tukirahaston avustuksella.
Kalatalousryhmä ja Leader-ryhmät tiivistävät yhteistyötään
Sahama toimii myös Rajupusu Leader-ryhmän hallinnoiman Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattorina. Kalatalousryhmä tiivistää yhteistyötä Itä-Suomen alueen yhdentoista Leader-ryhmän kanssa, sillä Sahaman mukaan samat ihmiset istuvat usein kyläyhdistyksissä, kalavesiosakaskunnissa ja Leader-yhdistysten hallituksissa. Yhteistyö on siis erittäin tärkeää. Sen lisäämiseksi viime viikon lopulla pidettiin Itä-Suomen kalatalousryhmän Kalan vuoksi – seminaari Järvisydämessä Rantasalmella.
-Kalatalouden kehittämisen ykköstavoite on alkutuotannon toimintaedellytysten parantaminen. Toisena tulee kalastusmatkailu ja kolmantena vesistöjen monipuolinen käyttö ja osallisuus, Pekka Sahama kertoo.
Kalastajat verkostoituvat
Valtakunnallisesti kalastajien keski-ikä on noussut ja monet ammatinharjoittajat eläköityvät. Itä-Suomessa on kuitenkin paljon hyviä nuoria kalastajia. Verkostoituminen on monesti yksittäisten kalastajien toimintaedellytys.
Itä-Suomessa rakennettiin kalastusmatkailuun yhteinen toimintamalli, jossa oli mukana 16 yrittäjää. Verkostohankkeessa keskitytään yhteisiin toimintatapoihin ja mm. kestäviin kalastusmenetelmiin. Ei esimerkiksi tapeta kaikkia saaliskaloja, vaan otetaan se mikä käytetään ruuaksi, vapautetaan alamittaiset ja jätetään oikein isot kalat jatkamaan sukua.
-Tässä puhutaan valikoivasta kalastuksesta, joka on edellytys kalastusmatkanjärjestäjille ja isommille jakelukanaville, Sahama lisää.
Muikkukukko on Savon tunnetuin kalaherkku. Kuva: Tiina Judén
Järvikalalla on kysyntää ja hyvä maine
Vaikka muikku on ykkönen, on sen lisäksi arvokaloilla, kuten kuhalla, ahvenella, hauella ja mateella paljon kysyntää ja hyvä maine. Niitä halutaan kauppoihin tällä hetkellä.
-Töitä tehdään nyt myös särkikalojen hyödyntämisen kanssa. Hyviä yrityksiä tältä saralta on monia, yhtenä esimerkkinä mainittakoon Pielisen Kalajaloste Oy.
Sahama kertoo, että parhaillaan on käynnistynyt Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun hallinnoima Nostetta särkikaloista -hanke, joka on saanut tukea Sitralta.
Myös vesiviljelyn kehittymiseen satsataan paljon. Varkaudessa iso kiertovesilaitos on vastikään saatu toimintaan ja ensimmäiset tuotteet kauppoihin. Kalankasvatus keskittyy kalliisiin investointeihin, kuten tämä. Euroopan meri- ja kalatalousrahasto on tukenut investointia noin viidellä miljoonalla eurolla. Yritys on investoinut laitokseen reilusti yli kymmenen miljoonaa euroa.
-Kyseessä on suljetun kierron systeemi, jossa kalaviljelyalueella käytettävä vesi puhdistetaan, Sahama sanoo.
Yritysesimerkkejä kalastusmatkailusta
Sahama painottaa, että Kalan vuoksi -hanke keskittyy luonnon kalaan, sen jalostamiseen ja kalastusmatkailuun. Myös talvikalastuksen lisäämisen eteen tehdään töitä.
Kalastusmatkailun uranuurtaja on mikkeliläinen Mika Kärkkäinen Saimaa Fishing Travelsista.
-Mika on yksi ammattitaitoisimmista kalastusoppaista, jonka tiedän. Juvalla PK-kalamatkojen Pasi Kokkonen järjestää kalastusmatkoja Saimaalla ja alueen sisävesillä ja Savonlinnassa Saimaan eräpalvelut Oravi sekä Saimaan Safarit tekevät myös hyvää kalastusmatkailutyötä, Sahama kertoo.
Itä-Suomen kalatalousryhmän ”Kalan vuoksi ” toiminta-alue kattaa neljä maakuntaa: Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan. Toiminta-alueen suurimpia järviä ovat Saimaa, Pihlajavesi, Haukivesi, Puruvesi, Pyhäselkä, Pielinen, Höytiäinen, Kallavesi ja Puula sekä Rautalammin reitin Itäosan suurjärvet. Lisäksi alueeseen kuuluu lukuisa joukko pienempiä järviä ja muita vesistöalueita.
Itä-Suomen kalatalousryhmä on Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) Suomen toimintaohjelman 2014-2020 tarkoittama paikallinen kalatalouden toimintaryhmä, joka toimii Leader-periaatteiden mukaisesti ja rahoittaa kalatalouteen liittyviä hankkeita.