Vedenjakaja-reitistö kisaa Vuoden 2019 retkikohde -tittelistä

Markus Sjöberg vastaa Vedenjakaja-reitistön markkinoinnista.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Pieksämäen Vedenjakaja-reitistö kilpailee Vuoden 2019 retkikohde -tittelistä.

Voittaja julkistetaan 15. maaliskuuta urheiluun ja ulkoiluun keskittyvillä GoExpo-messuilla. Nyt kannattaa siis käydä äänestämässä Suomen 10 upeasta retkikohteesta mieleisensä. 

 

Lumikenkäilemään!

Vedenjakaja-reitistö ei lepää talvellakaan, sillä vastikään on avattu loistavia lumikenkäilyreittejä, joita voi toki itsekin tehdä, vaikka umpihankeen. Jos kuitenkin haluaa varmistaa pysyvänsä kartalla, niin leveillä karvapohjasuksilla tehdyt reitit sopivat paremmin. Niitä voi suositella ainakin perheille ja jalkaisin retkeileville.

Kukkarojärven kierros on 6 kilometriä pitkä tampattu reitti. Kyseistä reittiä voi rohkeimmat myös pyöräillä leveärenkaisella maastopyörällä, kun reitti kovettuu.

Suunnitteilla on myös pidempi talvipyöräilyreitti, joka ulottuisi Tahinlammelta Partaharjulle asti. Tämän vuoden retkikohdekilpailun teemana onkin maastopyöräily. Pyöräilyreittejä Vedenjakaja-reitistöltä löytyy huikeat 40 kilometriä.

Reitistön varrella on useita laavuja. Polttopuita niistä löytyy ainakin Mustosen itäpuolen taukopaikalta sekä Kukkarojärven itäpuolen laavulta. Muilla taukopaikoilla ei ole talvihuoltoa, mutta taukopaikkoja saa käyttää vapaasti.

Salvosenmäen kota on varattava etukäteen Pieksämäen Seudun Liikunta ry:n toimistosta, mikäli sitä haluaa hyödyntää pannukahvinkeittoon tai makkaranpaistoon. Varaukset kannattaa tehdä ensisijaisesti puhelimitse numeroon 044 0348 714. Salvosenmäen kodalla on myös hyvät kuivakäymälät sekä näköalatorni.

Salvosenmäen kodalla voi keittää vaikka nokipannukahvit, kun ottaa oman pannun mukaan. Kota pitää varata etukäteen.

 

Lisätyn todellisuuden aarteenetsintäseikkailu vie retkeilijän Pyhän Olavin aikaan

Vedenjakajan reitistön markkinointihankkeesta vastaava Markus Sjöberg kertoo, että reitistöä ollaan liittämässä myös Pyhän Olavin pyhiinvaellusreittiin. Tätä varten on tuotettu demo aarteenetsintäseikkailusta, jossa on 360°-kameralla kuvattuja näyttelijöiden tähdittämiä viikinkikuningas Olav Haraldssonin saagaan pohjautuvia kohtauksia.

-Pelin käyttäjän pitää sitten retkeillessä seurata peliä. Tämä antaa toivottavasti hauskan lisän perheille, yläasteikäisille tai kenelle vain uusia elämyksiä etsiville matkailijoille ja pyhiinvaeltajille, sanoo Sjöberg.

Vaikka Pyhä Olavi ei tiettävästi koskaan käynyt Pieksämäellä, niin tiedetään, että Olavi ja Harald Hirmuinen vaihtoivat laivoja. Saagan mukaan Pyhä Olavi sai Harald Hirmuisen laivan kulkemaan niin nopeasti, että se lensi.

-On mahdollista, että laiva lensi tänne Pieksämäelle asti, vinkkaa Sjöberg ja hymyilee tarinalle. 

Lisätyn todellisuuden seikkailu vie retkeilijän 1000-luvulle ja antaa hauskaa historiallista perspektiiviä vaellukseen. Vedenjakaja-reitistön markkinointihankkeen myötä vanhat vaellusreitit merkitään kaikki sähköiseen karttaan. Tätä varten valitaan uusi sovellus, jota on helppo käyttää matkapuhelimella. Verkkosivuille tulee myös ohjaus, miten reitit ovat kuljettavissa. 

Tästä linkistä pääset tutustumaan Pyhän Olavin tarinaan liittyvän seikkailun demoon. Koko seikkailu tulee käyttöön alkukesästä.

Maisema Vedenjakaja-reitistön näköalatornilta kuvattuna.

 

Kodassa liekki ja ikkuna.

 

Salvosenmäen kota.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja